Formel 1

Frank Jensen slukker håbet om Formel 1 i København

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), meddeler, at han indstiller projektet om at få Formel 1 til København, skriver Politiken.

Der bliver ikke kørt Formel 1 i København i den nærmeste fremtid. 

Det slår Københavns overborgmester Frank Jensen (S) fast over for Politiken, efter han har meddelt finansminister Kristian Jensen (V) og initiativtagerne bag de mulige Formel 1-løb, at hans indstilling er, at projektet skal opgives. 

Grunden er blandt andet, at der er for store risici ved at gå videre med projektet, forklarer han. 

- Jeg oplever ikke, at der er den helt store opbakning til projektet. Det er ikke en event, som samler folk. Det er mere en event, som har delt vandene både på rådhuset og i idrættens verden og ude i landet, siger Frank Jensen til Politiken. 

Helge Sander har været frontfigur hos initiativtagerne, der også tæller rigmanden Lars Seier Christensen. Det var deres håb, der skulle køres tre Formel 1-løb i København i henholds år 2020, 2021 og 2022.

- Det er selvfølgelig utroligt skuffende. Vi har det sidste års tid arbejdet hen imod et virkelig realistisk projekt, og der har især været meget medvind de sidste par måneder, så jeg troede faktisk på, at det kunne lade sig gøre, siger Helge Sander til Ritzau og tilføjer:

- I det lys er det skuffende, at vi ikke kunne få bragt det i hus.

Svært at skaffe pengene

Projektet har undervejs mødt økonomiske udfordringer, da det angiveligt har krævet en offentlig finansiering på et trecifret millionbeløb. Københavns Kommune har ikke ønsket at bidrage økonomisk, mens finansministeren har krævet medfinansiering fra Københavns Kommune.

Finansminister Kristian Jensen udtaler i en pressemeddelelse: 

- Jeg tager beslutningen fra Københavns Kommune til efterretning. Formel 1 er en af verdens største sportsbegivenheder, og det ville være spændende, men også en stor udfordring at afvikle i hjertet af København. Jeg må konstatere, at det ikke har været muligt at få projektet realiseret. Alle involverede har arbejdet meget seriøst med projektet. Det gælder både Københavns Kommune, staten og ikke mindst initiativtagerne. Jeg vil gerne rose Helge Sander og Lars Seier Christensen for at tænke stort og for at arbejde så ihærdigt for projektet. Men et sådan projekt kræver fuld opbakning fra alle interessenter, også kommunen. Med dagens udmelding ser jeg ikke mulighed for at arbejde videre med projektet.

Tidligere i september vedtog et flertal på Københavns Kommune at afsætte 57,5 millioner kroner til 'puljen til megaevents', og ifølge Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ville det være oplagt at støtte Formel 1-løb med en del af disse penge. Lonning-Skovgaard gik ind til forhandlingerne med ønsket om at afsætte penge øremærket til Formel 1, men det lykkedes ikke. Efter Frank Jensens udmelding kun et par uger senere står det klart, at puljen til megaevents heller ikke kommer til at gå til afviklingen af Formel 1-løb i den danske hovedstad.