Formel 1

Magnussens nye hold: - Vi kan blive stærkere næste år

Haas spås et svært 2017, men teamchefen tror på fremgang.

Kevin Magnussens kommende arbejdsgiver, Haas, er den nye dreng i klassen, og det er en dreng, der ikke er helt som de andre i Formel 1.

- Vi prøver at være en smule anderledes. Det eneste, vi vil, er at køre race i weekenden. Vi er her ikke for at være med i politiske spil eller lave ”big business”. Vi er bare en flok racere, der vil køre race, lyder beskrivelsen fra teamchef Günther Steiner over for TV 2 SPORT i Abu Dhabi.

Haas har høstet masser af anerkendelse for indsatsen i debut-sæsonen i Formel 1. De har scoret 29 point og præsteret stærkt, især i starten af sæsonen. Men det hører med, at det er sket med god hjælp fra Ferrari. Det er tilladt at få en del hjælp i det første år, når man kommer ind i Formel 1.

- Uden hjælpen fra Ferrari ville vi ikke være, hvor vi er. Teknologien er på så højt et niveau i Formel 1, at hvis man starter fra nul, så vil det tage meget, meget, meget lang tid at komme op på et anstændigt niveau. Og hvis man prøver på det, så vil det ske, at man enten løber tør for tid eller penge. Det er så svært. Uden hjælpen kunne vi ikke være, hvor vi er. Det ved vi, og det har vi stor respekt for, siger Steiner.

I år to er det ikke tilladt at få lige så meget support fra et andet team, og derfor spår de fleste, at Haas får et svært år, når de i højere grad står på egne ben næste år.

- Jeg vil starte med at sige, at år et heller ikke har været nemt. Men ja, jeg ved godt, at andet år som regel er dårligere end første. Det har jeg også erfaret i tidligere jobs. Men vi vil gøre vores bedste for, at det ikke sker for os i 2017, siger Günther Steiner, der mener, at netop den gode start på sæsonen i år har gjort risikoen for at falde ned gennem rækkerne næste år mindre.

- Vi var heldige, at vi scorede med det samme i denne sæson. Det gav ro på. Det gav sikkerhed for et okay år, at der var point på kontoen, og derfor stoppede vi meget tidligt udviklingen af dette års bil og begyndte at koncentrere os om 2017. At vi kunne gøre det, giver mig troen på, at vi kan præstere godt, også i år to, siger Günther Steiner.

En anderledes forretningsmodel

Selv om reglerne tillader mindre hjælp i andet år, så vil Haas stadig købe sig til rigtig mange ting, og det er stadig Ferrari, der bliver hovedleverandør. Det er en lidt anderledes måde at gribe Formel 1 an på i forhold til de andre teams, der laver meget mere selv.

- Vores forretningsmodel er anderledes. Vi køber alt, hvad der er tilladt at købe af Ferrari. Vi er et lille hold. Vores strategi er ret simpel, men den er ikke simpel af nød. Den er simpel, fordi vi tror på, at det er det bedste at gøre. Vi har ikke et af de største budgetter i Formel 1, men det er jo ikke sådan, at vi kun har det kvarte budget af de andre. Der er også teams i Formel 1 med mindre budgetter end vores. Når man så vælger at købe mange ting, som vi gør, så hjælper det også i forhold til at have et mindre budget. Når vi også begynder at få penge fra Formel 1-organisationen, som vi gør næste år, så synes jeg, at vores budget ser fint ud, siger Günther Steiner.

Kevin Magnussen kommer til en arbejdsgiver, hvor der selvfølgelig er chefer, men hvor det i høj grad er op til medarbejderne selv, hvordan det skal foregå.

- Vi giver stort ansvar til vores folk. Det er der nogle, der rigtig godt kan lide, og andre kan ikke. Dem, der ikke kan, forlader teamet. Men dem, der kan lide at få ansvar og komme tilbage til rigtig race, de kan lide at være her, siger Günther Steiner, inden chefen med et karakteristisk grin tilføjer:

- Det siger de i hvert fald til mig, at de kan.

På samme måde må de to kørere også selv tage ansvar for at blive en slags førstekører.

- Vi behandler kørerne ens, sådan skal det være. Så kommer det af sig selv, hvem der er lederen. Sådan er det også i livet i al almindelighed. Ledere træder selv frem. Vi har helt enkle regler her. Den kører, der kvalificerer sig bedst, er lederen i den weekend. Den er den simple regel, vi har. Man skal ikke have for mange regler. Så ender det bare med, at vi skal have advokater med til at lægge strategi, og det har vi ikke lyst til, fastslår teamchefen, der generelt bruger vendingen ”keep it simple” meget. Også når det kommer til alt arbejdet ved siden af det at være racerkører for Haas.

- Kevin Magnussen kommer til at være ambassadør for Haas Automation, (Teamejer Gene Haas’ maskin-virksomhed, red.), der er teamets sponsor, men det er ikke et stort arbejde. Vi har ikke ti store sponsorer, der skal plejes. Jeg vil ikke sige, at det er et let job, men det er meget lettere end på de store teams med mange sponsorer. Så Kevin Magnussen kommer til at fokusere på at køre race…… og det tror jeg hellere, at han vil end til sponsorevents, siger Günther Steiner med et smil, der afslører, at han udmærket godt kender Kevin Magnussens forhold til alle de ting, der omgiver Formel 1. Magnusssen lever med dem, men kommer aldrig til at elske dem.

2017-sæsonen byder på markant anderledes biler i Formel 1, og det gør det meget svært at opstille resultatmæssige ambitioner inden sæson, men Steiner tøver ikke, når han skal gætte på Haas’ resultater næste år i forhold til i år:

- Jeg håber på, at vi kan gøre det bedre end i år. Jeg kan ikke vide det, for jeg kan ikke se ind i fremtiden. Hvis jeg kunne, så sad jeg ikke her. Men jeg tror på det. Vi har respekt for, at andet år er sværere end første år, og derfor prøver vi at være så godt forberedt som overhovedet muligt. Om det er nok, kan kun tiden vise. Det lyder måske for optimistisk, at vi vil være bedre i det svære andet år, men vi vil altid være bedre end sidste år. Der vil komme et tidspunkt, hvor det ikke lykkes for os, men vores mål er altid at blive bedre end sidste år, siger Steiner, inden han slutter:

- Det er jo ikke sjovt at gå tilbage. Så det vil da vi ikke.