Fodbold

I dag spiller Danmark i et land, hvor fodbold ikke er populært

Alle tal fortæller, at Danmark bør være enorme favoritter i søndagens EM-kvalifikationskamp mod Kasakhstan.

Kasakhstan kendes måske bedst for filmfiguren Borat, den tidligere cykelrytter Aleksandr Vinokurov eller nationens enorme oliereserver.

Det er i hvert fald ikke fodbolden, der historisk set har tiltrukket verdens opmærksomhed til det store land, hvor omkring 10 procent ligger i Europa, mens de resterende 90 procent hører til i Asien.

Søndag vil et stort antal danske øjne dog være rettet mod Astana, den kasakhiske hovedstad, hvor Kasper Hjulmands tropper skal forsøge at sikre sig tre point til EM-kvalifikationen.

To gange tidligere har det danske herrelandshold været en tur i Kasakhstan, men ingen af kampene blev afviklet i Astana, der i en periode fra 2019 til 2022 faktisk officielt hed Nur-Sultan.

Astana, der rent geografisk ligger i Asien, er på mange måder en forholdsvis ny by. Først i 1997 blev den landets hovedstad, og siden har byen gennemgået en voldsom forandring.

I Centralasien er Astana en af de mest moderne byer, hvilket i særdeleshed kommer til udtryk med dens mange futuristiske bygningsværker - heriblandt Astana Arena, hvor søndagens kamp skal spilles.

For at blive klogere på hvad fodbold er for en størrelse i Kasakhstan, har TV 2 SPORT allieret sig med journalisten Bekarys Alimkhan, der skriver for mediet Prosports.kz.

Hvad betyder fodbolden i Kasakhstan?

- Det er ikke særlig populært, hvis jeg skal være ærlig. Ikke mange følger med i ligaen, men når klubberne spiller i Europa, eller når landsholdet skal spille, er der lidt mere interesse fra befolkningen.

- Ishockey er enormt populært, og det er boksning også, og hvis vi sammenligner med fodbold med de to sportsgrene, fylder fodbold ikke særlig meget.

Selvom fodbolden ikke nyder nogen stor popularitet i Kasakhstan, har landsholdet de seneste år været på en opadgående kurve.

Det er bedst eksemplificeret ved præstationerne i Nations League, hvor de i efteråret rykkede op i det næstbedste lag. Det er hovedsageligt på hjemmebane, at kasakherne hiver point til sig, og det er der en god grund til.

- De spiller på kunstgræs, så alle landshold, der kommer her, har det virkelig svært. Holdene forsøger at forberede sig på at spille her, men alle har det svært alligevel, siger Bekarys Alimkhan.

Hvilke spillere skal danskerne holde øje med?

- Vores største stjerne er midtbanespilleren Bakhtiyor Zaynutdinov, der spiller for CSKA Moskva. Han har spillet i den russiske liga i lang tid og er normalt den vigtigste spiller for vores landshold. Men han er lige kommet tilbage fra en skade, så han er ikke i form.

- Maksim Samorodov er det største talent i Kasakhstan. Han er kun 20 år og spiller for Aktobe, en topklub i den kasakhiske liga. Han er angriber, og det var ham, der scorede vores mål i den første kamp mod Slovenien.

- Og så er der vores forsvarsspiller Nuraly Alip, der havde karantæne i kampen mod Slovenien. Han er en af de vigtigste spillere på landsholdet, men i sin russiske klub, Zenit, har han svært ved at komme på holdet.

- Der er en del af spillerne på det kasakhiske landshold, der ikke er i form, fordi ligaerne først lige er begyndt igen efter vinterpausen.

Hvordan ser befolkningen i Kasakhstan på Danmark som en fodboldnation?

- Fodboldfans i Kasakhstan kan godt lide at følge med i de store turneringer i Europa, så de ved godt, at Danmark har nogle stjerner som Christian Eriksen, Simon Kjær og Pierre-Emile Højbjerg. Det er hovedsageligt de spillere, som folk i Kasakhstan forbinder Danmark med.

- Men alle ved, at Danmark har et godt landshold med mange rigtig gode spillere, og at det vil blive vanskeligt at få point.

 • Sejre i indbyrdes opgør

  0
  4
 • Antal EM- og VM-deltagelser

  0
  15
 • Antal spillere i en top-5-liga (Premier League, Bundesliga, Ligue 1, LaLiga og Serie A)

  -0.01
  16
 • Truppens værdi i mia. kroner (ifølge Transfermarkt)

  0.14
  1.95
 • Placering på verdensranglisten

  115
  17.99
 • Højeste placering på verdensranglisten

  83
  3