Anfører så Eriksen kollapse: - Kampen skulle aldrig have været genoptaget

Lukas Hradecky var førstehåndsvidne, da Christian Eriksens kollapsede ved EM i 2021. I aften vender han og Finland tilbage til Parken.

Der venter et specielt gensyn for Finland, når de i aften vender tilbage til Parken for første gang siden EM-slutrunden i 2021.

Dengang nåede finnerne de yderste poler i begge ender af følelsesregisteret. Nok besejrede de Danmark i landets første slutrundekamp nogensinde, men de så også en modspiller dø for øjnene af sig.

Operationen lykkedes, men patienten døde.

- Da vi trak Danmark til kvalifikationen, begyndte det hele at komme tilbage. Det er den mest dramatiske fodboldkamp, jeg nogensinde har været med til, fortæller den finske målmand og anfører Lukas Hradecky til TV 2 SPORT.

Det var en kamp, der gav genklang langt ud over Parkens fire tribuner, da Christian Eriksen i slutningen af første halvleg kollapsede midt på banen. Hradecky, tidligere målmand i den danske Superliga i øvrigt, stod cirka 20 meter fra Eriksen, da han faldt til jorden.

- Jeg kunne slet ikke styre mig selv. Jeg viftede bare med armene og forsøgte at få nogen til at hjælpe. Hvad gør man overhovedet i sådan en situation? Man er jo slet ikke forberedt på den slags, siger målmanden, der til dagligt står på mål for det tyske storhold Bayer Leverkusen.

Drømmen blev et mareridt

Scenen var ellers sat til en regulær fodboldfest dengang i Parken i sommeren 2021.

Vi var igen tilbage på stadion, efter at corona-pandemien havde lukket verden ned. Vi svajede i takt med duften af bølgepommes og friske fadøl. Danmark var på hjemmebane, og Finland skulle spille deres første slutrundekamp nogensinde. Det kunne nærmest ikke gå galt.

Men pludselig blev klicheen om fodbold som et spil mellem liv og død til virkelighed. En af de første, der forstod alvoren, var Lukas Hradecky.

- Bare måden han faldt sammen på gjorde, at jeg med det samme vidste, at det var alvorligt, fortæller han.

Umuligt at sætte sig op igen

Situationen efterlod de to hold i et delikat dilemma. Nok blev Christian Eriksen hurtigt genoplivet, men begge hold var blevet sendt ned i omklædningsrummene, og ingen havde den store lyst til at spille videre.

- Vi var klar på at stoppe kampen og tage 0-0. Resultatet betød intet på det tidspunkt, og når jeg kigger tilbage, synes jeg ikke, at den skulle være spillet færdig, lyder det fra Hradecky.

Nede i omklædningen havde den finske målmand både nået at tage støvler og benskinner af, inden han og resten af spillerne fik at vide, at kampen alligevel skulle genoptages. Lukas Hradecky måtte have støvler og skinner på igen.

- Det var næsten umuligt at sætte sig op til at spille igen. Jeg havde slet ikke fornemmelsen af, at jeg var i gang med at spille mit lands første EM-kamp nogensinde.

Kampen endte 1-0 til Finland. Herhjemme har vi næsten glemt resultatet som en sentimental gestus, og selvom det var en historisk sejr for finnerne, var jublen også begrænset efter kampen.

- Det kom aldrig til at føles som den historiske sejr, det skulle have været. Det var svært at tænke på andet end Eriksen, selvom vi vandt, lyder det fra Hradecky.

Mange store oplevelser i Parken

I aften skal Hradecky så igen på besøg i Parken. Her har han både spillet derby-kampe, da han var målmand for Brøndby IF, og han har vundet pokalfinalen for ti år siden med Esbjerg.

- Det bliver helt klart specielt for mig. Jeg har haft nogle store oplevelser her, og jeg forventer også et dansk hold, der vil tage revanche fra den seneste kamp mod os.

Mens det danske landshold klinker skårene efter et det katastrofale VM i Qatar, blæser der positive vinde i Finland. Målet er igen at komme med til EM. Kvalifikationenspuljen tæller ud over Danmark hold som Nordirland og Slovenien, som Finland formentligt skal kæmpe med om en plads til EM, der spilles i Tyskland næste sommer.

- Jeg regner med, at Danmark vinder gruppen, og så bliver der kamp om andenpladsen. Og den tager vi forhåbentligt, siger han.