Formel 1

Formel 1-cirkusset indtager Australien: Sådan fragtes 600 tons udstyr

Det kræver en del logistik, når Formel 1-holdene skal flyttes til den anden side af kloden.

Hvordan flytter man to racerbiler, personale og 50 tons udstyr om på den anden side af kloden på under 36 timer?  

Det spørgsmål skal Formel 1-holdene besvare flere gange i løbet af en sæson senest i denne uge, hvor der i weekenden køres Grand Prix i Australien.

Formel 1 holdene hører hjemme i Europa og drager i denne uge Down Under. Derfter går turen til Mellemøsten, hvor der skal køres Grand Prix i Bahrain. Det kræver lidt logistiske evner. 

Det er transportfirmaet DHL, der står for at fragte biler og udstyr til det store Formel 1-cirkus rundt i verden, og det er bestemt ikke nogen let opgave, for det er ikke småting, Kevin Magnussen og alle de andre skal bruge for at køre en weekends racerløb i den fornemste serie. 

Hvert hold har ud over de to racere omkring 50 tons udstyr med sig til et Grand Prix. 50 tons - 50.000 kilo.

I de 50 tons er der blandt andet reservedele til at reparere bilerne. Holdene har derudover 40 dæk med, 2.500 liter brændstof, 200 liter motorolie og 90 liter kølervæske. Oven i det kommer værktøj, computere, køkkentelte, udstyr og mad nok til at forberede 200 måltider. Holdene har alt med selv, lige fra vandflasker til generatorer.

Til lands, vands og i luften

I alt skal der intet mindre end seks jumbojets til at fragte en fuld paddock. De vigtigste dele som eksempelvis selve raceren fragtes med fly, når det som i denne weekend skal krydse oceaner.

Selve garagen fragtes i skib i tre store containere. Hvert team har fem sæt af tre containere med udstyr, således der altid er et containersæt i nærheden af det kontinent, der køres i. 

Her kan du få overblik over, hvordan de forskellige ting fragtes

I de europæiske løb klares fragten som regel med lastbiler. Mange lastbiler. DHL har 100 lastbiler til at flytte udstyr for holdene gennem Europa.  

Når løbet er færdigt skal hele balladen pakkes ned igen og fragtes hjem. Hvorefter hele balladen skal gentages næste gang, der er løb ude i verden. I alt rejser et Formel 1-team 160.000 kilometer i løbet af en Formel 1 sæson.   

I mens kan løbets stjerner, racerkørerne, slappe af i solen. Her er det Kevin Magnussen og Jolyon Palmer, der nyder en drink på stranden i Australien før weekendens strabadser. 

Kilder: DHL, Formula One