FCK er lige nu Danmarks bedste talentfabrik
Når man kigger på Danmarks seneste landsholdstrup, falder det i øjnene, hvor mange af spillerne, der er uddannet i FC København.
Det betaler sig altid at gå til fodbold.
17. oktober 2021 sad jeg i Haderslev og så FC København spille 1-1 med SønderjyskE i en af de kampe, som bare passerer forbi.
Ja, Jonas Wind sparkede et straffespark langt over mål, men ellers var det en kamp til glemmebogen. Jeg registrerede godt, at FCK satte en spinkel debutant ind til sidst. Men de havde også mange afbud.
Halvandet år senere skulle denne debutant så blive udtaget til det danske landshold. Og hermed blev min tur til Sønderjylland pludselig mere værdifuld.
De ældste ungdomsårgange er efter en skandinavisk målestok deciderede superhold
Morten Bruun
Det er altid fedt at kunne sige, at man var på stadion den dag, en kommende storspiller fik sin debut.
Om Jelert kommer til at lægge verden for sine fødder, er ikke til at vide. Men han er godt på vej. Præcis som en efterhånden lang række af sine tidligere klubkammerater.
Hele seks af de 23 spillere, som landstræner Kasper Hjulmand forleden udtog til sin trup, har en fortid i det, de kalder FCK Talent. Foruden Jelert er det Viktor Kristiansen, Morten Hjulmand, Mohamed Daramy, Rasmus Højlund og Jonas Wind.
Alle sammen er de lige nu en del af det, vi kunne kalde for landsholdets nye stamme. Wind er med sine 24 år sekstettens alderspræsident.
Det er interessant af flere årsager. Dels fordi FC København ikke tidligere har været kendt som en talentfabrik. Dels fordi det er resultatet af en målrettet økonomisk satsning.
Det er nyt, at FCK udvikler så mange unge spillere, der går hele vejen. William Kvist, Thomas Delaney, Mathias Zanka Jørgensen og Andreas Cornelius var blandt de få egenudviklede spillere, der banede sig vej til Ståle Solbakkens stærke FCK-hold.
Ståles epoke strækker sig over mere end ti år, skal vi lige huske.
Stor oprustning
FC København har oprustet på ungdomsfronten. Mere end tidligere.
I dag betaler FCK gerne transfers for spillere til U/17- og U/19-holdet, og klubben betaler også gerne høje lønninger til deres bedste ungdomsspillere.
Som jeg hører det, er FCK lige nu foran alle de andre. De ældste ungdomsårgange er efter en skandinavisk målestok deciderede superhold.
Ud over de allerede nævnte spillere fra den danske landsholdstrup har den islandske teenager-trio, Hakon Haraldsson, Orri Oskarsson og Isak Bergman Johannesson, også gjort sig gældende omkring førsteholdet.
Der er også den svenske vidunderdreng Roony Bardghji, som blot er 17 år gammel. For slet ikke at nævne William Bøving, William Clem og Valdemar Lund. De to sidstnævnte har allerede fået meget spilletid for FCK i 2023. Bøving er gået i fodsporene på Rasmus Højlund i østrigske Sturm Graz.
Skeptikere vil sikkert indvende, at FCK blot indtager den placering i dansk ungdomsfodbold, som er naturlig for den klub i Danmark, der har den stærkeste økonomi
Når man tæller dem alle med, er der tale om et voldsomt antal topspillere, der er udklækket af FCK i løbet af ganske få år.
Det er fedt for FCK. Men det er også fedt for dansk fodbold, at landets største klub ikke kun nøjes med at hente dyre spillere ind udefra.
Det kendetegner spillerne fra FCK's ungdomsafdeling, at de er enormt kompetitive. De har tydeligvis været igennem en hård skole i den forstand, at alene det at komme på de bedste ungdomshold i FCK er et nåleøje.
Selvfølgelig skal der lidt tilvænning til, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, hvor kort tid, de ovennævnte spillere har skullet bruge for at føle sig hjemme i Superligaen.
William Clem virkede faktisk ikke engang duperet, da han startede inde i sin anden kamp for FCK. På udebane mod Sevilla FC i Champions League! Elias Jelert har jo også bare afvist konkurrencen fra Peter Ankersen og Kevin Diks.
Neestrup har givet den gas
Det har selvsagt også betydning, at FCKs cheftræner Jacob Neestrup er rundet af den samme ungdomsafdeling som de mange spillere, der nu er blevet en del af den danske landsholdstrup.
Javel, også Neestrups forgænger, Jess Thorup, anvendte mange af de unge, da sidste sæsons mesterskabsslutspurt blev sat ind, men Neestrup har givet den yderligere gas.
Vel at mærke samtidig med, at vinderkulturen er vendt tilbage. Der er jo ikke megen fidus i at udvikle unge spillere til et førstehold, der taber.
Skeptikere vil sikkert indvende, at FCK blot indtager den placering i dansk ungdomsfodbold, som er naturlig for den klub i Danmark, der har den stærkeste økonomi.
Det er heller ikke forkert. Sådan har det bare ikke været tidligere, og derfor er der ekstra grund til at hæfte sig ved det, der i øjeblikket må kaldes en ultimativ succes.
For de store klubber handler ultimativ succes i ungdomsfodbold hverken om at vinde U17- eller U19 Ligaen eller om at udvikle marginalspillere, der forsvinder til HB Køge, Helsingør eller Fremad Amager.
Det handler om at udvikle stamspillere til førsteholdet. Stamspillere, der er så gode, at de kan sælges videre for store beløb.
Og komme på landsholdet.