Dommereksperiment er krævende

16x9

Peter Rasmussen er dommer i Europa League. Derfor har han et indgående kendskab til forsøget med to ekstra dommerassistenter til kampene i turneringen.

"Vi har lavet helt faste regler for, hvad der må siges, hvornår der må siges noget, og hvad der ikke må siges. Når bolden for eksempel er nede i den ene ende, er det kun assistenten dernede og linjedommeren, der må sige noget til mig. Vi har helt klare kommandoer bestående af fire-fem ord," siger Peter Rasmussen, der er den eneste dansker, som dømmer i Europa Leagues gruppespil.

Al kommunikation mellem Peter Rasmussen og hans fem kolleger foregår via et radiosystem. De to ekstra dommerassistenter skal kommunikere situationer, de har opdaget, videre til hoveddommeren og ellers forholde sig neutralt.

"Jeg kommunikerer cirka 15 gange med de nye assistenter i hver ende af banen. Der kommer også mange negative kommandoer, såsom "der er ikke noget" eller "fortsæt"," siger Peter Rasmussen.

Den danske topdommer kan endnu ikke evaluere Uefa's dommereksperiment, men vurderer, at tilstedeværelsen af to ekstra dommerassistenter er god for fodbolden.

"Det er helt klart min opfattelse, at spillerne opfører sig pænere i felterne, når de ved, der er flere øjne på dem," siger Peter Rasmussen.

I december skal han dømme sin foreløbig sidste Europa League-kamp med det nye dommersystem.