En uforlignelig spiller og et stort menneske

Nekrolog: Tidligere landsholdsspiller Per Røntved døde mandag efter længere tids sygdom.

Han havde et hjerte af guld – et fodboldhjerte. Det, der bankede for Brønshøj, Werder Bremen og landsholdet. Det, der bankede for det at vinde fodboldkampe. Det, der slog ekstra markant, når der skulle fightes. Det slår ikke mere – Per Røntveds hjerte.

Den ukuelige Røntved, der havde et forrygende venstreben, et særligt blik for spillet og dets udvikling og en teknik, som mange forsvarsspillere misundte ham. Han blev 74 år.

Det begyndte rent faktisk i den anden ende – altså med Per Røntved som forward i sin elskede klub, Brønshøj. Vi snakker slut 60'erne og begyndelsen af 70'erne, hvor det ikke alene fik 'hvepsene' flyvende, men også banede vejen til det danske landshold under Kurt Nielsen.

De var to personligheder på hver deres måde, men havde en fællesnævner – de var begge klare i spyttet. Kurt Nielsen og landsholdet havde brug for Røntved, men da spilleren kritiserede landstræneren offentligt, blev han sat på bænken trods sin stjernestatus.

- Jeg er ligeglad med, hvem han er. Han er ikke god nok til mit landshold lige nu.

Per Røntved svarede Kurt Nielsen fra bænken:

- Han er en uduelig træner – det ved vi alle.

De to mente det ikke, men ud kom det.

En uforlignelig spiller og et stort menneske med overskud trods handicappet

Og det gjorde meget fra Per Røntved, og derfor var han elsket i traditionsklubben, i Werder Bremen og på landsholdet, hvor det blev til 75 kampe og en årrække som anfører.

Han førte sig frem ved de olympiske lege i 1972 og blev solgt til det vesttyske – og senere betragtet som en af de bedste spillere i den tyske liga. Først som forward, siden som midtbanespiller og bedst betegnende som forsvarsgeneral.

Røntved rykkede altså tilbage på banen, men frem i præstationerne.

Han havde syv fremragende år i Werder Bremen og blev gjort udødelig i den klub. Han vendte overraskende hjem til Randers Freja og siden med brormand Kim til USA. Han kom hjem og blev ramt af en hjerneblødning, der prægede resten af hans liv, men ikke hans humør.

En uforlignelig spiller og et stort menneske med overskud trods handicappet. Kom i Fodboldens Hall of Fame i 2011 og fældede ved den lejlighed en tåre.

- Det var sgu et rygklap, der ville noget – det kan man leve af, sagde han til mig i et interview i den anledning.

Per Røntved lever ikke mere. Og dermed har en stor mand i dansk fodbold sagt farvel.