Formel 1

Dommer i Formel 1-finalen: Tom K. kan afgøre mesterskabet

Den nidobbelte Le Mans-vinder Tom Kristensen kan spille en afgørende rolle, når Formel 1 søndag skal afgøres.

Forestil dig, at du sidder og skal tage en beslutning, som har uendelig stor betydning: Hvem vil blive skrevet i historiebøgerne som vinder af Formel 1-mesterskabet 2016?

Det gør den danske motorsportslegende Tom Kristensen i denne weekend. Han er nemlig blevet bedt om at sidde med som dommer til sæsonafslutningen i Abu Dhabi.

- Jeg føler det som en ære og et skulderklap at blive spurgt, om jeg vil være med til finalen. Det er med at give tilbage til sporten, så når man bliver spurgt, så har man også en forpligtelse. Så jeg er her af et godt racerhjerte, siger Tom Kristensen til TV 2 SPORT.

Den nidobbelte Le Mans-vinder har ved flere lejligheder hjulpet til som dommer i Formel 1, der hver gang har en kørerrepræsentant med i dommertårnet.

- Jeg er det, man kalder en kørerkommisær, så jeg skal se tingene fra en kørers perspektiv. Hvis der er sammenstød, så prøver jeg på at analysere på episoden på den bedst mulige og mest fair måde, fortæller Tom Kristensen.

TV 2 SPORT fik lov til at komme med helt ind, hvor dommerne vurderer sammenstød og uddeler straffe; et stort rum med alverdens tv-skærme og computere, der giver dommerne uendelige muligheder for at gennemse og analysere alle løbets hændelser.

- Det er en anden tid nu. Da jeg startede, var det 3-4 flagposter rundt på banen, der gav feedback til løbsledelsen. I dag har man mange kameraer på banen og i bilerne, og herinde har vi endnu mere. Også al data fra bilerne, hvordan ratudslag, speeder og bremser er, og hvordan det er i forhold til andre omgange. Og så har vi endnu flere kameravinkler end dem, der bliver sendt ud til seerne. Det er selvfølgelig en fordel, siger Tom Kristensen og peger rundt på de forskellige hjælpemidler, der skal sørge for, at der bliver taget den helt rigtige beslutning.

- Der er pres på. Ikke kun på kørerne og teamsene, men også på funktionærerne og stewards i og med, at den her verden med lynhurtige sociale medier. Jeg sidder og prøver at tage nogle hurtige beslutninger og prøver hele tiden at følge mit instinkt på de ting. Hvis jeg selv skal vurdere det, så føler jeg, at jeg har gjort det med den respekt og kærlighed, jeg har oplevet gennem sporten, fortæller den ni-dobbelte Le Mans vinder.

Tænker ikke på afgørende beslutninger

Selvom Tom Kristensen har prøvet det mange gange før, så er det alligevel ikke et helt normalt Formel 1-løb, der venter kl. 14 i dag. Den danske dommer kan tage en beslutning, der sender titlen i armene på Nico Rosberg eller Lewis Hamilton.

- Det tænker jeg ikke på. Jeg tænker på at tage en beslutning, hvis der sker nogle ting. Men udgangspunktet er, at det er racing, og vi skal lade det være race. Men det er klart, at det skal gå ordentligt til. Det her er et løb ud af 20 andre løb, og reglerne er ikke ændret bare fordi, det er finalen, siger den nu pensionerede racerkører.

Tom Kristensen vil af gode grunde ikke spå om, hvem der bliver verdensmester. Han ved godt, at rollen skal tages meget seriøst.

- Når man går ind til sidste løb, så skal vi ikke involveres i den spænding, der er. Men det tegner til at blive et rigtig tæt løb, siger Tom Kristensen.

Den erfarne danske racerkører kender dog udmærket godt den følelse i maven, som kørerne går ind til denne weekend med. Både Nico Rosberg, der har et pointforspring og er favorit til at tage VM-titlen, fordi han kan nøjes med en tredjeplads. Og Lewis Hamilton, der på den anden side har alt at vinde i denne weekend.

- Som kører plejer det altid at være godt, når man kommer til et løb og har mulighed for at gå efter noget stort, hvorimod hvis man kommer med en føring og kan sætte noget over styr, så kan man være en lille smule mere påpasselig. Det kan være med til at gøre VM endnu mere spændende, lyder analysen fra Tom Kristensen.

Årets sidste Formel 1-grandprix bliver liveblogget her på siden fra kl. 13.45.