Fodbold

Har været i en 23 år lang krise – nu skal det være for Norge

Norge har ikke været med til en slutrunde siden år 2000, men nu er tiden inde, mener nordmændene.

Du kan se Spanien - Norge på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Tør de tro på det, de norske fodboldfans? Kan landet endelig lykkes med at kvalificere sig til en rigtig fodboldslutrunde efter 23 lange år uden for det fine selskab?

Første skridt mod drømmen begynder lørdag aften, når Norge åbner sin EM-kvalifikation mod Spanien.

- Selvfølgelig er der pres på os, men vi kan ikke bære alle 23 år på vores skuldre. Jeg gør meget ud af, at presset ikke skal blive for stort på spillerne. Det er ikke deres skyld, at Norge ikke har kvalificeret sig i så lang tid, siger Norges landstræner Ståle Solbakken i et interview med TV 2 SPORT.

Solbakken var selv med, da Norge senest deltog i en slutrunde. Det var ved EM i Holland og Belgien i det herrens år 2000. Dengang Solbakken stadig havde hår på hovedet. Det er så lang tid siden, at holdets nuværende stjernespiller Erling Haaland end ikke var født endnu.

Nu er Haaland en af verdens bedste fodboldspillere og en del af det unge norske mandskab, der skal forsøge at bringe landet til EM næste sommer. Norge har anno 2023 profiler i de største ligaer i verden. Blandt andre anfører Martin Ødegaard, som sprudler for Arsenal i den engelske Premier League.

- Det er det her, vi har arbejdet hen imod længe, og EM i 2024 har været målet i mange år. Jeg tror, at mange mennesker er trætte af at fejle, inklusiv mig selv, og vi vil gerne bevise noget, lyder det fra Martin Ødegaard i et interview med norsk TV 2.

Nedturen efter de gyldne 90’ere

Engang var Norge verdens bedste.

Det hævdede de i hvert fald selv efter 2-1-sejren over verdensmestrene fra Brasilien ved VM 1998. Dengang var Norge et hold, man regnede med. De red på en bølge af national stolthed og en solid defensiv. Profilerne hed Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær, og holdet blev styret med hård hånd af den legendariske træner Egil ”Drillo” Olsen.

Men efter årtusindeskiftet ramte en nedtur, der efterhånden har varet i 23 år. Hverken trænere som Åge Hareide eller Egil ”Drillo” Olsen har formået at knække koden. I Norge taler man om to absolutte lavpunkter for landsholdsfodbolden:

 • 2008: Landsholdet spillede et helt kalenderår uden at vinde en eneste fodboldkamp, hvilket fik daværende træner Åge Hereide til frivilligt at forlade sit job.
 • 2013: Kvalifikationen til VM i 2014 blev decideret pinlig for nordmændene, som kun blev nummer fire i en ellers overkommelig pulje, hvor de sluttede efter hold som Schweiz, Island og Slovenien.

- Man tog et opgør med fodboldkulturen. Det var alt fra talentudvikling til scouting og måden klubberne skulle arbejde sammen med landsholdet på. Det er nogle af de ting, man høster frugten af nu, fortæller danske Jakob Michelsen, cheftræner for den norske ligaklub HamKam.

Der blev blandt andet indført et licens- og akademisystem, som man også bruger i Danmark. Norsk fodbold har siden udviklet en spillestil, så der ifølge Jakob Michelsen nu bliver spillet flot fodbold i både den norske liga og på det norske landshold.

- De har nu et ungt og profiltungt hold med nogle af de bedste spillere fra Premier League. Det hele kulminerer nu, og med den store sult, der er i Norge for at komme med til EM, er jeg faktisk også ret sikker på, at de kommer med denne gang, siger den tidligere Superliga-træner.

Hold øje med disse nordmænd

 • Erling Haaland

  22-årige Erling Haaland har om nogen taget fodboldverdenen med storm. Angriberen fra Manchester City er i denne sæson både topscorer i den engelske Premier League og i Champions League.

  Haaland scorede senest fem mål i sidste uges Champions League-kamp mod RB Leipzig, men han har siden pådraget sig en skade, der holder ham ude af Norges to første kvalifikationskampe.

 • Martin Ødegaard

  Arsenals øjeblikkelige succes i Premier League kan langt hen af vejen tilskrives norske Martin Ødegaard, der er anfører for holdet. Den 24-årige midtbanespiller er blevet rost skyerne i denne sæson og blev kåret til månedens spiller i Premier Leauge i november/december.

  Ødegaard skiftede allerede som 16-årig til Real Madrid, men det var først efter skiftet til Arsenal i 2021, at han fik sit egentlige gennembrud på den internationale scene.

 • Alexander Sørloth

  Uden Erling Haaland skal Norge sætte sin lid til den tidligere FC Midtjylland-angriber Alexander Sørloth. Sørloth er efterhånden blevet 27 år, og den store angriber har i denne sæson scoret respektable ni mål for Real Sociedad i den spanske La Liga.

  Sørloth har også erfaring fra engelske Crystal Palace og tyske RB Leipzig, så selv uden Haaland, er Norge dækket godt ind i angrebet.

 • Julian Ryerson

  Blandt Norges defensive profiler kan Dortmund-spilleren Julian Ryerson nævnes. Ryerson har spillet fast for Bundesligaens tophold, siden han skiftede til klubben i januar fra Union Berlin.

 • Fredrik Aursnes

  På midtbanen er det værd at holde øje med 27-årige Fredrik Aursnes, der har været en maskine for Benfica i denne sæson. Aursnes er en profil for Benfica, der har gang i en forrygende sæson, hvor de topper den portugisiske liga, mens de er samtidig er videre til kvartfinalerne i Champions League.

  Nordmanden skiftede til Benfica inden sæsonen fra hollandske Feyenoord, og han modtog en flot hyldest, da han i sidste måned kom på det officielle rundens hold i Champions League.

 • Sander Berge

  En af Norges mest lovende spillerere er den elegante midtbanespiller Sander Berge, der til dagligt spiller i engelske Sheffield United i den næst bedste række i England. Berge er 25 år og har gjort det så godt i denne sæson, at der ifølge engelske medier kan være et sommersalg under opsejling til klubber som Fulham og Newcastle, der begge spiller i Premier League.

 • Leo Østigård

  Norges største udfordring er manglende spilletid på klubplan for flere af de defensive spillere. Målmand Ørjan Nyland varmer bænken i tyske RB Leipzig, og forsvarstalentet Leo Østigård har kigget langt efter spilletid i Napoli.

  23-årige Østigaard kæmpede også med at få spilletid i sin tidligere klub, engelske Brighton, men på landsholdet har han leveret solide præstationer det seneste år.

Kan blive en finale på sidste spilledag

Udover aftenens modstander fra Spanien tæller Norges kvalifikationspulje Georgien, Skotland og Cypern. Alle otte kvalifikationskampe spilles i 2023, og de to bedste hold går direkte videre.

- Det ligger til at blive en finale på Hampton Park (Skotlands hjemmebane, red.) i november, som nok bliver en nøglekamp, er vurderingen fra landstræner Ståle Solbakken.

Sidste år blev det bedste i mange år for det norske landshold. Holdet vandt seks af de ti kampe, de spillede, og for første gang i flere år, besejrede de hold, der lå foran Norge på verdensranglisten.

Med Ståle Solbakken i trænersædet og verdensstjerner på flere positioner, ligner Norges landshold pludselig en bjørn, der langsomt er ved at vågne efter sit vinterhi. De har gjort det før, men det er efterhånden 23 år siden.

- Jeg tænker, vi har en god chance for at kvalificere os denne gang, lyder det fra Solbakken.