Formel 1

Jan og Kevin Magnussen jubler over 'et af de mest succesfulde år'

2018 har for dansk motorsport blandt andet budt på pointrekord i Formel 1, Le Mans-sejr og endnu en titel i den amerikanske sportsvognsklasse.

Kevin Magnussen. Michael Christensen. Jan Magnussen. Listen kunne blive ved.

For mange danske kørere har været med til at bidrage med sejre eller store resultater i et år, som nærmest ikke er set før.

- Jeg tror ud fra sejre og mesterskaber, så har det været et af de mest succesfulde år, dansk motorsport har haft, siger Jan Magnussen til TV 2 SPORT. 

Kevin Magnussen afsluttede søndag sæsonen med et point i Abu Dhabi og har dermed scoret flere point i Formel 1 end nogen anden dansker. Den gamle rekord på 55 point satte han selv i 2014.

Det var også den danske Formel 1-kører, som var med til at kickstarte den succesfulde sæson i år. Ganske vist måtte han udgå af det første løb i Australien, men hvis det ikke havde været for pitstopproblemer ville han have scoret et højt pointantal. Det gjorde han til gengæld i det efterfølgende løb i Bahrain, hvor det blev til en femteplads.

Pointantallet blev mindre i løbet af året, men de færreste eksperter havde forventet, der ville være så meget fart i Haas-bilen til, at den kunne score flere placeringer i den sjove ende af skalaen.

- Jeg synes, det har været en fin sæson, så jeg er rimelig godt tilfreds, lyder de ydmyge ord fra Kevin Magnussen til TV 2 SPORT, men hans far vil gerne ophøje præstationerne.

- Det har været en super sæson for ham. Der har været op- og nedture ligesom i alle sæsoner. Men det har klart været hans stærkeste sæson i Formel 1. Det er jeg sikker på. Han virker også til at være glad og klarer opgaven super godt, med det de (Haas, red.) har at gøre med, siger Jan Magnussen og peger på kontinuiteten som en faktor for succesen. 

- Jeg tror, det har været godt for ham at fortsætte i det samme team og ikke skulle bygge et nyt op. Det er også godt for ham til næste år, fordi han bliver hos Haas. Så jeg håber bare, han kan blive ved med den udvikling, han har haft, og får mere og mere at skulle have sagt om den retning, de skal tage med bilen.

Kevin Magnussen vil ikke selv sige, at det er hans personligt bedste sæson ud fra resultater, men personligt og ud fra trygheden, har det aldrig været bedre end i år. Det er Haas' fortjeneste, mener han.

- Først og fremmest giver teamet mig en god bil, som jeg kan score point i, og som jeg kan kæmpe om nogle gode resultater med. Så er det også nogle dejlige fyre og gode mennesker. Det hjælper os på det, fortæller han.

Imponeret over Le Mans-vinder

Det næste store højdepunkt kom i juni, hvor Michael Christensen i Porsche nummer 92 kørte sig frem til en Le Mans-sejr. Udover det vandt han sekstimersløbet i Fuji og fører VM-stillingen. Et regnskab, der opgøres efter Le Mans næste år.

Michael Christensen vinder Le Mans i GTE Pro-klassen. Video: TV 2 SPORT

Kevin Magnussen har kendt Michael Christensen, siden de kørte gokart sammen som 10-11-årig. Siden da har de været rigtig gode venner og er stadig rigtig tætte. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse for den danske Formel 1-kører, at landsmanden har så højt et niveau.

- Jeg synes, det er vildt imponerende, hvad Michael allerede har opnået med sin karriere.

- Han er virkelig landet et sted, hvor han får lov til at vise, hvad han kan. Som fabrikskører for Porsche bliver det ikke meget bedre, medmindre du kører for Ferrari eller Mercedes. Så kan det godt være, det ikke er Formel 1, men han kører for et af de største motorsportsbrands i verden og ligger og vinder store løb. Han er virkelig blevet en rigtig succesfuld kører, og det er super fedt at se.

Jeg er ret sikker på, at specielt Michael vil vise flaget i rigtig mange år endnu

Kevin Magnussen

I samme klasse som Michael Christensen vandt Nicki Thiim og Marco Sørensen det seneste løb i Shanghai. Desuden har Christina Nielsen vundet et løb i IMSA-klassen i USA.

I sidste måned genvandt Jan Magnussen det amerikanske mesterskab i GTLM-klasen med Corvette-holdet. Holdet vandt ikke et eneste løb, men de var på podiet mange gange. Det var en lidt underlig følelse, fortæller han.

- Det var en lidt mærkelig sæson, for vi var konkurrencedygtige til alle løb, og vi havde chancerne for at vinde. Vi undgik en masse dumme fejl og kørte egentlig en meget stærk og velovervejet sæson. Og det mundede ud i et mesterskab, hvilket har været fedt, siger Jan Magnussen, som forventer, holdet vinder nogle løb næste år.

Det var hans fjerde amerikanske titel i løbet af karrieren, hvor det også er blevet til fire Le Mans-sejre. Det viser, at han har holdt niveau over mange år.

- Min far er lidt af en veteran. Han har vundet det meste, der kan vindes i sportsvogns GT/GTE-biler. Så jeg er super stolt af ham. Det er fedt at se, han bliver ved så længe og holder det niveau, siger Kevin Magnussen.

Fremtiden ser også lys ud for dansk motorsport. Udover Christian Lundgaard, som i år vandt 'rookiemesterskabet' i Formel Renault Eurocup 2.0, tror Kevin Magnussen på, at der især er mere at glæde sig over med 28-årige Michael Christensen.

- Jeg glæder mig til at se fremadrettet, hvordan det vil gå. Jeg er ret sikker på, at de fyre vi har kørende - min far selvfølgelig - men specielt Michael vil vise flaget i rigtig mange år endnu, fortæller den 26-årige Haas-kører.