For fem år siden skiftede komet til ukendt klub - nu skal familiens drøm udleves

Da en ukendt klub pludselig meldte sig på banen, var Morten Hjulmand ikke i tvivl om, at han skulle begynde sit udlandseventyr.

Han er ikke i familie med Kasper Hjulmand. Så er det slået fast.

Og så alligevel..

Jeg havde heller aldrig hørt om klubben

Morten Hjulmand

For i denne uge har landstræneren inviteret 23-årige Morten Hjulmand ind i sin fodboldmæssige familie, det danske A-landshold.

- Det er en stor udtagelse for mig personligt, men også for min familie. Det har altid været en stor drøm for vores familie, at vi en dag skulle være repræsenteret på landsholdet, siger midtbanespilleren, da TV 2 SPORT møder ham på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.

Det er her, han i disse dage er samlet med landsholdet forud for kampene mod Finland og Kasakhstan i EM-kvalifikationen.

Morten Hjulmand har været udtaget én gang tidligere, men debuten lader fortsat vente på sig. Meget tyder dog på, at den kun er ganske få timer eller dage væk.

Midtbanetalentet har gang i en forrygende sæson i Serie A-klubben Lecce, hvor han bærer anførerbindet og tiltrækker sig opmærksomhed fra nogle af de største klubber i Europa.

Derfor synes det også uundgåeligt, at han skal have sin landsholdsdebut.

Skiftede til klub, han aldrig havde hørt om

En debut, der vil være et foreløbigt højdepunkt i en karriere, der for alvor tog fart, da han for knap fem år siden skiftede til en klub, de færreste danskere har kendskab til.

- Jeg havde heller aldrig hørt om klubben. Men sammen med mine rådgivere fandt vi den her klub i Østrig, der havde lagt en klar plan for mig, siger Morten Hjulmand.

Han var 19 år gammel, da han traf beslutningen om at skifte sin tilværelse i FC København ud med Admira Wacker, der hørte til i den bedste østrigske fodboldrække.

Et skifte, der på mange måder er bemærkelsesværdigt. Men for Morten Hjulmand gav det mening.

- Jeg kunne godt være blevet. På det tidspunkt havde vi kun søgt udlandet, for det var der, jeg gerne ville slå til, så vi havde ikke rigtig søgt nogen muligheder hjemme i Danmark. Jeg tog det første og det bedste.

Tog du virkelig det første tilbud, du fik?

- Ja, det var det tilbud, som jeg havde. Jeg havde ikke rigtig nogen interesse fra andre klubber. Vi tog det her skridt, fordi det var det rigtige skridt i min udvikling.

Påvirket af familiens kærlighed til Italien

I FC København havde Hjulmand endnu ikke fået sin debut på førsteholdet, så da han blev fremlagt tilbuddet fra Admira Wacker, var der ikke så meget at tænke over.

- Jeg kom til en meget, meget lille klub, der økonomisk ikke kunne lege med de store drenge. De gav mig enormt meget tillid, og de gav mig masser af spilletid, som jeg søgte. Jeg havde ikke lyst til at sidde på bænken i en klub i Danmark eller i udlandet.

- Det er en klub, der spiller med meget unge spillere for så at skyde dem afsted, og det var også det, de ville med mig, siger Morten Hjulmand.

Som sagt så gjort.

Efter to succesfulde år i Østrig blev danskeren i 2020 "skudt afsted" til Lecce, der på daværende tidspunkt hørte til i den næstbedste række i Italien.

- Vi havde nogle forskellige muligheder, men italiensk fodbold tiltalte mig, og jeg vidste, at Serie B var et udmærket niveau. I hvert fald bedre end det, jeg kom fra i Østrig.

- Jeg havde en forkærlighed for Italien gennem min familie, så på den måde virkede det meget oplagt at søge den mulighed, siger Morten Hjulmand og tilføjer, at han som barn ofte rejste i støvlelandet med sin familie.

Også i Lecce blev han fremlagt en klar plan, som han kunne se sig selv være en del af.

Rygtes til store klubber

Fra dag ét i det syditalienske har Morten Hjulmand fundet sig godt til rette, og hans rolle på holdet er kun blevet større og større i takt med, at klubben er rykket op i Serie A, Italiens bedste række.

Jeg er kommet her for at vise mig frem

Morten Hjulmand

Også sproget er han ved at have styr på.

- Flydende og flydende… Det foregår jo på italiensk i klubben, så det er sådan, jeg begår mig dagligt.

Med anførerbindet på armen har danskeren med det lyse hår i denne sæson kontrolleret midtbanen i Lecce på en måde, der har vakt interesse fra store adresser.

Rygtestrømmen har blandt andet sendt ham mod Juventus, Inter og AS Roma.

Fremtiden er dog ikke noget, som Morten Hjulmand bruger tid på at spekulere over.

- Overhovedet ikke, siger han bestemt.

Hvorfor ikke?

- Fordi jeg bruger al min tid på min hverdag i Lecce. Jeg bruger al min tid på at gøre det så godt som muligt og kæmpe så meget, jeg kan, for at redde min klub i en svær liga.

I øjeblikket er Morten Hjulmand og Lecce placeret som nummer 15 i Serie A. Otte point fra nedrykningsstregen.

Drømmen om landsholdet

I disse dage kan han dog lægge alle bekymringer om en dramatisk kamp for at undgå nedrykning til side. Nu handler det om nationalmandskabet.

Torsdag aften åbner Danmark EM-kvalifikationen mod Finland, og bliver det ikke til spilletid der, vil der være en chance igen søndag, hvor modstanderen er Kasakhstan.

- Jeg drømmer selvfølgelig om debut. Om det bliver til 90, 50, 30, 20, 10 eller 0 minutter er ligegyldigt for mig. Jeg prøver at være så klar som muligt og give en hånd til holdet.

- Jeg vil hjælpe holdet til at få de seks point, som vi selvfølgelig skal have. Ligegyldigt hvad Kasper (Hjulmand, red.) beder mig om, vil jeg gøre det.

Landstræneren vil ikke garantere, at Morten Hjulmand - eller andre mulige debutanter - vil få sin debut i de kommende to kampe, men den danske midtbanespiller vil gøre, hvad han kan.

- Jeg er kommet her for at vise mig frem. Forhåbentlig bliver det til nogle minutter, men det er ikke mig, der bestemmer det.