Spillerforeningen vil have vejninger afskaffet
Spillernes fagforening mener, at det skal være helt slut med at veje fodboldspillere på eliteplan.
Spillerforeningen, der repræsenterer spillere fra 3. division til Superligaen, Kvindeligaen og danske udlandsproffer, reagerer på DR's dokumentar om psykiske lidelser blandt kvindelige danske landsholdsspillere.
Og i elitefodboldspillernes fagforening er holdningen til vejninger klokkeklar:
- Vi mener ikke, at man skal bruge vægten. Overhovedet, siger Michael Sahl Hansen, direktør i Spillerforeningen, til TV 2.
- Man kan måle på andre performanceindikatorer netop for at indfange det her. Fordi lige præcis området vægt er rigtigt, rigtigt prekært, og det skal man passe på med. Slagsiden er for stor og for alvorlig. Og derfor bør man ikke gøre det set fra vores synspunkt.
Vejet for øjnene af holdkammerater
Til dokumentaren 'Fodboldens usynlige syge' har DR talt med 35 nuværende og tidligere A- og U-landsholdsspillere, som alle har eller har haft symptomer på en psykisk lidelse – blandt andet tvangsmotion, anoreksi, bulimi og angst.
Flere af dem nævner et nyt fokus på fysiske krav fra Dansk Boldspil-Union (DBU) op til EM i 2013 som katalysator for nogle af problemerne.
Dengang skulle spillerne op på vægten hver morgen, og indimellem foregik vejningerne for øjnene af holdkammeraterne. Vægten blev efterfølgende noteret på en seddel, som alle kunne læse.
- Der har været en form for udskamning ved, at de her resultater har hængt til offentlig skue, siger Michael Sahl Hansen.
Eriksen, Schmeichel og Kjær bliver vejet
Ifølge DBU's fodbolddirektør Peter Møller er vejninger af kvindelige danske landsholdsspillere fortid, men vejninger finder fortsat sted hos DBU.
- Vi har vejninger. Vi har vejninger også på herrelandsholdet. Vi har det ikke på kvinde A-landsholdet. Vi har det ikke på vores pige U-landshold, siger Møller til TV 2.
På baggrund af DR-dokumentaren vil kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) indkalde DBU til et møde, hvor han forventer at få en redegørelse for de forhold, der er blevet afdækket.
- Og jeg forventer at få en forsikring om, at der arbejdes på en anden måde i dag, og at lignende forhold aldrig kommer til at gentage sig, siger Jakob Engel-Schmidt til DR.