Ny storsponsor har t√•rnh√łje ambitioner for Magnussen og Haas

16x9
William Storey, administrerende direkt√łr i Rich Energy, er klar til at sl√• Red Bull p√• flere omr√•der. Foto: Rich Energy

Haas-racerne skal endnu l√¶ngere frem i Formel 1-feltet. Helt op foran energidrik-rivalerne fra Red Bull, siger direkt√łren i Rich Energy.

Haas er klar til at fylde tanken med ny energi. Og den nye energi skal bruges p√• at l√łfte teamets sportslige resultater betydeligt.

Fra den kommende s√¶son tager det amerikanske team s√•ledes hul p√• et fler√•rigt samarbejde med Rich Energy. Den britiske energidrikproducent bliver navnesponsor og kommer b√•de med penge og store ambitioner.

- Vi √łnsker at se en sort-guld Rich Energy Haas F1-bil i den forreste del af feltet, vinde grandprixer og forts√¶tte med at g√łre fremskridt.

Ordene er William Storeys. Han er administrerende direkt√łr i Rich Energy, og den 25. oktober trykkede han h√•nd med grundl√¶gger og teamejer Gene Haas, der ellers tidligere havde afvist et navnesponsorat. F√łrst skulle Haas-navnet etableres.

Men nu stod det klart. Aftalen var i hus.

Gene Haas (tv) og William Storey. Haas og Rich Energy har indgået et flerårigt samarbejde.
Gene Haas (tv) og William Storey. Haas og Rich Energy har indgået et flerårigt samarbejde. Foto: Rich Energy

Kevin Magnussens team kommer dermed til at hedde Rich Energy Haas F1 Team, og med aftalen sker der også bemærkelsesværdige ændringer i teamets logo og VF19-racerens udseende.

Vi er meget selvsikre på, at vi slår Red Bull på banen i næste sæson

William Storey,¬†administrerende direkt√łr i Rich Energy

- Formel 1 er h√łjdepunktet i motorsport, siger William Storey til TV 2 SPORT.

- Der er nogle meget talentfulde og intelligente mennesker involveret, s√• det er en vidunderlig udfordring for os at blande os med dem og arbejde t√¶t sammen med Haas og st√łtte dem s√• meget som muligt i jagten p√• podieplaceringer og endda grandprixsejre.

Haas' teamchef¬†G√ľnther Steiner lagde heller ikke skjul p√• sin begejstring, da nyheden om samarbejdet slap ud.

- At sikre en navnesponsor som Rich Energy er endnu en milepæl i udviklingen af Haas F1 Team, sagde han.

Husker F1-stjernerne i 80'erne

Den 40-√•rige, langsk√¶ggede Rich Energy-chef er gl√łdende motorsportsfan. Han elsker at k√łre p√• motorcykel og i hurtige biler, og allerede i en ung alder kastede han sin k√¶rlighed p√• Formel 1.

- Jeg husker Ayrton Senna, Alain Prost og Nigel Mansell i de sene 80'ere og tidlige 90'ere. Der var altid mange i Storbritannien, der s√• l√łbene om s√łndagen. Det er en fantastisk sport med fart, drama og¬†glamour.

- I gamle dage var der nogle rigtige superstjerner som Senna og Prost, masser af rivaliseringer, og det var en sport, der voksede stærkt i 80'erne med tv-penge og hastig international udvidelse. Det var en fantastisk sport at se, da jeg voksede op, og det har varet ved i mine voksne år.

Ayrton Senna omfavner Alain Prost på podiet i Australien i november 1988.
Ayrton Senna omfavner Alain Prost på podiet i Australien i november 1988. Foto: Stf / Scanpix Danmark

William Storey er optimistisk for Formel 1's fremtid og dens position som den ypperste gren inden for motorsport. Alligevel ser han gerne, at Formel 1 et stykke af vejen finder tilbage til tiden, hvor han faldt pladask for den.

- Sporten har udviklet sig, men der er ikke så mange karakterer som i 80'erne og 90'erne. Formel 1 er blevet meget mere forretningspræget, hvilket måske ikke er den rigtige retning.

- Det er stadig en fantastisk forestilling, og sporten vil udvikle sig og blive ved med at forbedre sig i de kommende år under det nye ejerskab, men det er anderledes. Jeg ser gerne, at sporten går tilbage og bliver mere, som den var i 80'erne og 90'erne, siger han.

Haas blev den bedste mulighed

I september 2015 var William Storey med til at stifte Rich Energy. 'Rich' er kort for Richmond. En overklasseforstad i den sydvestlige del af den engelske hovedstad, London, hvor firmaet har base.

Haas var den bedste mulighed med flere l√¶ngder, fordi vi f√łlte, at det er det bedst k√łrende team

William Storey,¬†administrerende direkt√łr i Rich Energy

På sigt håber Rich Energy at kunne vælte giganterne Monster Energy og Red Bull af energidrik-tronen, og i den kamp skal Formel 1, der har milliarder af fans, bruges som våben.

- Formel 1 er en af de mest spændende sportsgrene i verden, hvis ikke den mest spændende i forhold til indhold, fart og også som en vidtspændende platform.

- Red Bull er meget fremtrædende i sporten og har et superteam og har udnyttet sporten i det seneste årti eller deromkring. Vi mener, at det nu er hensigtsmæssigt for os at konkurrere med dem på banen, og vi er meget selvsikre på, at vi slår dem på banen i næste sæson, siger Storey.

Kevin Magnussen foran Red Bulls Max Verstappen i Australiens grandprix i år.
Kevin Magnussen foran Red Bulls Max Verstappen i Australiens grandprix i år. Foto: Haas F1 Team
I det belgiske grandprix hang Haas-k√łrer Romain Grosjean efter Max Verstappen.
I det belgiske grandprix hang Haas-k√łrer Romain Grosjean efter Max Verstappen. Foto: Emmanuel Dunand / Ritzau Scanpix

Det var ikke nogen svær beslutning for Rich Energy at vælge Formel 1 som scenen til deres produkt. Lidt længere tid tog det dog at få en rolle.

- Vi fors√łgte at k√łbe Force India (i april, red.), og en masse medarbejdere knoklede med det, hvilket var en l√¶ringskurve i forhold til, hvordan sporten fungerer. Men vi f√łlte, da vi gik glip af chancen for at k√łbe teamet, at der var elementer i det, som var meget interessante.

- Vi l√¶rte en del, s√• vores¬†appetit til at blive en del af Formel 1 blev fugtet, og vi overvejede n√łje, hvad der var den bedste m√•de at g√łre det p√• fremadrettet, lyder det fra William Storey, der forts√¶tter med at fort√¶lle, hvorfor valget faldt p√• Haas.

Kevin Magnussen er ikke kun en brillant racerk√łrer, han er ogs√• en v√¶ldig flink fyr

William Storey,¬†administrerende direkt√łr i Rich Energy

- Vi s√• p√• flere muligheder, og vi talte med flere teams. Haas var den bedste mulighed med flere l√¶ngder, fordi vi f√łlte, at det er det bedst k√łrende team. De har nogle af de bedste ingeni√łrer og ledelse i paddocken. Deres pr√¶stationskurve er st√¶rkt opadg√•ende.

- Deres v√¶rdis√¶t er meget lig vores. Vi¬†f√łlte, at vi p√• det personlige plan kom meget godt ud af det med dem, og vi f√łlte, at der var en st√¶rk synergi til at bygge et langt samarbejde p√•. De kan fokusere¬†p√• at k√łre r√¶s, og vi er mere til stede som en st√łttepartner og p√• markedsf√łringsdelen.

Tror på lys fremtid for Haas

Haas har i denne s√¶son k√¶mpet ind√¶dt med Renault om fjerdepladsen i konstrukt√łrernes mesterskab. Med 20 point op til det franske team skal der en god slutspurt til i de sidste to grandprixer, for at m√•ls√¶tningen kan indfries, mens en femteplads synes at v√¶re sikker.

I både 2016 og 2017 sluttede det amerikanske team længere tilbage. Haas blev begge år nummer otte i teamenes indbyrdes konkurrence.

De¬†store fremskridt i 2018 imponerer¬†William Storey, og if√łlge ham er Haas godt rustet til de fremtidige √¶ndringer i Formel 1.

- De har en effektiv organisation, de fokuserer p√• det vigtige, og de er hovedsageligt optaget af at sikre, at de har en forrygende racerbil, en forrygende aerodynamisk pakke, og at det k√łrer p√• meget bevidste tanker. S√• det er en velfungerende forretning.

- Som Formel 1 udvikler sig mod nye bestemmelser mener jeg, at Haas er foran kurven p√• det omr√•de. Mange Formel 1-teams lever i lidt af en tidslomme, og de opf√łrer sig stadig, som om det var for 10 eller 20 √•r siden.

Vi √łnsker virkelig, at det her kan v√¶re et nyt kapitel i Formel 1

William Storey,¬†administrerende direkt√łr i Rich Energy

- Haas er foran kurven, og teamet er i en stærk position til at drage fordel af ændringerne i bestemmelserne, og jeg tror, at deres præstationer vil fortsætte med at blive bedre og bedre, siger William Storey.

I 2019 vil blandt andet bilernes aerodynamik¬†blive forenklet. Bilerne vil f√• frontvinge med et st√łrre sp√¶nd, forenklede bremser og bredere bagvinge. Ligeledes vil den tilladte¬†br√¶ndstofm√¶ngde blive √łget fra 105 til 110 kilo.

Fra 2021 er der varslet omfattende regel√¶ndringer i Formel 1. Pr√¶cis hvilke vides ikke endnu, men der kan komme et nyt motorregulativ, og indf√łrslen af et budgetloft er ogs√• blandt rygterne.

Magnussen er en flink fyr

Med samarbejdet med Haas kommer Rich Energy også til at arbejde sammen med Kevin Magnussen. Danskeren forlængede i slutningen af september sin kontrakt med Formel 1-teamet, der tilsvarende Rich Energys er flerårig.

- Kevin Magnussen er ikke kun en brillant racerk√łrer, han er ogs√• en v√¶ldig flink fyr. Han er en fantastisk ambassad√łr. Han er en dygtig k√łrer, og hans pr√¶stationer¬†vil blive bedre og bedre. Han er en racerk√łrer med verdensklasse, mener¬†William Storey.

Arbejdet frem mod den kommende sæson er i fuld gang.

- Det er selvf√łlgelig fortrolige samtaler, men alle i teamet - fra¬†ingeni√łrerne til k√łrerne - er meget st√łttende. Vi er begejstrede over at arbejde sammen med dem, og vi √łnsker virkelig, at det her kan v√¶re et nyt kapitel i Formel 1, slutter¬†Storey.

S√łndag aften klokken 18.10 dansk tid k√łres det brasilianske grandprix, som er denne s√¶sons n√¶stsidste. Det afsluttende grandprix finder sted i Abu Dhabi om 14 dage, den 25. november.