Og det var Danmark: 1979-1984

En ny dokumentar_ film fortæller historien om Danmarks dynamit_ drenge fra 1979 til 1992.

Og det var Danmark: Filmens trailer

Solen er så småt begynde at kigge ud fra sit vinterlige gemmested og det er snart sommer på et skudår. Det betyder kun en ting på fodboldsprog. Det er EM. Alt er som det plejer.

Næsten da. Det er nemlig første gang i 28 år, at de danske farver skal forsvares af andre nationer, som vi deler nationalfarver med. Den historie kender vi alt for godt

Og så kan det hele også være lige meget, var det ikke for en oplagt ide af Carsten Søsted og Mads Kamp Thulstrup, der har begået dokumentarfilmen "Og det var Danmark", der fører os tilbage til de gyldne, gamle dage fra 1979 til 1992.

En tysker indtager landet
Det hele begyndte i 1979 og hovedmanden bag moderne dansk fodbold var en tysker med disciplin.

Sepp Piontek, den hårde tysker, om sin fortid på Haiti

I tiden før 1979 var det danske landshold noget man kunne betegne som en walkover af amatører. Vi havde godt nok vundet sølv til OL i Rom i 1960 og til samme stævne i München 12 år senere slog vi Brasilien. Men de professionelle spillere kom sjældent hjem til landskampe, hvorfor stjerner som Allan Simonsen, Henning Jensen og Johnny Hansen ikke fik det antal landskampe, som talentet rakte til.

Vores landstræner, Kurt "Nikkelaj" Nielsen, var ansat på halvtid og ernærede sig i øvrigt ved at have en bodega i Nykøbing Falster. Han var landstræner i tre år indtil Carlsberg tog pengepungen frem og investerede i dansk fodbold.

Preben Elkjær er skadet. Sepp tror han pjatter

Carlsberg forlangte, at DBU ansatte en træner på fuld tid. Det blev den kun 38-årige tysker, Sepp Piontek, en person, der senere skulle blive lige så dansk som bacon og øl.

Tyskerens meritter var til at overse. Han havde været træner for Werder Bremen og Haitis landshold inden han blev hentet til Danmark med det erklærede mål at komme med til VM i Spanien i 1982. Trods en flot sejr over de senere verdensmestre fra Italien på 3-1 i 1981, snublede danskerne som sædvanlig mod nationer som Grækenland og Jugoslavien, og VM's eneste dansker var jernbaneingeniøren og dommeren, Henning Lund-Sørensen, der markerede sig ved at dømme verdens mest tvivlsomme straffespark til værtsnationen i deres sejr over Jugoslavien.

Danmarks små mænd
Det næste mål var at kvalificere holdet til EM i Frankrig i 1984, og det var svært i en gruppe, der talte fodboldmastodonten England, som Danmark aldrig havde slået i en landskamp, der var erklæret officiel af det engelsk fodboldforbund.

Svend Gerhs interviewer en skuffet Klaus Berggreen om Platini.

Den første kamp mod England fandt sted i Idrætsparken den 22. september 1982, og et minut før tid var danskerne sædvanen tro bagud. Men så tog fanden ved en lille mand fra Fakse. Jesper Olsen, som fire år senere fik en anderledes uheldig rolle i dansk fodbold, driblede igennem et bundsolidt forsvar og placerede bolden under den fremstormende legende Peter Shilton. Kampen endte 2-2, og hvad der er godt begyndt kunne et år senere, næsten på dato, ende endnu bedre.

Nøglekampen i gruppen fandt nemlig sted på Wembley i september 1983. Her tog en anden lille mand teten og satte værtsnationen på plads i egen hule. Allan Simonsen scorede nemlig på straffespark i en kamp, hvor Danmarks bedste forsvar var at trille bolden rundt i 90 minutter uden de helt store chancer til England. Dog skal Esbjerg-keeperen Ole Kjær kvitteres for at lave sit livs feberredning, da Luther "Missit" Blissett fyrede løs fra kanten af målfeltet i kampens sidste sekunder. Det blev 1-0 uden en skadet Elkjær

Den danske lejr synger en sang til Allan Simonsen

Danmark kvalificerede sig til EM i 1984 og i åbningsmatchen var de to små mænd igen i centrum. De faldt begge til de franske værter. I første halvleg brækkede Allan Simonsen benet i mødet med Yvon Le Roux, og i anden halvleg introducerede backen Manuel Amaros skallen på den internationale fodboldscene. Det gik ud over Jesper Olsen. Også Søren Busk blev ramt i hovedet. Men det var af bolden, der var blevet fyret af sted af den franske strateg, Platini, som dermed scorede kampens enlige mål.

Danskerne rejste sig dog mod Jugoslavien og sendte dem ud i mørket med et femmålsnederlag, og gyserkampem mod Belgien glemmer ingen. Bagud 2-0 formåede et stærk disciplineret dansk hold at score tre gange mod et brutalt spillende belgisk mandskab.

Semifinalen blev dog endepunktet og mange husker sikkert synet at Preben Elkjær, der sendte bolden i omkreds om jorden i straffesparkskonkurrence iført short med et stort hul i.

Det begyndte med Olsens dribletur og endte med det som et af formiddagsbladene kaldte Elkjærs "Røvtur".

Men Danmark var et blevet et stort land på fodboldlandkortet.