Formel 1

Renault-boss om Magnussens farvel: - Vi har haft vores kampe

Renaults teamchef Frederic Vasseur vil stadig ikke konkret forklare, hvorfor han lod Magnussen gå.

Det lignede et rigtigt godt match, da Kevin Magnussen og Renault skrev under med hinanden. En ung ambitiøs dansker med VM-drømme og et team, der skulle genindtræde i Formel 1 med visioner om at bruge unge talenter i kampen om at komme tilbage på tronen.

Det er mindre end et år siden, men efter denne weekend skilles deres veje igen.

Renault havde en option, så de uden indblanding fra andre teams kunne sikre sig danskeren endnu et år. Den benyttede de sig ikke af. De fik forlænget optionen, men valgte igen ikke at benytte sig af den.

Så var Magnussen fri på markedet. Et marked, som han sammen med sine folk udnyttede langt bedre end tidligere i Formel 1-karrieren. Så da Renault var klar til at skrive en kontrakt med Kevin Magnussen, havde han sikret sig et bedre tilbud, og så var rollerne byttet om: Magnussen sagde nej tak til Renault.

Vi har haft vores kampe

Men hvorfor det endte sådan, er meget svært at få et helt konkret svar på fra teamet, der havde alle muligheder for at fortsætte med Kevin Magnussen. Teamchef Frederic Vasseur er i hvert fald formelt manden med ansvaret for kørerne hos Renault.

Hvordan har du det med, at det er den sidste løbsweekend, hvor du samarbejder med Kevin Magnussen?

- Først og fremmest er det en god ting, at det er den sidste weekend på året. Det har været en lang sæson for alle. 21 løb er rigtig mange, siger Vasseur til TV 2 SPORT med et grin og udmattet grimasse, inden han fortsætter sit svar:

- Vi har haft et godt samarbejde med Kevin Magnussen. Han har scoret gode point for os. Han gjorde sit job og var engageret hos os, siger Vasseur, der dog også påpeger, at samarbejdet ikke har været gnidningsfrit.

- Kevin har sin personlighed, og jeg har min egen personlighed. Det har ikke altid været nemt. Vi har haft vores kampe, siger Vasseur med et lille smil.

Er det jeres forskellige personligheder, der er årsagen til, at Kevin Magnussen ikke længere skal være hos Renault?

- Nej, nej, nej. Jeg var meget glad for, at vi kunne have gode diskussioner. I en lang sæson er der tider med gode nyheder og gode resultater, og der er hårde tider. Men vi kom igennem det, fordi vi altid kunne tage en god snak og få klarhed over situationen. Jeg ønsker absolut alt det bedste for Kevin, for det fortjener han, og han gjorde et godt job for os. Jeg håber, at vi i fremtiden kan mødes igen, siger den franske teamchef.

Hvorfor blev det Palmer og ikke Magnussen?

Hvad skulle han så have gjort bedre for, at I havde udnyttet optionen og beholdt ham?

- Det er ikke let at forklare. Det var en meget tæt og svær beslutning. Hvis du kigger på resultaterne mellem Kev (Kevin Magnussen, red.) og Jo (Jolyon Palmer, red.), var Kevin dominerende i den første del af sæsonen, mens den anden del var mere fifty-fifty. Det var en meget tæt afgørelse. Men jeg behøver ikke kommentere mere på den beslutning. Den var svær, konstaterer Frederic Vasseur endnu en gang.

Men du mener, at Jolyon Palmer er den bedste af de to til næste sæson?

- Hvis jeg ikke mente det, så… jeg tog en beslutning. Den var virkelig tæt, siger Vasseur med en mine og en stemmeføring, der klart markerer, at han efterhånden er træt af at svare på - eller kredse rundt om - årsagen til den beslutning, som han tog.

Vasseur vil som de fleste andre trænere, managers og teamchefer i sportens verden langt hellere snakke om dem, der er på holdet, end dem, der ikke er. Derfor bliver han mere informativ, da en engelsk journalist spørger, hvorfor han valgte at fortsætte med Palmer.

- Hvis du ser på Jos tidligere karriere, har han altid været i stand til at forbedre sig meget fra den ene sæson til den anden. I GP2 kan jeg huske resultaterne helt præcist, men jeg mener, at han startede med at blive nummer 16, så nummer 10, så nummer 6, og så blev han mester. Han har evnen til at forbedre sig race efter race og sæson efter sæson, og det var en del af den beslutning, som jeg tog. Det er vigtigt for mig, at han er i stand til at forbedre sig, forklarer Frederic Vasseur.

Den tætte duel mellem Palmer og Magnussen blev tydeligst illustreret ved løbet i Austin, USA.

Magnussen var hurtigst i starten af løbet, og Palmer fik en teamordre om at lade Magnussen overhale, så danskeren ikke blev holdt tilbage af sin teamkollega. Senere i løbet var rollerne byttet om. Palmer kaldte til pitten for at få dem til at give Magnussen besked om at give plads, så han kunne overhale.

- Jeg sagde til Kevin, at han skulle lade Jolyon køre forbi. Men i den situation har en racerkører to muligheder. Man kan flytte sig, så den hurtigere kører kan komme forbi, eller man kan presse bilen mere, så man kører fra ham, der gerne vil lukkes forbi. Kevin gjorde det sidste, og det har jeg det helt fint med, griner Vasseur.

Paven fik tilbudt et Renault-sæde

Kevin Magnussen har efter bruddet med Renault givet udtryk for utilfredshed med måden, tingene er foregået på i forløbet hos Renault. Først blev hans sæde nærmest i fuld offentlighed tilbudt til en meget lang række kørere. Det fik ham til at udtale:

- Jeg tror også, at der var et tidspunkt, hvor Paven også havde et tilbud.

Dernæst har han udtrykt tvivl om, hvem der egentlig tog beslutningerne hos Renault.

- Omkring det med beslutningerne skal man huske, at vi har utroligt mange ting, der skal gøres som et nyt team. Der skal arbejdes på bilerne, med chassis, med motor og en masse andre ting. Og samtidig skal vi opbygge et team med fabrik og alle de mange andre ting, der hører til. Der er rigtig meget, og derfor har der været behov for flere chefer, siger Frederic Vasseur, der ikke fortryder måden, Renault har håndteret det på.

- Jeg tror ikke på fortrydelse. Det handler altid om at se fremad, siger franskmanden.

Og når der kigges fremad, gør Kevin Magnussen det uden Renault. Og Renault gør det uden Kevin Magnussen.

- Vi har et godt og åbent forhold til hinanden. Så sent som i morges havde vi en god snak. Jeg mener virkelig, at jeg ønsker Kevin alt det bedste i fremtiden. Jeg håber, han kan lave gode resultater hos Haas, siger Vasseur, inden han rejser sig fra bordet og forlader interviewet med et smil og en afsluttende bemærkning:

- Men dog helst kun lige præcis så gode, at han bliver lige bag os.