Fodbold

Derbyernes søndag venter

Tre af Sydeuropas største fodbold-derbyer bliver spillet på samme dag søndag den 19. marts. Her i artiklen bliver du klædt på til derby-dag.

Velkommen til en ekstraordinær fodbold-dag. Velkommen til derby-dag!

Søndag aften venter tre af de helt store kampe i europæisk fodbold. Og der er meget på spil i alle tre opgør.

Du var måske allerede klar over, at det store spanske rivalopgør mellem FC Barcelona og Real Madrid spilles søndag aften. Men derudover venter der to af de største kampe i italiensk fodbold. Først krydser Lazio og Roma klinger i det ikoniske Rom-derby, og senere gælder det Derby d’Italia mellem Inter og Juventus.

Herunder klæder vi dig på til en stor aften på sofaen. En aften fyldt med rivalisering, temperament, store stjerner og gyngende stadioner.

Derby della Capitale: SS Lazio vs. AS Roma i Serie A

Hvornår: Kl. 18.00

Hvor: På Stadio Olimpico i Rom

TV: På TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY

Kort om derbyet: Den indbyrdes kamp mellem de to store klubber i Rom er et af Italiens største derbyer og er et helt klassisk by-derby, der internt i Rom splitter familier, kollegaer og befolkningsgrupper på kryds og tværs. Opgøret går oftest under navnet Derby della Capitale, men kendes også som Derby Capitolino eller bare Derby di Roma. Begge klubber har hjemmebane på Stadio Olimpico, der har plads til godt 72.000 tilskuere.

Hvad er på spil? Kort sagt: Alt! Det er ikke altid, at Derby della Capitale rent sportsligt har været så interessant, fordi de to klubber ofte har ligget langt fra hinanden i tabellen. Men denne udgave nummer 180 af lokalopgøret er i den grad afgørende, hvis man kigger i stillingen, hvor de to hold næsten ligger side om side i toppen. Lazio er på tredjepladsen med 49 point og har to point ned til AS Roma på femtepladsen. For begge hold handler det om at slutte i top fire i Serie A for på den måde at kvalificere sig direkte til Champions League. Selvom Napoli ser ud til at stikke af med Scudettoen, så er begge Rom-klubber fortsat en del af kampen om andenpladsen. Alt i alt er der altså ekstremt vigtige point på spil i Serie As topstrid.

Hvem er favorit? Der er ingen favorit. Seriøst. Det er helt og aldeles jævnbyrdigt, og hverken eksperter eller odds-sættere har helt vildt meget lyst til at udpege en favorit. Et hurtigt tjek hos tre forskellige bookmakere afslører en minimal favoritværdighed på nogle få procenter i Lazios favør. Men det er mest af alt fordi, Lazio officielt står som hjemmehold til kampen, der jo spilles på Stadio Olimpico, der normalt er hjemmebane for begge klubber. Et helt, helt åbent opgør.

Statistik: 179 indbyrdes kampe: 49 Lazio-sejre, 67 Roma-sejre og 63 uafgjorte.

Derby d’Italia: Inter vs. Juventus i Serie A

Hvornår: Kl. 20.45

Hvor: På San Siro i Milano

TV: På TV 2 PLAY

Kort om derbyet: Kampene mellem Inter og Juventus i Italien er en klassiker. Ganske enkelt. Opgørene kan ganske nærliggende sammenlignes med El Clasico mellem FC Barcelona og Real Madrid i Spanien. For det er ikke et derby mellem to klubber i samme by, men snarere et derby mellem de historisk set største og mest vindende klubber i Italien. Det er to klubber fra de to største byer i Norditalien, og det er de to klubber, der har spillet flest sæsoner i den bedste italienske fodboldrække. Inter har spillet 91 sæsoner i Serie A med 19 mesterskaber til følge. Juventus har spillet 90 sæsoner i Serie A med 36 mesterskaber til følge. Særligt Calciopoli-skandalen fra 2006, hvor Serie A-titlen blev taget fra Juventus og givet til Inter, har været med til at give rivaliseringen ekstra spænding i nyere tid.

Hvad er på spil? For en gangs skyld handler Derby d’Italia ikke om de absolutte topplaceringer i Serie A. For Juventus er i problemer og er helt nede på rækkens syvendeplads. Torino-klubbens største mål for resten af sæsonen er derfor at spille sig i top seks, der giver adgang til europæisk fodbold. Tolv point adskiller Juventus på syvendepladsen og Inter på andenpladsen. Inters forhåbninger om at genvinde mesterskabet ser ud til at være kørt, da milaneserne er hele atten point efter Napoli på førstepladsen. Derfor handler sæsonen nu om at konsolidere sig på andenpladsn. Der er altså vigtige point på spil for begge hold, men der er ikke tale om en direkte kamp om pladserne i Serie A.

Hvem er favorit? Det er Inter. Både når man spørger eksperterne og bookmakerne. I grove træk får man pengene to gange igen på en Inter-sejr, mens en Juventus-sejr giver pengene fire gange igen. En ganske klar favoritværdighed til hjemmeholdet.

Statistik: 246 indbyrdes kampe: 111 Juventus-sejre, 75 Inter-sejre og 60 uafgjorte.

El Clásico: FC Barcelona vs. Real Madrid I LaLiga

Hvornår: Kl. 21.00

Hvor: På Camp Nou i Barcelona

TV: TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY med optakt fra kl. 20.00

Kort om derbyet: El Clásico bliver af mange betegnet som verdens største klubkamp, og rivaliseringen er en af de største i sportens verden overhovedet. Intet mindre. Det er de to største klubber fra de to største byer i Spanien, der mødes. Og det er landets klart mest vindende klubber – både nationalt og internationalt. De to klubber er altdominerende i Spanien, og derfor er de indbyrdes møder også altid så afgørende, når titlerne skal fordeles. Og nå ja, så er der alle de politiske undertoner, hvor FC Barcelona repræsenterer catalansk nationalisme og Real Madrid repræsenterer spansk nationalisme.

Hvad er på spil? Som så mange gange før, så er El Clasico et opgør mellem de to førende klubber i LaLiga. Sådan er det også denne gang. Men lige nu er det alligevel ikke for alvor en direkte duel om mesterskabet, da FC Barcelona på førstepladsen lige nu har hele ni point ned til Real Madrid på andenpladsen. Men netop derfor bliver kampen også betegnet som Real Madrids sidste chance, hvis spændingen skal bringes tilbage i denne sæson. Det er det sidste El Clasico i sæsonen.

Hvem er favorit? Det er FC Barcelona. Ligaens førerhold er på hjemmebane og er generelt i god gænge. Derfor har de fleste bookmakere også catalanerne som lille favorit, hvis der skal findes en vinder.

Statistik: 252 indbyrdes kampe: 101 Real Madrid-sejre, 99 Barcelona-sejre og 52 uafgjorte.