Fodboldlegenden Per Røntved er død

Den tidligere landsholdsanfører og Årets Spiller i Danmark i 1972 blev 74 år.

En dansk fodboldlegende er gået bort. Per Røntved, manden med det gyldne venstreben, der som spiller havde stor succes i vesttyske Werder Bremen, er død af kræft. Han blev 74 år.

Det skriver TV 3 Sport. Den tidligere og mangeårige formand i Brønshøj Boldklub Finn Ryberg, der er nær ven af Røntved-familien, bekræfter dødsfaldet over for TV 2 Sport.

Per Røntveds fodboldkarriere begyndte i Brønshøj. Han spillede også for den københavnske forstadsklub, da han som 23-årig i 1972 deltog i den olympiske fodboldturnering i München.

I oktober samme år skiftede han til Werder Bremen. Den vesttyske klub var verliebt i hans fodboldkvaliteter, og Røntved endte med at tilbringe syv år i Tyskland.

- Bortset fra Beckenbauer kender jeg ingen, der kan spille en så effektiv og elegant libero som Røntved. Denne Per er i verdensklasse, lød det fra Werder Bremens cheftræner i sommeren 1976, Otto Rehhagel.

Per Røntveds Bremen-afsked forløb dog ikke uden dramatik.

I sin selvbiografi 'Fodbold på Vrangen', der udkom i 1979, påstod Røntved, at flere af hans holdkammerater jævnligt anvendte forbudte medikamenter for at kunne klare de ubarmhjertige fysiske krav i professionel fodbold.

Og hans kritik af Danmarks daværende landstræner, Kurt Nielsen, skabte røre under hjemlige himmelstrøg.

Fra angriber til målfarlig libero

Per Røntved havde en aktie i, at fodboldlandsholdet i begyndelsen af 1980'erne gik fra at være et taberhold til et vinderhold.

Han var med til at gå forrest, når landstræner Sepp Piontek hårdt og bestemt forsøgte at sætte en ny retning for landsholdet. Med sin store seriøsitet gik Røntveds mentalitet hånd i hånd med Pionteks ditto.

Oprindeligt havde Røntved sin plads i angrebet, men han blev senere rykket tilbage på midtbanen og fik kronede dage på posten som libero i det bageste forsvar.

Han bevarede dog en vis målfarlighed, og med sit stærke venstre ben og eminente hovedspil forblev han en faktor, modstandernes forsvar måtte forholde sig til. Over 100 mål blev det til i karrieren.

Per Røntved spillede 75 landskampe for Danmark i perioden 1970-1982. Dengang var det en landsholdsrekord, men den blev senere overtaget af Morten Olsen og tilhører i dag Peter Schmeichel med 129 kampe.

Ramt af hjerneblødning som 35-årig

Per Røntved kom ikke med, da Danmark i 1984 skulle deltage i EM-slutrunden i Frankrig. Året markerede i stedet en anden skelsættende begivenhed i Røntveds liv – men en tragisk en af slagsen.

På det tidspunkt spillede han indendørsfodbold i USA, og under en uskyldig sjippekonkurrence med sin bror pådrog Per Røntved sig i en alder af 35 år en hjerneblødning, som lammede ham i den ene side af kroppen.

Per Røntveds fighterinstinkt nægtede ham at segne hen af den grund. Efter hjerneblødningen påtog han sig flere forskellige job i fodboldverdenen, samtidig med at han rejste rundt i landet og holdt foredrag om sit handicap. I fritiden spillede han golf.

I 2011 blev Røntved indlemmet i dansk fodbolds Hall of Fame sammen med Sepp Piontek. På det tidspunkt var kun seks andre enkeltpersoner samt Dynamitholdet og 1992-holdet en del af Hall of Fame.

Kort om Per Røntved

  • Født 27. januar 1949 på Frederiksberg
  • Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2011
  • Årets Spiller 1972
  • Første spiller, der nåede 75 A-landskampe for Danmark
  • Klubber: Brønshøj Boldklub, SV Werder Bremen, Randers Sportsklub Freja, Hvidovre IF, Wichita Wings
  • 75 landskampe, 11 mål (1970-1982)