Formel 1

En kvinde kan blive den næste dansker i Formel 1

Emilie Kristine Rath er gået all in på en international karriere som racermekaniker.

Der er altid mange piger i paddock på alverdens racerbaner. Men langt, langt de fleste er enten familie til racerkørerne, VIP-gæster eller arbejder i de forskellige teams hospitality, kommunikation eller andre ting, der ikke direkte har med racerbilen at gøre. Men her i Barcelona er der en undtagelse. Emilie Kristine Rath er racermekaniker. Med store ambitioner.

- Jeg er her, fordi jeg skal i Formel 1, lyder den kontante melding fra hende.

Emilie Kristine Rath ny

Alder: 23 år

Uddannelse: Mekaniker

Bopæl: Banbury, England

Fra: "Jeg har boet så mange steder, men lad os sige Ballerup"

Den danske racermekaniker er i Barcelona med det britiske team, Arden, som 2. mekaniker på en af teamets GP3-biler. Arbejdspladsen er et stort telt på en parkeringsplads lige bagved den eksklusive Formel 1-paddock. Og interviewet med TV 2 SPORT foregår naturligvis ude bagved teltet. Mellem værktøj og stabler af dæk og med to hjul fra en GP3-racer fungerende som to ganske udmærkede stole.

- Jeg skal bare være der, hvor det sker. Jeg kan godt lide at blive beskidt, og jeg kan godt lide at bruge mine hænder. Jeg har for meget krudt i røven til at blive racerkører eller at være ingeniør. At være mekaniker og lave det beskidte arbejde passer bare bedst til mig, siger hun.

Hun har arbejdet i dansk motorsport i to sæsoner. Først en som tilknyttet hos Team Fluid i Formel Ford. Og sidste år var hun en del af Jan Magnussens team i DTC-serien. I januar tog hun springet og flyttede til England som racermekaniker på fuldtid.

- Jeg har ikke været hjemme i Danmark siden. Vi har lange arbejdsdage og meget weekend-arbejde, så der har ikke været tid til det. Jeg står op og møder på arbejde kl. 8. Og så er vi heldige de dage, hvor vi har fri kl. 17. I den sidste uge op til en test eller et løb bliver klokken tit 1 eller 2 om natten, før vi har fri, fortæller Emilie Kristine Rath.

Men jobbet er i England, så der er trods alt pauser. -Tea-time! Det skal overholdes. Det er meget, meget vigtigt. Jeg er nødt til at få lært at drikke mælk i min te, for det skal altså bare være der, griner hun.

Det kræver meget at få Emilie Kristine Rath til at forlade for at tage hjem til Danmark. I slutningen af maj kommer hun dog et smut hjem. Men det er altså heller ikke en helt almindelig person, der kræver hendes tid. Hun skal holde tale for Dronning Margrethe.

GP3-Team

Setuppet omkring en GP3-bil.

En ingeniør

En 1. mekaniker

En 2. mekaniker.

En overordnet chefmekaniker for alle bilerne i teamet

En overordnet teamchef for alle bilerne i teamet

Emilie Kristine Rath er 2. mekaniker.

- Håndværkerforeningen uddeler hvert år sølv- og bronzemedaljer til de bedste håndværkere. Sidste år var jeg en af de fem mekanikere, der fik en sølvmedalje. Nu skal de uddeles igen, og så skal en af medaljemodtagerne fra sidste år holde åbningstalen – blandt andre for Dronningen. Det er jeg blevet valgt til, så der må jeg hellere komme hjem, siger Rath, der er temmelig spændt på den udfordring.

- Det bliver nervepirrende, tror jeg. Men mon ikke, at det nok skal gå? Og så ser det jo også godt ud på mit CV, ik?

Netop CV’et og netværket er noget, der optager hende meget. Det er det, der skal være med til at opfylde drømmen om Formel 1.

- Jeg tror, at det endelig er blevet en fordel for mig at være en pige i denne verden. Når jeg går gennem paddocken, så kan alle de andre mekanikere jo huske mig, fordi jeg er den eneste pige. Det er vigtigt, når jeg er i gang med at opbygge et godt netværk. Det er vigtigt, at man kender folk, og jeg har gode forbindelser til en del af mekanikerne i Formel 1, siger den danske racermekaniker, der træffer alle sine valg i retning af at opfylde drømmen om Formel 1.

- Jeg valgte at arbejde for Arden, fordi de har et direkte link til Red Bulls Formel 1-team. Og de finder deres folk i klasserne under Formel 1. Det er faktisk sådan nærmest et kø-system, hvis man altså er dygtig nok. Så når der opstår muligheder i en højere klasse, så er det typisk de gutter, der har været her længst og måske tidligere har været i højere serier, der først kommer i spil, fortæller Emelie Kristine Rath og fortsætter:

- Men jeg er bare ikke ret god til at stå i kø. Jeg gider ikke vente på, at der er ti gutter, der har fået chancen før mig. Så der skal jeg selvfølgelig overveje, at hvis Arden ikke kan give mig noget, så har jeg muligheden for at hoppe videre til noget andet. Hun bor i Banbury i England, tæt på arbejdspladsen.

Drømmen er, at den næste bopæl også er i England, men hedder Milton Keynes, hvor Red Bull holder til.

- Det har altid været min drøm at arbejde for dem. Der er bare et eller andet over det team. Det virker sådan lidt løssluppent, og jeg er ikke så god til de mere stive teams. Og så virker Red Bull bare så passionerede. Det passer rigtig godt til mig, siger Emilie Kristine Rath, der ikke er helt tilfreds med, at Vettel ikke længere er Red Bull-dreng.

- Hvis jeg kunne vælge frit mellem kørerne, så ville jeg helst arbejde for Sebastian Vettel. Jeg har bare en svaghed for passion. Når man virkelig kan se, at folk elsker det, de laver. Sådan virker han på mig. Men han er jo hos Ferrari nu, og det er ikke lige mig. Men ham eller Ricciardo, der jo er hos Red Bull, er nok de to, jeg helst vil arbejde for, siger hun og tilføjer så hurtigt:

- Og Kevin, selvfølgelig! Jeg må ikke glemme Kevin. Ham ville jeg også rigtig gerne arbejde for.

Er du ikke bange for, at du ikke er dygtig nok?

- NEJ!

Hvorfor ikke?

Fordi det er jeg. Det bliver jeg. Det er derfor, at vi har de her mindre klasser. Vi har nogle dygtige mekanikere, der kan hjælpe os, så jeg sørger hele tiden for at holde min viden up to date. F.eks. når GP2 har pitstop-træning, så sørger jeg for at træne med dem efter arbejde, så jeg er klar. Hvis muligheden kommer på et tidspunkt, så er jeg god nok, siger hun.

Hvor kommer den selvtillid fra?

- Den er der ikke, den er fake. Men jeg skal have den. Hvis jeg ikke kan tro på mig selv, så er der ingen, der kan. Det er så intimiderende at arbejde med så mange dygtige mænd og mekanikere, der har boet i England hele deres liv og kender alle i sporten – og så kommer jeg spritny fra danmark, ik. Så jeg bliver nødt til at være lidt hård. Den hårdhed skal føre den danske racermekaniker gennem klasserne og helt op til Formel 1 -Om to år. Måske tre. Så vil jeg rigtig gerne være i Formel 1. Jeg har aldrig haft en plan B. Jeg skal bare i Formel 1. Men jeg har sagt til mig selv, at hvis jeg ikke er i Formel 1, når jeg bliver 28, så må jeg begynde at tænke på en plan B. Men det er bare ikke rigtigt min måde at tænke på. Formel 1 er min destination. Det er der, jeg skal hen, smiler Emilie Kristine Rath.