Brandvarm Rashford klar til at indtage Camp Nou

Marcus Rashford har været katalysator for Manchester Uniteds opblomstring. Siden VM-pausen har angriberen scoret 12 mål for klubben.

Manchester United og FC Barcelona mødes torsdag i Europa League. Her står cataloniernes solide defensiv over for den skarpe United-offensiv, der er anført af Marcus Rashford.

Den engelske angriber har fundet sit livs form, og hans betydning for United er enorm, vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Bruun.

- Efter Cristiano Ronaldo er forsvundet, fylder Rashford mere efter en lang periode, hvor han ikke har kunnet levere. Lige nu fylder han mere, end han har gjort på noget tidspunkt, siger Bruun.

Med 12 mål siden verdensmesterskabet har den 25-årige lokalhelt været med til at bringe Manchester United frem i Premier League og videre i både FA Cuppen og Liga Cuppen.

- Det er en spiller, der nærmest laver mål hver eneste kamp. Der synes jeg, man skal være meget fantasifuld for ikke at udnævne ham til den vigtigste spiller i United. Det har han været i 2023.

Synlig vigtighed

Statistikkerne viser også, hvor vigtig Marcus Rashford er for Manchester United.

I indeværende sæson har angriberens 12 Premier League-mål skaffet United 13 point, viser statistikker fra The Athletic – kun overgået af Erling Haaland fra Manchester City (18) og Harry Kane fra Tottenham Hotspur (16).

Til gengæld har de to andre spillere scoret flere mål end United-angriberen, så tallene fortæller også, at Rashford i gennemsnit vinder flest point til sit hold per mål.

Point vundet på mål i Premier League 2022/23

Erling Haaland: 18 point vundet på 25 mål – 0.72 point per scoring

Harry Kane: 16 point vundet på 17 mål – 0.94 point per scoring

Marcus Rashford: 13 point vundet på 12 mål – 1.08 point per scoring

Ivan Toney: 10 point vundet på 14 mål – 0.71 point per scoring

Aleksandar Mitrović: 10 point vundet på 11 mål – 0.91 point per scoring

Kilde: The Athletic

En anden spiller

I sommer kom Erik ten Hag til som ny manager i Manchester United. Men for Morten Bruun er andre ting vigtige at fremhæve.

- Der er ikke noget i Uniteds spillestil, der på den måde tilgodeser Rashford. Hverken mere eller mindre end tidligere. Han har jo spillet på forskellige positioner – primært med udgangspunkt i venstresiden og som forreste angriber.

- Det er jo mere Rashfords form – afklaretheden. Dels har det påvirket formen, at Ronaldo er væk, for det har åbenlyst givet mere plads til Rashford. Dels har han nu heller ikke fokus på andre steder end fodboldbanen, og så virker det til, at klubben har ramt den rigtige manager.

Med "afklaretheden" og "fokus på andre steder end fodboldbanen" henviser fodboldeksperten til Rashfords medmenneskelige arbejde på den anden side af kridtstregerne.

Her er blot nogle af de ting, Rashford har udrettet uden for banen:

  • Han har tidligere i karrieren uddelt gavebokse til hjemløse
  • Han har rejst millioner af kroner til engelske skolebørn – og givet dem gratis mad
  • I 2020 blev han hædret af University of Manchester for sit arbejde mod fattigdom blandt børn
  • I en alder af 22 fik han den højeste udmærkelse hos det britiske imperium for sin adressering og bekæmpelse af social ulighed

Selvom Marcus Rashford har brugt sin position til at forbedre verden, er det klarere fokus på fodboldbanen godt for formen, mener Morten Bruun.

- Han blev meget aktiv på det, der endte med at blive den politiske front. Han var meget synlighed – eksempelvis med skolemad i England.

- Det gavnede hans brand og varmede vores hjerter, men det ødelagde tilsyneladende hans fodboldspil. Så i høj grad tilskriver jeg hans øjeblikkelige succes, at han har fået fokus tilbage på fodbolden.

Nøglen mod FC Barcelona

Gennem tiden har FC Barcelona været kendt for den sprudlende offensiv, men i denne sæson har defensiven trukket overskrifter. Her har den spanske storklub blot lukket syv mål ind i 21 ligakampe.

Derfor kommer Rashford også til få brug for sit fokus i Europa League-opgørene, når den catalonske defensiv skal lirkes op.

- Kendetegnet hos FC Barcelona er jo, at de er uhyggeligt svære at score på denne sæson. Derfor er det værd at kigge på Rashford. Normalt ville man sige, at det mere handler om at forhindre mængden af Barcelona-mål, men for United bliver udfordringen nok at bryde gennem modstanderens defensiv, siger Morten Bruun.

Rashford og United-offensiven står blandt andre over for danske Andreas Christensen, der sammen med Ronald Araújo udgør en solid midtersektion hos FC Barcelona.

Opgøret mellem de to klubber spilles på Camp Nou og fløjtes i gang torsdag aften klokken 18.45.

Kampen kan ses på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY