Danmark i stor fiasko - smider sejren mod Kasakhstan

Det danske fodboldlandshold smed en tomålsføring og tabte 2-3 på udebane mod Kasakhstan.

Alt virkede ellers som fryd og gammen. Lige indtil anden halvleg.

For her leverede Kasakhstan et stort comeback mod Danmark. Danskerne var foran med 2-0 efter første halvleg, men tabte 2-3 efter tre kasakhiske mål i anden halvleg.

- Det er en kæmpemæssig fiasko, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Morten Bruun.

Kasakhstan vs. Danmark
3-2
Ft
  1. 21' MålRasmus HøjlundAssist: Simon Kjær
  2. 35' MålRasmus Højlund
  3. 73' MålBaktiyor ZaynutdinovStraffespark
  4. 86' MålAskhat TagybergenAssist: Bauyrzhan Islamkhan
  5. 89' MålAbat AimbetovAssist: Yan Vorogovsky
  6. 90' Rødt kort ved to gule kortAbat Aimbetov

Kasakhstan er nummer 115 på verdensranglisten. Danmark er nummer 18.

Wind startede inde

De danske spillere ankom til Astana Arena en halvanden time inden kampstart, og i samme øjeblik kunne omverdenen konstatere, at Kasper Hjulmand havde foretaget sig to ændringer i startopstillingen.

Oppe foran havde Jonas Wind overbevist landstræneren om, at han skulle starte i stedet for Martin Braithwaite, mens Victor Nelsson erstattede den skadede Andreas Christensen.

Rasmus Højlund havde selvfølgelig fået genvalg. Anderledes kunne det ikke være.

I dagene op til kampen havde kunstgræsset i Astana Arena været et fokuspunkt i den danske lejr, og det var da også tydeligt, at de lige skulle vænne sig til underlaget.

Alligevel gik der kun lidt over to minutter, før Danmark noterede sig for kampens første scoringsmulighed.

EM-kval. gr. H

EM-kval. gr. H
PositionHoldnavnKVUTFI+/-P
16411136+713
26411125+713
36402114+712
4640295+412
5610548-43
66006021-210

Mikkel Damsgaard fandt Jonas Wind i feltet, og efter et par små driblinger blev bolden slået fladt ind foran mål, hvor Rasmus Højlund lige akkurat ikke kunne få tåspidsen på.

Men derudover havde spillerne i rødt og hvidt svært ved at sætte sig på opgøret.

Efter fem minutter blev danskerne advaret om, kasakherne godt kunne være en udfordring, selvom forskellen på de hold er godt 100 placeringer på verdensranglisten.

Maksim Samorodov kom afsted i en omstilling i venstre side. Angriberen forsøgte sig med et fladt indlæg, som Kasper Schmeichel dog afværgede med en fodparade.

Højlunds show fortsatte i Kasakhstan

Fodboldmæssigt var de første 20 minutter ikke nogen stor oplevelse. Men så skulle de heller ikke vente længere i Astana Arena.

Fra egen banehalvdel lagde Simon Kjær en høj bold i dybden. Rasmus Højlund brugte sin fart og enorme fysik til at vriste sig fri af to chanceløse kasakhiske forsvarsspillere, inden han på overlegen vis lobbede læderet i kassen.

Målrettet løb Højlund ud mod det ene hjørne for at juble sammen med de omkring 100 danske fans, der havde gjort sig besværet og taget den lange rejse til Astana.

Rasmus Højlund scorer sit fjerde landskampsmål efter en flot afslutning henover hovedet på Kasakhstans målmand. Simon Kjær assisterede med en lang aflevering i dybden. Video: TV 2 Sport

Den 20-årige angriber var i gang med at bevise, at torsdagens magtdemonstration i Parken ikke var en engangsoplevelse. Det skulle blive vildere.

Det var som om, at føringsmålet gav danskerne noget ro. Spillet hang bedre sammen, og hjemmeholdet havde noget sværere ved at komme på bolden.

Højlund. Hvem ellers?

Som minutterne gik, stod det klart, at kasakhernes muligheder lå i omstillinger og dødbolde. Det kom nok ikke som nogen stor overraskelse.

Det var netop efter et hjørnespark, at Kasakhstan kom til den hidtil største scoringsmulighed. På kanten af det lille felt fik forsvarsspilleren Sergei Malyy fik hovedet på et indlæg, men afslutningen sad lige i handskerne på Schmeichel.

Pæn mulighed, men heller ikke mere end det.

Til gengæld fortsatte de danske spillere med at teste den kasakhiske defensiv af, og det gav pote for anden gang efter 35 minutter.

Mikkel Damsgaard fik en afslutning blokeret, hvorefter bolden – selvfølgelig – landede for fødderne af Rasmus Højlund i det lille felt. Sådan en mulighed lader han ikke gå til spilde, har de fleste nok noteret sig.

Med små, hoppende skridt og knyttede næver løb han for femte gang ud mod et hjørneflag for at fejre en scoring i landsholdstrøjen. Det er alligevel sjældent, det sker. Ganske utroligt.

Fortsatte med at presse på

I alt var 28.697 taget på søndagsudflugt til den sydlige del af den kasakhiske hovedstad, der med sine mange nybyggerier kan minde om Ørestad på Amager.

Fra lægterne kunne de se Danmark fortsætte presset mod det kasakhiske mål. De var opsatte på at lukke kampen så tidligt som muligt.

Fem minutter inden pausen havde Rasmus Højlund nær scoret sit tredje mål i kampen. Jonas Wind forsøgte at finde sin målfarlige holdkammerat i det lille felt. Denne gang blev det ved forsøget.

Rasmus Højlund er igen farlig foran det kasakhstanske mål. Den unge angriber er igen tæt på at fuldende sit hattrick. Video: TV 2 Sport

Ikke mange øjeblikke senere var det så Joakim Mæhle, der var på spil. Den offensivt anlagte back afsluttede fladt fra kanten af feltet, men Igor Shatskiy i det kasakhiske mål kom flot ned.

Det forblev ved en dansk føring på to mål, da kampens dommer, Novak Simovic, fløjtede til pause.

Voldsomt pres testede danskerne

Knap var anden halvleg sparket i gang, før Shatskiy igen blev sendt på arbejde. Efter en række flotte kombinationer sendte Jonas Wind en flad afslutning afsted, men den sidste skarphed manglede.

Ser vi bort fra den ene mulighed, var det faktisk hjemmeholdet, der kom bedst ud til pausen.

Modløsheden havde de lagt i omklædningsrummet, mens de tog en voldsom energi med tilbage på banen.

I løbet af de første ti minutter blev det danske forsvar flere gange testet. Også Kasper Schmeichel blev ved et par lejligheder tvunget til at skride ind.

Det kasakhiske momentum gav også en fornyet energi på tilskuerpladserne. Det anlagte tag var i øvrigt stærkt medvirkende til at give en rumklang, der mest af alt mindede om en fyldt håndboldhal.

Mens kasakherne ufortrødent fortsatte med at presse på, havde de danske spillere noget større udfordringer ved at få spillet til at hænge sammen.

Med 25 minutter tilbage af opgøret tog Kasper Hjulmand konsekvensen.

Christian Nørgaard, Alexander Bah og Damsgaard blev hevet ud, og ind kom Mohamed Daramy, Jens Stryger Larsen og Philip Billing.

Komisk øjeblik og kasakhisk reducering

Ændringerne fik ikke dog ikke den ønskede effekt. Det danske spil var rodet, og fejlafleveringerne var flere end tidligere i kampen.

Kasakhstan lugtede blod. Med 20 minutter tilbage kom kasakherne så tæt på, som de overhovedet kunne komme.

Abzal Beysebekov tordnede bolden på stolpen, hvorefter den blev ekspederet ud til et hjørnespark. Faktisk var det så tæt på, at personen, der kontrollerer musikken og storskærmen på stadion, troede, at bolden havde krydset målstregen. Komisk øjeblik.

Det kan også være, at den pågældende person havde forudset, hvad der ville ske få øjeblikke senere.

For kampens dommer vurderede, at bolden havde ramt Jonas Winds arm i det danske felt. Straffespark til Kasakhstan.

Profilen Bakhtiyor Zainutdinov eksekverede sikkert, og så brød en euforisk jubel ud på tilskuerpladserne. Taget lettede ikke, men det var godt nok tæt på.

Kasakhisk ekstase og danske chok

Kasakhstan reducerer til 1-2 efter et tvivlsom straffespark. Dommeren mener, at Jonas Wind har hånd på bolden. Bolden bliver sikkert sparket i nettet. Video: TV 2 Sport

Troen på et kasakhisk mirakel var i dén grad at få øje på. Selvfølgelig var den det.

De danske udfordringer fortsatte, mens kasakherne fortsatte med det, de havde gjort i hele 2. halvleg.

Presset blev større og større, og med fem minutter tilbage af den ordinære spilletid, skete det, der bare ikke måtte ske.

Askhat Tagybergen modtog bolden i venstre side et godt stykke uden for feltet. Han tog ét træk og sparkede så tørt kuglen over i det fjerneste målhjørne. Uden chance for Kasper Schmeichel.

De kunne ikke tro deres egne øjne, de kasakhiske tilskuere. Det kunne de danske i øvrigt heller ikke.

Men det skulle blive endnu videre. Tagkonstruktionen skulle få den ultimative test.

Tre minutter senere blev der slået et indlæg ind i det danske felt. Indskiftede Abat Aimbetov steg til vejrs og headede bolden op i målhjørnet.

Trøjen blev smidt. De kasakhiske spillere løb rundt uden at vide, hvad de skulle gøre af sig selv. På tribunen blev der råbt, skreget, grædt og krammet. En ekstrem stolthed.

De danske spillere derimod… Tomheden i blikkene mindede om noget, vi sidst så i Qatar for fire måneder siden.