Det vitale målmandsskifte

Andreas Hansens skifte fra stillingen som reservem√•lmand i AaB kan ende med at afg√łre b√•de mesterskab og nedrykning i denne s√¶son.

Påstand nr. 1: FC Nordsjælland havde ikke ligget nr. 1 uden Andreas Hansen.

Påstand nr. 2: AaB havde ikke ligget til nedrykning, hvis Jacob Rinne stadig var i klubben.

Som kendere af Superligaen vil vide, handler ovenstående postulater om den vigtigste position på et fodboldhold, nemlig målmandsposten. Det er nede i målet, at der kan reddes og tabes point som intet andet sted på banen.

Det har man f√•et at f√łle i FC Nordsj√¶lland og AaB i denne s√¶son. Henholdsvis p√• den fede og p√• den ufede m√•de.

Lad mig skrue tiden tilbage til januar 2022. Her k√¶mpede FC Nordsj√¶lland for ikke at rykke ud af Superligaen. Jo, de gjorde. Sidste √•r f√łles nogle gange som meget l√¶nge siden.

√Örsagen var ikke mindst, at FCN havde et kolossalt m√•lmandsproblem efter at have solgt Peter Vindahl Jensen til hollandsk fodbold. De to afl√łsere, Emmanuel Ogura og Dudu, var s√•dan cirka lige elendige, kostede massevis af point og skabte en usikkerhed, der forplantede sig til resten af holdet. FCN var tvunget til at g√łre noget.

P√• samme tid gik Andreas Hansen rundt oppe i Aalborg. Han blev allerede i sommeren 2019 hentet til Nordjylland for at blive modnet til at afl√łse svenske Jacob Rinne. Andreas Hansen stod ofte i pokalen, endda ogs√• i selve finalen i 2020, men var p√• intet tidspunkt i n√¶rheden af at kunne udfordre den dygtige Rinne.

I januar 2022 stod det klart for de fleste, at Rinne ville forlade AaB ved kontraktudl√łb et halvt √•r senere, og hvad s√•? Skulle man give Andreas Hansen chancen? Jeg ved, at uenigheden var stor p√• de interne linjer i AaB, og jeg skal v√¶re √¶rlig og sige, at jeg h√łrte til dem, der ikke mente, at AaB burde satse p√• Hansen.

Men det skulle AaB have gjort.

I stedet hentede FC Nordsj√¶lland Andreas Hansen, f√łrst p√• en lejeaftale og siden p√• en permanent kontrakt, angivelig for s√• stort et bel√łb som 10 millioner kroner. Noget af en overpris, mente jeg dengang, men ogs√• her tog jeg fejl. I bagklogskabens klare lys var det en sweet deal.

For i dag, halvandet √•r efter sit skifte fra det nordjyske til det nordsj√¶llandske, er Andreas Hansen vokset s√• meget med opgaven, at han efter en sv√¶r start fremst√•r som en af de absolutte n√łglefigurer i FC Nordsj√¶llands bestr√¶belser p√• at vinde Superligaen.

Senest demonstreret i kampen mod Br√łndby 2. P√•skedag, da han med to mirakelparader i slutfasen s√łrgede for, at hans hold hev en sejr p√• 2-1 i hus. Lige nu spiller han med en n√¶rmest schmeichelsk selvsikkerhed.

Samtidig kan jeg konstatere, at AaB sæsonen igennem har haft et solidt målmandsproblem. Det har været så udtalt, at det er den primære årsag til, at AaB ligger til nedrykning. AaB's markspillere er også dårlige, men deres svagheder er ikke lige så fatale.

Kroatiske Josip Posavec vogtede m√•let fra starten af s√¶sonen og viste sig hurtigt at v√¶re meget usikker. Han tumlede rundt i sin f√łrste optr√¶den for √łjnene af sit nye hjemmepublikum og skabte ingen ro bag sit nye forsvar.

Mange i Nordjylland mente ogs√•, at det var det, som engl√¶nderne kalder a blessing in disguise, da Posavec gik i stykker. For kendere af AaB havde l√¶nge h√łrt folk i klubben tale henf√łrt om ungdomslandsholdsm√•lmand Theo Sander. Han skulle nok kunne g√łre det lige s√• godt, mente de fleste.

Det kan man ogs√• mene, at han har, men det retvisende udtryk er, at han har gjort det lige s√• d√•rligt. Sander var 17 √•r, da han debuterede med en k√¶mpebr√łler mod Randers i august 2022, og selv om han siden hen har st√•et gode kampe for AaB, er der stadig et stykke vej til Superligastandard.

I AaB's seneste kamp mod OB leverede han stribevis af fejlafleveringer, ligesom han forivrede sig og begik et klodset straffespark, som OB scorede på til slutresultatet 3-2. Jeg fornemmer stor sympati omkring den unge målmand, men det ændrer ikke på, at han lige nu er den svageste keeper i Superligaen.

Om Andreas Hansen ligefrem er den bedste m√•lmand i Superligaen, vil jeg ikke sige. B√•de Kamil Grabara, Mads Hermansen og Jonas L√∂ssl er nok et n√łk bedre. Men Hansen er bare i sit livs form og st√¶rkt medvirkende til, at FC Nordsj√¶lland er p√• vej mod guldet.

Mens AaB savner Jacob Rinne på alle leder og kanter og havde været bedst tjent med at forfremme samme Andreas Hansen.