Formel 1

Ferrari har fundet forklaringen på alvorlig pitstop-ulykke

Det gik helt galt, da Ferraris Kimi Räikkönen påkørte en mekaniker efter et fejlslagent pitstop. Pool / Ritzau Scanpix

En sensorfejl var skyld i, at Ferrari-mekanikeren Francesco Cigarini brækkede benet to stedet, da han blev kørt over af Kimi Räikkönen.

Mens Ferraris Sebastian Vettel var urørlig forrest i Formel 1-feltet, så blev Kimi Räikkönens Bahrain-grandprix spoleret på få sekunder, da finnen ellers lå til en podieplads.

Under et pitstop blev han ved en fejl sendt for tidligt af sted. Det resulterede i, han kørte over mekanikeren Francesco Cigarini, der fik dobbelt benbrud, og da venstre baghjul samtidig ikke var skiftet, blev Räikkönen kort efter beordret til at stoppe på vej ud af pitten.

Men hvordan kunne det ske, at Ferrari-stjernen fik grønt lys, inden det venstre baghjul blev skiftet, og at Kimi Räikkönen fik lov at køre af sted med tre supersoft-dæk og et enkelt soft-dæk - hvilket strider mod reglerne. Det har holdet nu, ifølge Autosport, fundet forklaringen på.

Teamchef Maurizio Arrivabene fortæller, at de sammen med Den Internationale Motorsportsunion, FIA, har undersøgt pitstoppet nøje.

- Det gjorde ondt på holdet, at en person blev skadet, og derfor var det i vores interesse at gennemgå proceduren nøje. Vi har fokus på at sikre, at alle pitstops under løb bliver udført så sikkert som muligt.

- I dette tilfælde havde tre faktorer indflydelse: Menneskelig kontrol (mekanikerne), det mekaniske (hjulpistolen) og et elektronisk system, siger Arrivabene.

Specielt sidstnævnte er der fokus på i forklaringen, hvor det omhandler en sensor, der skal sikre, at hjulet er ordentligt sat på. Sensoren har ikke registreret ordentligt, hvad der er foregået og dermed givet grønt lys ved en fejl.

Ifølge Autosport betyder det, at hjulpistolen er påsat det gamle dæk for aftagning, men da mekanikeren vælger at tage den af og sætte på igen, fordi der opstår en fejl, registrerer sensoren, at hjulet er skiftet og påsat korrekt. Altså en klar fejl, da mekanikerne stadig stod med det nye hjul i hånden.

Ferrari vil ikke oplyse, hvad de præcis har gjort for at ændre i proceduren, men de fortæller, at de har sikret, at det ikke kan ske igen.

- Det er i vores interesse, fordi vi bekymrer os om vores personale over alt andet, siger teamchefen Maurizio Arrivabene.

Han har løbende været i kontakt med mekanikeren, der fik dobbelt benbrud. Francesco Cigarini er efter flere dages intens pleje i Bahrain ankommet til sit hjem i Italien, hvor han skal bruge tiden på at komme sig.