Brutal albue holdt ham på bænken, men oplevelsen blev alligevel hans største
For præcis 40 år siden vandt to danskere Europa Cuppen for Mesterhold – med to vidt forskellige roller i finalen.
Mens Inter og Manchester City så småt gør klar til Champions League-finalen 10. juni, sidder en stille fynbo med sin velklingende dialekt og taler os 40 år tilbage.
Til den største oplevelse i hans fodboldliv. Da Hamburger SV vandt det største europæiske trofæ.
Allan Hansen, nu 67-årig morfar, var én af dem fra truppen i det, der dengang hed Europa Cuppen for Mesterhold, og han har klistret det fast som et minde for livet – selvom han aldrig kom på banen i den finale, hvor mægtige Juventus blev slået 1-0.
- Jeg varmede op i 80 af de 90 minutter og ville selvfølgelig gerne have været på banen. Men det var bare så stort, at jeg stadig tænker tilbage på den største fodboldoplevelse, siger Allan Hansen til TV 2 Sport midt i lidt bedstefarleg med barnebarnet.
- Egentlig var der gjort klar til, at jeg skulle på banen i 2. halvleg, men så skete dét med Lars Bastrup, og så måtte træner Happel ændre rent taktisk, fortsætter Hansen, der som landsholdsspiller skiftede fra OB til HSV året før den største sæson i den tyske klubs historie, hvor de også vandt det tyske mesterskab.
Jakkesæt og hullede træningsdragter
Og så ridser jeg lige "dét med Lars Bastrup" op, for det var højdramatisk.
Det var egentlig først bagefter, vi opdagede, hvor alvorligt det var med Bastrup
Allan Hansen
Jeg var selv skrivende for Politiken til finalen på det olympiske stadion i Athen. HSV med århusianeren Lars Bastrup, der havde lavet fire mål på tyskernes vej til finalen, mod den storprofilerede italienske klub Juventus, der stillede med seks verdensmestre fra året før: Dino Zoff, Gaetano Scirea, Claudio Gentile, Antonio Cabrini, Marco Tardelli og Paolo Rossi plus polske Zbigniew Boniek og franske Michel Platini.
Ingen tvivl om favoritværdigheden. Slet ikke hos Juventus-spillerne selv.
Og det tændte HSV's udsendte, da de så deres modstandere gå rundt på banen før kampen i nålestribede jakkesæt og sejrende attitude. Ifølge et tysk medie reagerede HSV-stjernen Horst Hrubesch således:
- Da jeg så dem gå rundt på den måde, og jeg selv kom i en hullet træningsdragt, tænkte jeg: "Det her, det skal vi vinde".
Hamburger SV tog ikke notits af den italienske storhed, og efter blot ni minutter scorede Felix Magath med en afslutning uden for feltet og med passive Juve-spillere, som ikke blandede sig.
Sammensnørrede kæber i to uger
Det styrkede naturligvis selvtilliden, mens italienerne rasende haltede efter tyskerne. Frustrationen blev cementeret, og fem minutter efter pausen kom det skandaløse og dramatiske klimaks, da en af verdens bedste og hårdeste backs, Claudio Gentile, helt bevidst smadrede albuen ind i Lars Bastrups ansigt, så danskeren brækkede kæben to steder.
- En af de mest beskidte og mest voldelige handlinger i en fodboldfinale, skrev en enig verdenspresse bagefter.
Bastrup blev båret ud, kørt på hospitalet og opereret dagen efter. Og så hed den sammensnørrede kæber i to uger. Gentile fik end ikke en advarsel.
Den samme Gentile, der under VM 1982 serverede den ene svinestreg efter den anden mod først Argentinas Diego Maradona og dernæst Brasiliens Zico i mellemrunden på vej mod den italienske triumf.
Men så lige et paradoks i den Gentile-sammenhæng. Efter sigende den mest noble, rolige og afbalancerede mand med en særlig privat samling af sjældne småfugle. Tag dén.
- Det var en regulær svinestreg, men det var egentlig først bagefter, vi opdagede, hvor alvorligt det var med Bastrup, husker Allan Hansen.
Kun taktik i de store kampe
Og på nippet til at komme ind blev han bedt om i stedet at fortsætte opvarmningen.
- Men det var så stort. Inden for ti dage blev vi tyske mestre og vandt Europa Cup'en. Vi havde et godt sammenhold, en samling store profiler (blandt andre Uli Stein, Manfred Kaltz, Ditmar Jacobs, Jürgen Milewski, Felix Magath og anfører Horst Hrubesch, red.) og en dygtig træner i Ernst Happel. Han var to personer – den hårde og kontante udadtil, hvor han aldrig blev dus med journalisterne, og så i kulissen, hvor han nærmest blev vores ven, selvom vi hele tiden skulle have respekt for ham.
Happel var en legendarisk træner med titler i østrigske, belgiske og hollandske klubber samt triumferne med Hamburger SV. Han førte i 1978 Holland til VM-finalen, som de tabte til Argentina.
- Han gik kun op i taktik til de store kampe. Da vi skulle indlede sæsonen i Tyskland mod Nürnberg, havde han gjort en taktiktavle klar. Han skrev de 11 navne, der skulle starte kampen. Så skrev han, hvad tid bussen gik, og at vi skulle træne igen mandag. "Jeg bruger ikke tid på taktik – alle spillere i HSV ved, hvad de skal gøre. Vi har så mange gode spillere, så de kan klare det selv", fortæller Allan Hansen.
Triumfen i Athen er det største i HSV's efterhånden lidt skrantende historie. Uforglemmeligt.
Og spillerne fra finalen blev på 25-års dagen hyldet endnu en gang, da klubben sendte en blomstergave til hver enkelt på deres privatadresse.
- Det var bare klasse . Vi bliver aldrig glemt.
Lars Bastrup har ifølge Allan Hansen trukket sig så meget tilbage, at de ikke længere har kontakt.
En tilbagetrukket tilværelse har Hansastadt-klubben med de mange fans også.
Historisk nedtur
De ligger for femte år i den næstbedste tyske række, 2. Bundesliga, efter en tid med hang til elevatorture op og ned. Til stor frustration og skuffelse for de mange tilhængere.
- Man kan sige, at nedturen også har været historisk. Af vindere af mesterholdenes turnering har kun Nottingham Forest oplevet en større deroute, siger Allan Bangsbro fra styregruppen i fanklubben HSV-Vikinger. Inkarneret fan siden 1983.
- Det kan lyde som en floskel, hvis man skal pege på nedturen, men der har ikke været kontinuitet i ledelsen. Der har været utallige præsidenter, sportsdirektører og ikke mindst trænere. Jeg tror, vi snart runder 30 forskellige trænere i dette årtusinde, siger Bangsbro, der selvfølgelig følger 'sit hold' tæt.
- Og så er der brugt ufatteligt mange penge på spillere, der ikke har været det værd.
Et af de aktuelle problemer i Hamburger SV er misforholdet mellem nye ejere, der vil pumpe mange penge i klubben, og fan-grupperingerne (HSV-medlemmer), der har en stor stemme i tysk fodbold.
- Men samlet set er det alt for mange dårlige beslutninger, der har ført til den historiske nedtur.
Tilbage står minderne skarpt omkring Volksparkstadion i Hamburg, hvor der trods nedturen er rekordmange tilskuere til kampene og flere fans end nogensinde før.
- Opbakningen er der, historien om triumfen i 1983 er på en prominent plads i HSV-museet, men der tales også meget blandt ældre HSV-fans om perioden fra midt-70'erne til midt-80'erne som klubbens guldalder – tre mesterskaber og dét, at Kevin Keegan kom til klubben …