Hamilton truer med at forlade Formel 1, hvis der kommer flere løb

16x9
Lewis Hamilton har vundet Formel 1 2018. Foto: Paulo Whitaker / Ritzau Scanpix

Kommer Formel 1 til at byde på op mod 25 løb, vil Lewis Hamilton ikke være med mere.

Når Lewis Hamilton, Kevin Magnussen og resten af Formel 1-kørerne hopper ned i racerbilerne i denne weekend ved grandprixet i Brasilien, bliver det til sæsonens 20. løb ud af 21.

Siden Formel 1 blev indført i 1950, er det kun gået én vej med antallet af løb i en sæson. Der er kommet flere og flere. Fra syv i 1950 til 21 grandprixer i år.

De relativt nye ejere af Formel 1, Liberty Media, har luftet muligheden for, at flere nye grandprixer kan være på vej, men står det til verdensmesteren, Lewis Hamilton, har Formel 1 nået sit maksimum i antallet af løb.

Faktisk er 33-årige Hamilton klar til at forlade Formel 1, hvis løbskalenderen kommer til at tælle 25 grandprixer.

- Jeg kommer ikke til at være med, hvis vi kommer til at have 25 løb. Det er helt sikkert.

- Det føles allerede, som om at vi har kørt 25 løb i år, så jeg synes ikke, at flere løb er en god ting, sagde Hamilton ifølge The Mirror torsdag aften forud for træningen i Brasilien fredag.

En lang vej til 25 løb

Ifølge TV 2 SPORTs motorsportsjournalist Jacob Hammerholt er kritikken fra Hamilton fair, men også en smule hul.

- At Lewis Hamilton melder så hårdt ud, synes jeg sådan set, er fint nok. Han ved, hvad det kræver rent mentalt at kæmpe med om et mesterskab, hvor det er vigtigt at være ”til stede” mentalt i hver eneste weekend. Det er hårdt rent psykologisk.

- Men hans alder taget i betragtning, så er det jo slet ikke sikkert, at han kommer til at opleve en løbskalender på 25 løb. Det vil tage flere år at udvide kalenderen så meget. Teamsene er nødt til at udvide antallet af ansatte, og det skal laves flere logistiske ændringer for, at hele Formel 1-feltet kan rejse verden rundt med 25 løbsweekender. Så forøgelsen til 25 løb vil ske gradvist over en årrække.

Umiddelbart tegner der sig et billede af, at antallet af grandprixer i 2019 også vil være 21, mens der i 2020 kan komme en udvidelse til 22.

Ifølge Jacob Hammerholt er udvidelser af Formel 1-kalenderen et af Liberty Medias initiativer til at gøre Formel 1 mere lukrativ.

- Liberty Media har et ønske om, at Formel 1 skal blive endnu større. Og de amerikanske ejere tænker sikkert ’bigger is better’. Også i forhold til at tjene penge på sporten. Derfor ønsker ejerne at få udvidet løbskalenderen. Om det så er holdbart, er jo spørgsmålet, lyder det fra Jacob Hammerholt, der hellere ser ejerne fokusere på nogle andre ting før en udvidelse.

- Personligt vil jeg gerne se 25 Formel 1-løb på en sæson, men kun hvis langt størstedelen af løb er spændende. Så derfor synes jeg, at Liberty Media til at starte med bør få hevet feltet lidt tættere sammen, så der ikke er den kæmpe fartforskel på de hurtigste biler og de langsomste.

- Fint nok at de store teams vinder løbene, sådan har det altid været i Formel 1. Men den markante forskel på fart er i mine øjne et problem, som skal løses, før løbskalenderen bliver udvidet til 25 løb.