Formel 1

Legendens, ekspertens og farmands vurdering: Sådan har Magnussen klaret sig

Formel 1 sæsonen er slut, men hvordan har Kevin Magnussen egentlig klaret sig i denne sæson? Det har TV 2 SPORT spurgt tre forskellige eksperter om.

Der er blevet tilbagelagt mere end 6.000 kilometer. Skiftet gear titusindvis af gange. Og farten har nærmet sig 370 kilometer i timen. Men nu har Kevin Magnussen kørt sit sidste løb i denne sæson.

Og hvordan har han så klaret sig?

Det har TV 2 SPORT spurgt tre forskellige personer om. Alle tre har gennem sæsonen fulgt Kevin Magnussen tæt, men de har vidt forskellige indgangsvinkler til at bedømme, hvor godt eller dårligt Kevin Magnussen har gjort det.

Jan Magnussen (faderen):

Som far til Kevin Magnussen har Jan Magnussen fulgt med på sidelinjen hele året. Nogle gange i Renaults garage, flere gange fra sine egne løb og andre gange hjemme fra Roskilde. Udover at være far til Kevin Magnussen, så er Jan Magnussen den kører i Danmark, der har kørt næstflest Formel 1-løb. Kun overgået af sønnike. Og den store erfaring fra Formel 1 giver sammen med familierelationen Jan Magnussen en helt unik tilgang til at vurdere Kevin Magnussens sæson.

Og Jan Magnussen er godt tilfreds med Kevin Magnussens indsats for Renault.

- Jeg synes, at han har gjort absolut, hvad man kunne forvente af ham. Det er altså ikke en nem situation, han har været i, siger Jan Magnussen til TV 2 SPORT i paddocken i Abu Dhabi og uddyber.

- Første halvdel af sæsonen synes jeg, at det lå lidt i kortene, at der var muligheder for at skabe noget ekstraordinært. I anden halvdel kørte de andre teams hurtigere, og Renault faldt lidt bagud. Der kommer lige Rusland og så Singapore, som også var super, super godt. Men de her ekstraordinære ting, som jeg havde håbet, at der ville have været nogle flere af, de er bare ikke sket i den anden halvdel, fortæller Jan Magnussen.

Men forskellen i præstationerne fra første til anden halvdel har ikke noget med Kevin Magnussens indsats at gøre, vurderer Jan Magnussen. Konkurrenceforholdet ændrede sig ganske enkelt.

- Jeg tror, at man skal passe på med ikke at læse alt for meget ud af den første halvdel, hvor tingene så anderledes ud, og så sammenligne med den anden halvdel. Der sker meget i løbet af et år i sådan et team, og med de andre teams også, fordi folk bliver bedre og bedre til, hvad de laver og får mere styr på deres biler. Så opgaven er blevet hårdere og hårdere, efterhånden som tiden er gået, og Renaults bil har stået stille udviklingsmæssigt, siger Jan Magnussen.

Hos Haas er der masser af muligheder for at gøre det supergodt

Jan Magnussen

Selv om  der ikke har været mange resultater at juble over for Renault-teamet, så sender Jan Magnussen stadig en varm tanke til det franske team.

- Jeg er tilfreds med, hvad der er sket, fordi at det var den åbning tilbage i Formel 1, som Kevin havde brug for. Og det har nu skabt en situation, hvor han skal til Haas på en to-årig aftale, og hos Haas er der masser af muligheder for at gøre det supergodt, fortæller Jan Magnussen, der var en af de første, der fik at vide, at Kevin Magnussen havde skrevet kontrakt med det amerikanske Formel 1 team.

- Jeg blev superglad, da jeg fik at vide af Kevin, at det var den beslutning, der var blevet taget. Og det, at det er to år, giver et helt andet grundlag at arbejde ud fra. Begge veje vil der være meget mere loyalitet, fordi man ved, at det her er et mere langstrakt program, hvor du skal have tingene til at virke. Selvfølgelig allerede til næste år, men året efter også. Du er meget mere åben for udvikling og at arbejde mod et fælles mål, der er lidt længere fremme end bare næste weekend. Så jeg er meget glad på Kevins vegne, at han har fået den mulighed, siger Jan Magnussen.

David Tremayne (eksperten):

Der er få mennesker i verden, der har været til flere Formel 1 løb end David Tremayne. Den engelske journalist er medlem af den eksklusive ”Club 500”. En klub for journalister, der har været med til mere end 500 Formel 1 grandprixer. Den engelske journalist har i flere år været F1-reporter for The Independent, men skriver nu for GrandPrixPlus.

David Tremayne mener overordnet set, at Kevin Magnussen har leveret et godt stykke arbejde.

- Han har gjort fuldstændigt, hvad der blev forventet af ham. Det har ikke været let. Han har haft en relativ dårlig bil, hvor der var brug for en masse udvikling, siger David Tremayne til TV 2 SPORT i pressecenteret ved Abi Dhabis Formel 1-bane.

Men som så mange andre så har den erfarne journalist også lagt mærke til, at Magnussen ikke har haft samme niveau hele sæsonen igennem.

- Desværre for ham så er hans sæson delt lidt i to. Han var bedre i første halvdel af sæsonen, end han var i den anden halvdel. Det gjorde, at folk begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, hvor god han egentlig var, fortæller Tremayne, som dog ikke mener, at der var grund til at stille spørgsmålstegn.

- Jeg tror, at svaret er, at han er lige præcis så god, som vi hele har tænkt, at han er. Jolyon (Palmer, red.) var nok bedre, end mange troede. Så de pressede hinanden rigtig meget, og det var godt for dem begge to, lyder analysen fra den engelske journalist.

Også Tremayne mener, at kontrakten med Haas giver god mening for Kevin Magnussen.

- Skiftet til Haas er et meget fornuftigt skifte. Teamet har en solid økonomi, og det kommer til at gøre det godt. Det bliver nok svært i teamets andet år, men når man ser på, at de har gjort i det første år, så har de jo gjort det fremragende. Gene (Gene Haas, ejer af Formel 1-teamet, red.) er meget sulten og ambitiøs, og der er nok midler til at køre teamet fremad. Der er bare en god atmosfære hos Haas, og det kommer til at være rigtig godt for Kevin.

Hvis Kevin kan køre lige så hurtigt eller måske endda hurtigere end Romain, hvilket ikke ville overraske mig, så vil det virkelig hjælpe hans karriere

David Tremayne

David Tremayne tillægger den interne kamp i et Formel 1-team stor værdi. Hos Haas bliver Kevin Magnussen vurderet mod Romain Grosjean. Et kører, der kan vise sig at hjælpe Kevin Magnussens karriere fremad.

- Der er ingen, der er i tvivl om, at Romain Grosjean er en rigtig god kører i Formel 1. Så hvis Kevin kan køre lige så hurtigt eller måske endda hurtigere end Romain, hvilket ikke ville overraske mig, så vil det virkelig hjælpe hans karriere, vurderer David Tremayne.

Tom Kristensen (legenden):

Den danske Le Mans-legende Tom Kristensen har selv en enorm erfaring at trække på fra motorsportens verden. Nordjyden har gennem flere år siddet med i dommertårnet ved Formel 1-løb og har på den måde fulgt Kevin Magnussen tæt. Tom Kristensen lægger ikke skjul på, at han er stor fan af Kevin Magnussen.

Tom Kristensen havde håbet, at denne sæson ville have givet endnu bedre resultater for Kevin Magnussen og for Renault.

- Jeg havde gerne set, at det havde udviklet sig mere positivt generelt. Det havde både Renault og Kevin helt sikkert gerne set, men det har været en meget svær sæson for alle parter, siger Tom Kristensen til TV 2 SPORT fra sin stol i dommerkontoret i Abu Dhabi.

Tom Kristensen bider mærke i, at det heldigvis har været Kevin Magnussen, som har været køreren med de mest iøjnefaldende resultater for Renault i denne sæson.

Samlet set er der ingen tvivl om, at der er stadig en kæmpe respekt omkring Kevin

Tom Kristensen

- Kevin har været rigtig stærk nogle gange, og nogle gange har de sikkert også taget nogle beslutninger omkring setup, som har givet bagslag, siger Tom Kristensen og fortsætter.

- Selvfølgelig havde jeg håbet på, at Kevin havde slået rigtigt igennem i år. Og det må vi sige, at det er ikke lykkes for hverken ham eller hans teamkollega hos Renault-teamet i år. Med et dansk racerhjerte, så er det naturligvis lidt skuffende.

Kevin Magnussen har dog stadig et godt navn i Formel 1-miljøet, fortæller den tidligere Audi-kører.

- Samlet set er der ingen tvivl om, at der er stadig en kæmpe respekt omkring Kevin, og det er også derfor, at han nu er kommet til Haas. Og at Haas gerne vil have ham og være med til at bygge noget op omkring ham. Umiddelbart så jeg gerne, at han havde fortsat hos Renault, men når nu det ikke kunne være sådan, så må han smøge ærmerne op igen og se, hvordan det udvikler sig hos Haas.

- Selvom man måske umiddelbart går et skridt tilbage, så kan det være, at det næste skridt, man tager, måske bliver endnu større, så det måske bliver kaldt to eller tre skridt. Det er selvfølgelig det, jeg håber på, siger Tom Kristensen.

Tom Kristensen mener, at Kevin Magnussen næste år får en stor, men ikke umulig opgave, når han skal op mod sin kommende teamkollega.

- Romain Grosjean er en god racerkører med god erfaring, og han arbejder hårdt. Han er lille og meget let. Og jeg synes jo, at Kevin er en flot fyr og ser velproportioneret ud. Men der er ingen tvivl om, at i vinteren skal han tænke på måske at tabe sig mere i vægt for at komme på lighed med Romain Grojean.

- Det er tit en meget undervurderet ting i racersporten. En racerkører er hurtig, fordi han først og fremmest er lille og let. Men jeg er sikker på, at Kevin på alle områder har potentialet til at matche Grosjean og selvfølgelig gerne fra tidligt i sæsonen, lyder det fra Tom Kristensen.