Formel 1

- Jeg ved, hvad jeg skal næste år, siger Magnussen-konkurrent

Force Indias Sergio Perez fortæller før det belgiske grandprix, at han har fremtiden på plads, og at det vil blive officielt inden længe.

Formel 1-sæsonen er i denne weekend startet op igen efter sommerpausen, og som så ofte før, så er ét af de helt store samtaleemner kørernes fremtid. 

Før det belgiske grandprix på Spa-banen har kun otte kørere offentliggjort en aftale for næste sæson, men det tal kan meget vel blive større inden længe, hvis man skal tro Force Indias Sergio Perez. 

- Jeg ved allerede, hvad jeg skal næste år. Men jeg kan ikke fortælle det endnu. Jeg tror ikke, der går lang tid, men vi har ikke travlt, siger Sergio Perez til Autosport og tilføjer, at det måske bliver officielt inden næste uges grandprix i Italien. 

Mexicaneren fortæller ikke, hvor han skal hen, men flere anerkendte motorsportsmedier forventer, at han fortsætter hos Force India, hvor han i år kører sin femte sæson. 

Her forventes det, at han får en ny holdkammerat i form af Lance Stroll, der i år kører for Williams, fordi et konsortium med canadierens far, Lawrence Stroll, i spidsen har valgt at overtage holdet, efter det i juli blev sat under administration på grund af økonomiske problemer. 

Og TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther forventer også, at Force Indias kørerkonstellation i 2019 kommer til at hedde Sergio Perez og Lance Stroll. 

- Sergio Perez er bare godt indarbejdet i holdet, og de har været glade for ham – også i de tider, hvor det ikke er gået godt. Lance Stroll er selvskrevet, når hans far køber holdet. Så jeg tror, det kommer til at se sådan ud.

Sergio Perez har i denne sæson hentet 30 point, og det kan meget vel blive højere efter søndagens grandprix, hvor han noget overraskende starter som nummer fire. 

Tidligere på ugen fik Toro Rossos Pierre Gasly sin fremtid på plads, da det blev officielt, at han overtager Daniel Ricciardos sæde hos Red Bull, efter han tidligere på måneden skiftede til Renault. 

Formel 1's officielle hjemmeside har samlet et overblik over de kontrakter, der er på plads for næste sæson og de mange rygter. TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther har herunder givet sin vurdering af, hvordan kørerkonstellationerne kommer til at se ud i 2019.

Formel 1-kørere i 2019

Ferrari

Ferrari

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Sebastian Vettel

Kandidater: Kimi Räikkönen, Charles Leclerc

Ferrari skal inden længe beslutte sig, om de ønsker at forlænge kontrakten med 38-årige Kimi Räikkönen, der i denne sæson har kørt otte podieplaceringer i hus. Finnen har tidligere på måneden sagt, at beslutningen er i hænderne på det italienske storhold. Hvis Ferrari ikke vælger at forlænge Räikkönen kontrakt, så tyder meget på, at det bliver den bare 20-årige Charles Leclerc, der i sin debutsæson for Sauber har leveret flere imponerende præsationer og kørt sig til 13 point.

Jens Winthers bud: Sebastian Vettel og Kimi Räikkönen

Jeg tror, at Kimi Räikkönen bliver, fordi ham og Vettel fungerer godt sammen. Og så har Räikkönen faktisk leveret, hvad man kan fornemme af ham. Han er også et nemt menneske at have at gøre med, fordi der aldrig er noget ballade.

Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Mercedes

Mercedes

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Lewis Hamilton og Valtteri Bottas

Kandidater: Ingen

Foto: Attila Kisbenedek / Ritzau Scanpix

Red Bull

Red Bull

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Max Verstappen og Pierre Gasly

Kandidater: Ingen

Foto: Carlo Allegri / Ritzau Scanpix

Haas

Haas

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Ingen

Kandidater: Kevin Magnussen, Romain Grosjean, Charles Leclerc, Sergio Perez

Selvom Kevin Magnussen endnu ikke har kontrakt for næste sæson, så peger alt i øjeblikket i retning af, at danskeren forlænger sin aftale med det amerikanske hold, efter han i sæsonens første halvdel hentede intet mindre end 45 point. Romain Grosjean har derimod ikke fået det til at fungere i denne sæson, og derfor synes franskmandens fremtid at være noget mere usikker. Hvis Haas vælger at skille sig af med Grosjean, har der været spekuleret i, at unge Charles Leclerc i 2019 kan blive Magnussens holdkammerat, hvis han ikke bliver tilbudt et sæde hos Ferrari. Også Sergio Perez har været inde i billedet.

Jens Winthers bud: Kevin Magnussen og Romain Grosjean

Jeg tror, Haas kommer til at give Kevin Magnussen meget mere i løn og Grosjean meget mindre, og så er det ikke sikkert, franskmanden vil blive der, da han er en stolt herre. Men hvis han er villig til at gå ned i løn, så tror jeg, at Haas beholder ham. Et alternativ kunne være Charles Leclerc, som jeg godt kunne tænke mig at se i Haas, for jeg tror godt, at Magnussen kan tæve ham, og så har Ferrari pludselig noget helt andet og tænke over i forhold til, hvem de skal have som kører i fremtiden.

Foto: Andrej Isakovic / Ritzau Scanpix

Renault

Renault

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Daniel Ricciardo og Nico Hulkenberg

Kandidater: Ingen

Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

McLaren

McLaren

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Carlos Sainz Jr.

Kandidater: Stoffel Vandoorne, Lando Norris, Esteban Ocon

Det var overraskende for langt de fleste, da Fernando Alonso i den forgangne uge valgte at stoppe i Formel 1. Men det britiske mandskab var hurtige til at finde en afløser, da de hentede Carlos Sainz Jr. i Renault. Nu er det store spørgsmål, hvem der blive spanierens holdkammerat. Stoffel Vandoorne har ikke haft den bedste sæson, og derfor bliver der i britiske medier spekuleret i, at han må lade pladsen til fordel for det unge stortalent Lando Norris, der i denne sæson kører Formel 2. Også Esteban Ocon bliver nævnt som en mulighed, hvis han ikke har en fremtid hos Force India.

Jens Winthers bud: Carlos Sainz Jr. og Lando Norris

Jeg er ikke sikker på, at Stoffel Vandoorne bliver. Lando Norris skal de have ud og køre nu, ellers skrider han. Og sådan tror jeg også, det kommer til at blive. Det er synd for Vandoorne, men han har slet ikke fået det til at fungere og sendt helt til tælling.

Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Toro Rosso

Toro Rosso

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Ingen

Kandidater: Brendon Hartley, Dan Ticktum

Både Brendon Hartley og Pierre Gasly er i gang med deres første hele sæson i Formel 1, men med ni løb tilbage af sæsonen er det langt fra sikkert, at de fortsat er hos Toro Rosso næste sæson. Brendon Hartley har haft en skuffende sæson, og det er tvivlsomt, om han overhovedet er at finde i motorsportens kongeklasse efter vinterpausen. Pierre Gasly har - i modsætning til Hartley - imponeret stort, hvorfor han nu er skiftet til Red Bull. 

Jens Winthers bud: Dan Ticktum og en endnu unavngivet kører af egen avl

Dan Ticktum kommer helt sikkert ud og køre. Jeg kan ikke se, at de skulle beholde Hartley, fordi han ikke får noget ud af det. Gasly ryger til Red Bull, så de skal ud og finde en ny. Red Bull og Toro Rosso har en hel bunke af kørere, der er på vej frem, og det kan godt være der, de finder deres nye kører. Hvis de ikke kan finde nogen, kan de som alternativ give sædet til Hartley endnu et år.

Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Sauber

Sauber

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Ingen

Kandidater: Charles Leclerc, Marcus Ericsson, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi

Sauber-holdet kan gå et særdeles interessant efterår i møde. Stortalentet Charles Leclerc har imponeret så meget i denne sæson, at storholdet Ferrari angiveligt allerede overvejer at hente Leclerc ind til den kommende sæson. Hvis det sker, så udelukker Sauber – ifølge mediet Autosport – ikke, at Kimi Raikkonen kan gøre comeback på det hold, hvor han i 2001 debuterede i Formel 1. Italienske Antonio Giovinazzi menes at være en mulighed, efter han i denne sæson har været testkører for holdet. Marcus Ericsson har for nylig udtalt, at han håber, hans præstationer i år er nok til at beholde sit sæde på holdet.

Jens Winthers bud: Charles Leclerc og Marcus Ericsson

Hvis Charles Leclerc smutter, så kunne det meget vel være Antonio Giovinazzi, der afløser ham i Sauber. Men jeg er nu stadig af den opfattelse, at Leclerc bliver hos Sauber. Det andet sæde tror jeg, at Marcus Ericsson sætter sig på, fordi han stille og roligt gør det bedre og bedre.

Foto: Charles Coates / Ritzau Scanpix

Force India

Force India

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Ingen

Kandidater: Esteban Ocon, Sergio Perez, Lance Stroll

Force India ser ud til at have sikret holdets fremtid i Formel 1, efter de tidligere på sommeren var i alvorlige økonomiske problemer. Det er den canadiske forretningsmand Lawrence Stroll, der har valgt at lægge penge i holdet og sikre fremtiden. At canadieren har investeret i holdet, kan blive afgørende for holdets kørerbesætning, da Lawrence Stroll er far til Williams-køreren Lance Stroll. Mange medier har derfor spekuleret i, at den unge canadier kan have en fremtid på Force India fra næste sæson. Spørgsmålet er så, om han kommer til at overtage pladsen fra Sergio Perez eller Esteban Ocon. Før Belgiens grandprix fortalte Perez til Autosport, at han har sin fremtid på plads uden at navngive et hold. 

Jens Winthers bud: Sergio Perez og Lance Stroll

Sergio Perez er bare godt indarbejdet i holdet, og de har været glade for ham – også i de tider, hvor det ikke er gået godt. Lance Stroll er selvskrevet, når hans far køber holdet. Så jeg tror, det kommer til at se sådan ud.

Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Williams

Williams

Kørere på kontrakt til 2019-sæsonen: Ingen

Kandidater: Sergey Sirotkin, Robert Kubica, George Russell, Lance Stroll

Williams har haft en svær sæson, hvor de ofte har været placeret i den tunge ende af feltet - uden point. Lance Stroll bliver rygtet til Force India, hvor hans far, Lawrence Stroll, har lagt sine penge. Hvis det bliver en realitet, så forventes det, at Sergey Sirotkin bliver hos Williams i 2019, selvom russeren ikke har haft nogen god sæson. Britiske medier har spekuleret i, om talentet George Russell kan få sin debutsæson i Formel 1 med en plads på det britiske mandskab. Også holdets reservekører Robert Kubica bliver nævnt som en mulighed. 

Jens Winthers bud: Esteban Ocon og Segey Sirotkin

Williams skal bruge kunstigt åndedræt nu i voldsom grad. Det kan godt være, at Esteban Ocon kommer derover på Mercedes’ foranledning. Sergey Sirotkin er de næsten nødt til at beholde for at få nogle penge i kassen.

Foto: Charles Coates / Ritzau Scanpix