Fodbold

Det handler om ære, håneret, lykke og skam

TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl er bosat i Rom, hvor en af verdens største fodboldkampe spilles søndag.

Det syder og bobler i Rom i disse timer, hvor de mange tifosi, der enten hepper på Roma eller på Lazio, forbereder sig på den ultravigtige topkamp søndag eftermiddag - il derby della capitale. Hovedstadens legendariske lokalopgør.

Der er meget på spil hver eneste gang. Det handler om ære, håneret, lykke og skam. Og meget mere. Men denne gang er alt skruet op til et endnu højere plan, fordi der stadig er stor usikkerhed i den italienske Serie A om, hvem der ender i Champions League, som de bedste fire hold får adgang til.

Napoli har et kæmpe forspring, og meget skal gå galt, før de vilde syditalienere går glip af deres første mesterskab i 30 år. Der er lagt op til en eksplosion af en fest i Napoli.

Men på de andre tre pladser er intet afgjort endnu, og både Roma og Lazio ligger deroppe og kæmper inden kampen søndag aften.

Lazio-Roma vises direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY. Se sendeplanen her.

Det har naturligvis fået nettet til at koge og drillerierne til at gå amok

Eva Ravnbøl om de seneste resultater

Derfor er det altafgørende at vinde kampen søndag. Romas anfører Pellegrini har sagt, at det er nu, der virkelig skal stor koncentration til, og at det er et perfekt tidspunkt at udfordre Lazio på. Begge hold har spillet i henholdsvis Europa League og i Conference League i de foregående dage. Roma kvalificerede sig til kvartfinalerne, og Lazio røg ud. Det har naturligvis fået nettet til at koge og drillerierne til at gå amok.

Ifølge min lokale tankpasser Andrea, som er besat af Roma og altså dermed er fuldblods-romanista, kan Lazio være ekstra farlig på grund af denne skuffelse, fordi de så har særligt blod på tanden og er ekstra ivrige for at vinde.

Andrea fylder benzin på hundredevis af biler og scootere hver dag på Via Fonteiana i kvarteret Monteverde. Ikke mange kunder slipper forbi ham uden en fodboldkommentar. Det er specielt i disse dage det helt store samtaleemne overalt på barer, i butikker og hvor folk ellers samles. Benzintanken er pyntet med både Roma-flag og plakater, og ingen skal være i tvivl om, hvilken “religion” der dyrkes her.

Roma fylder i de centrale kvarterer

Min grønthandler Carlo er til gengæld laziale. Han elsker Lazio overalt på jorden. Han bor udenfor byen, tæt på havet i Maccarese, hvor han dyrker grøntsager og frugt. Han kommer ind til byen tre gange om ugen for at sælge sine varer, og heller ikke her bliver man betjent uden af få et skud Lazio-kærlighed.

For nylig blev der trykt et landkort over Rom og omegn med tydelig afmærkning af, hvor der bor laziali, og hvor der bor romanisti. Det er almindeligt kendt, at Roma-fans fylder mest i de centrale kvarterer i hovedstaden og at Lazio-fans bor længe ude i periferien eller omegnskommunerne. Derfor bliver de - af modstanderne- tit kaldt “bonderøve”.

Lazio-klubben blev skabt i år 1900, og tog de græske farver blå og hvid efter De Olympiske Lege, og de valgte en ørn som symbol. Roma-klubben kom til 27 år senere, og valgte byens farver rød og guld (senere gul) og hunulven fra sagnet om Romulus og Remo som symbol.

Roma bliver også kaldt La Magica, og den legendariske spiller Francesco Totti, som stoppede for seks år siden, er stadig kongen for alle, der elsker Roma. Da Paven blev valgt for ti år siden og tog navnet Francesco (efter den hellige Frans af Assisi) blev han Francesco II. Den første var selvfølgelig Totti.

Da jeg kom til italien i 80’erne, blev alle kampe spillet om søndagen lige midt i eller kort efter den store traditionelle familiefrokost. Det betød, at folk havde deres (løstsiddende) bilradioer med på restaurant eller i parken, hvis ikke de kunne se kamp hjemme, mens de spiste. For ikke at forstyrre folks elskede måltider, ligger mange vigtige kampe nu på mere humane tidspunkter, og dette derby klokken 18 vil give de fleste mulighed for at følge med.

Og der er nedtælling til søndagens kamp, kan jeg godt fortælle.

Fodbold er en besættelse

I mit gamle kvarter Trastevere er der flest, der holder med Roma, men på den centrale plads, Piazza Santa Maria ligger en bar, der er ejet af en Laziofan-familie. Engang da Roma havde slået Lazio 3-0, hev de dagen efter skodderne ned, og skrev en seddel på døren. “Lukket på grund af skam”.

De kunne ikke holde til alle de hånlige og spydige kommentarer, de helt sikkert ville være blevet beskudt med dagen igennem. Fodbold er en besættelse for mange romere, en grande passione, det er noget at være fælles om, noget der binder fremmede sammen, og noget der kan give store lykkerus og andre gange ulidelige ærgrelser. Men det er først og fremmest amore.

Der er udsolgt på det olympiske stadion i Rom til dette derby. Forventningerne er skruet helt op. Nerverne er på højkant. Forza!!

Lazio-Roma vises direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY. Se sendeplanen her.