Formel 1

Derfor lykkedes det for Kevin Magnussen at score de første point

TV 2 SPORT's motorsportsreporter Jacob Hammerholt giver sit bud på, hvorfor Kevin Magnussen kørte over målstregen i Rusland som nummer syv

Den havde jeg ikke set komme. At Kevin Magnussen skulle komme fra 17. pladsen og slutte nummer syv. I en udskældt Renault. På en bane, hvor det er svært at overhale. Vildt.

Det var ganske enkelt en sublim præstation af knægten fra Roskilde.

Men hvorfor overraskede Kevin Magnussen pludselig hele motorsportsverdenen med de første points til Renault? Svaret er simpelt. Og så alligevel ikke.

Den enkle version er, at Kevin Magnussen er en ekstremt begavet racerkører. Et naturtalent bag et rat. En racerkører, der per instinkt ved, hvordan han skal placere sig på banen. Hvornår han skal køre aggressivt. Og hvornår han ikke skal.

Alle disse kvaliteter gik op i højere enhed for Kevin Magnussen i Rusland. Hvilket bringer mig til det knap så simple ved danskerens præstation i Rusland.

For der var selvfølgelig elementer, der hjalp Kevin Magnussen. Den altovervejende årsag var den mildt sagt kaotiske start.

Magnussen lå lynhurtigt nummer ni. Fra sin startplads nede bagest i feltet. Men det er jo ikke sådan, at han fik foræret den niendeplads.

Kevin Magnussen så en masse muligheder, tog en masse kalkulerede risici og lukrerede intelligent på den tumultariske start.

Det kræver altså sin mand at køre på grænsen blandt konkurrenter, som ikke kan holde sig på grænsen. Men Magnussen så hullerne, overvejede og tog de rigtige beslutninger. En eminemt start af Renault-køreren.

Derefter skulle danskeren konsolidere sin niendeplads. Skabe ro om sin bil og sin placering.

I den fase var der også en smule hjælp til Renaults danske chauffør. Banen i Sochi er nemlig svær at overhale på. Ikke umulig (det vender jeg tilbage til), men svær. Hvis køreren vel at mærke gør sit job.

Og Kevin Magnussen var særdeles dygtig til at passe sit job bag rattet i Renault-raceren.

Efter et kløgtigt planlagt pitstop skulle Magnussen sørge for at udnytte sine nye soft-dæk. Og endnu engang tog Kevin Magnussen de helt rigtige beslutninger.

For den bane, som er så svær at overhale på, blev aggressivt udnyttet til fulde af Kevin Magnussen.

I det sving, hvor den firdobbelte verdensmester Sebastian Vettel kørte durk ind i Valteri Bottas under et overhalingsforsøg sidste år, viste Kevin Magnussen, hvordan man kommer uhindret forbi en modstander. Præcis samme sted.

Magnusssens overhaling på Ricciardo var modig, vigtig og voldsomt imponerende. Danskeren dykkede indenom, udbremsede Red Bull-køreren og sikrede sig på flotteste vis endnu en placering.

At danskeren efterfølgende flot forsvarede sig mod Grosjeans overhalingsforsøg satte bare indsatsen i relief. Alt i alt en sindssyg flot manøvre af Magnussen.

Kevin Magnussen lå på dette tidspunkt nummer otte, og da Max Verstappen måtte udgå med tekniske problemer – vupti, så var der et Dannebrog ud for nummer syv på skærmen.

Men hvad så med Kevins akilleshæl. Dækforbruget. Ville danskerens ry med at slide sine dæk for hårdt spænde ben for de første point i sæsonen?

Nej. Kevin Magnussen sled ikke sine dæk for meget. Faktisk kørte han sine hurtigste tider i slutningen af løbet, da dækkene var mest slidt. Også på det punkt kørte Magnussen et meget veldisponeret løb.

Sammenlign lige Magnussen med Palmer

Nu vil nogle kritikere måske sige, at Kevin Magnussen fik det meste foræret i løbet. At han ikke kørte sig i pointene, men blot var heldig med en kaotisk start og konkurrenter, der udgik foran ham.

Til dem er der ét svar. Se på Jolyon Palmer. Magnussen teamkollega fik altså præcist de samme fordele, som danskeren.

Palmer startede lige bag Kevin Magnussen. 17 til danskeren, 18 til Palmer. Og da den dramatiske start udfoldede sig, hang Palmer på Kevin Magnussens anhængertræk gennem al balladen.

Da Kevin Magnussen lå nummer ni, lå Palmer lige bagved på 10. pladsen.

MEN – herfra kunne Palmer ikke følge med sin danske teamkollega. Fra det punkt så vi forskellen på en dygtig racerkører og en ... racerkører.

Kevin Magnussen arbejde sig frem fra niendepladsen til syvendepladsen. Samtidig gik det tilbage for Palmer. Englænderen sluttede som nummer 13.

En meget stor og meget tydelig forskel.

Jolyon Palmer fik de samme ”fordele” som Magnussen. Han var simpelthen bare ikke ligeså god til at udnytte dem, som Kevin Magnussen var.

Derfor sluttede Palmer løbet med en placering, som vi tidligere har set fra Renault. Ikke nogen overraskelse der.

Og så er vi tilbage til årsagen til, hvordan det lykkedes for Kevin Magnussen at køre sin bil over målstregen på en syvendeplads.

Racerkørere taler ofte om jagten på den perfekte omgang. Den omgang, hvor alt spiller. Jeg ved ikke, om Kevin Magnussen kørte den perfekte omgang i Rusland.

Men jeg er overbevist om, han kørte det perfekte løb.