Fodbold

Hjulmand var nødt til at ændre truppen - og sig selv

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på landsholdsudtagelsen.

Kasper Hjulmand har det svært med at sige farvel.

Men han var nødt til det efter VM-nedturen, den efterfølgende evaluering og den øjeblikkelige status. Farvel til en del af ”familien” - de etablerede spillere.

Der er ikke plads til hverken Jens Stryger, Daniel Wass, Thomas Delaney eller Yussuf Poulsen med tilsammen 233 landskampe og fast inventar i hele Hjulmands regeringsperiode i den konstellation, der øjeblikkeligt har Finland og Kasakhstan som modstandere, men ellers er formet til EM-slutrunden næste år.

Det her er en slutrunde-trup

Flemming Toft

Hjulmand siger altid ”på gensyn” i stedet for det ultimative farvel. Men det er svært at forestille sig de fire komme tilbage – de tre blev overhovedet ikke brugt under VM i Qatar, Delaney fik en halvleg og måtte rejse hjem med en knæskade.

Kvartettens exit er selvfølgeligt, når der skal regnes bagud og ses fremad. Der er nu skabt plads til noget nyt, noget helt andet – ikke mindst med sigte på den slutrunde, Danmark skal med til – ellers må Hjulmand-perioden få "øvhornet."

Flere interessante ting

To nye backs. Victor Kristiansen fra Leicester på 20 år og Elias Jelert fra FCK på 19 år er spændende alternativer, der kommer med noget varieret til landsholdet.

Den ene med et stærkt savnet venstreben og et særligt drive. Den anden med en lyst og kvalitet til offensivt backspil. Jelerts gennembrud imponerende i sig selv.

Men der er andet i det, jeg vil kalde ”slutrunde-truppen," der bliver interessant. Mohammed Daramy og Rasmus Højlund er henholdsvis 21 og 20 år – og er udtaget på deres aktuelle form.

Et andet ”nyt” tiltag, som Hjulmand viser med denne trup. Kritikken omkring VM gik visse steder på, at nogle spillere ude af aktuel form kom med til Qatar. Nu understreger landstræneren med sine til- og fravalg, at ”fodbolden bestemmer," som han sagde det på pressemødet.

Derfor ser vi også Philip Billing, Morten Hjulmand og Anders Dreyer som forholdsvist nye blandt de 23. Det gør, at startelleveren mod Finland bliver interessant at følge.

Udenfor med skavanker er Christian Eriksen, Andreas Skov Olsen, Jesper Lindstrøm og Kasper Dolberg, og bekymringen må centreres omkring anfører Simon Kjær, der ikke har fået ét spilleminut i AC Milans seneste fire kampe.

Men altså ni nye i forhold til VM-fiaskoen. Helt nye toner.

Det bliver en besværlig, men overkommelig vej til EM-slutrunden. Det er nok derfor, at Kasper Hjulmand i den grad har tænkt længere frem.

Det her er en slutrunde-trup.