Formel 1

Michael Schumacher fylder 50 år: Det ved vi om hans tilstand

Det har været sparsomt med oplysninger om Michael Schumachers tilstand siden ulykken for fem år siden, der var tæt på at koste ham livet.

Verdens mest succesfulde Formel 1-kører gennem tiden, Michael Schumacher, fylder torsdag et halvt århundrede.

Mens han betagede hele motorsportsverdenen og konstant var i rampelyset i sin 19 år lange karriere, har den syvdobbelte verdensmester ikke vist sig offentligt i de seneste fem år.

Mellem jul og nytår i 2013 pådrog han sig en alvorlig hovedskade under en skiferie. En ulykke, der var ved at koste ham livet, og som han stadig kæmper for at komme sig over.

Familien har holdt tæt med hans tilstand, og størstedelen af kommunikationen har været igennem Schumachers manager, Sabine Kehm. Hendes udtalelser har ofte været uden nye informationer. For det meste kun afvisninger af de mange rygter, der har floreret siden ulykken.

Så hvad ved vi egentlig om den nu 50-årige Michael Schumachers tilstand?

Det skete der

29. december 2013 var Michael Schumacher på ferie med sin familie i de franske alper. Under en skitur faldt han og slog hovedet mod en sten. Han blev fragtet i helikopter til hospitalet i Grenoble og var igennem to livsnødvendige operationer.

Han blev lagt i koma, og dagen efter ulykken beskrev lægerne hans tilstand som "ekstrem alvorlig". Hvis ikke han havde haft skihjelm på, da han slog hovedet, havde han formentlig ikke overlevet.

Den første melding fra familien kom i april 2014. Schumacher havde vist tegn på bevidsthed.

Det var under en skitur, at Michael Schumacher pådrog sig sin alvorlige hovedskade.

Yderligere tre måneder efter blev det meddelt, at han ikke længere var i koma, og at han havde forladt hospitalet i Grenoble og var fragtet til hospitalet i Lausanne. Ved udgangen af 2014 blev han flyttet til sit hjem, der ligger ud til Genevesøen i Schweiz.

I en pressemeddelelse fra familien lød det:

- Michaels rehabilitering vil foregå i hans hjem. I betragtning af at han har voldsomme skader i hovedet, har han vist fremskridt over de seneste uger og måneder. Der er dog stadig lang vej endnu.

Udpluk af Michael Schumachers rekorder

 • Flest VM-titler (7)
 • Flest grandprix-sejre (91)
 • Flest grandprix kørt hos et enkelt hold (179 med Ferrari)
 • Flest grandprix-sejre i en sæson (13 i 2004. Rekorden er delt med Sebastian Vettel i 2013)
 • Flest sæsoner i træk med minimum én sejr (15, fra 1992-2006)
 • Flest podiepladser (155)
 • Flest podiepladser i træk (19, 2001-02)
 • Flest løb sluttet i pointene (221)
 • Flest omgange i front (5111)
 • Tidligst sikrede VM-titel (Efter 11 ud af 17 løb i 2002)
 • Flest sejre med det samme hold (72 med Ferrari)
 • Længste tid mellem først og sidste pointløb (7749 dage, 1991-2012)

Hvad er det seneste, vi ved?

Michael Schumacher har siden udgangen af 2014 været i sit hjem i Geneve. Her får han behandling døgnet rundt af et 15 mand stort hold bestående af blandt andet læger. Det anslås, at hans pleje koster fra 500.000 til 1.000.000 kroner om ugen.

2. januar udsendte familien en besked på Michael Schumachers officielle Facebook-side:

- I kan være sikre på, at han er i de bedste hænder, og at vi gør alt, hvad der menneskeligt er muligt for at hjælpe ham.

Statement von Michaels Familie: "Wir freuen uns darüber und möchten uns von ganzem Herzen bedanken dafür, dass ihr...

Posted by Michael Schumacher on Tuesday, January 1, 2019

Den tyske ærkebiskop dr. Georg Gänswein besøgte tyskeren i sommeren 2018 og brugte ifølge ham selv meget tid ved sygesengen.

- Han fornemmer, at der er kærlige folk omkring ham. Folk, der tager sig af ham, og som gudskelov holder den alt for nysgerrige offentlighed på afstand.

- Hans ansigt er, som vi kender det. Det typiske Michael Schumacher-ansigt. Det er bare blevet en smule mere fyldigt, siger Gänswein til tyske Bild.

Jeg tror, det var en hemmelig drøm for ham at kunne forsvinde fra offentligheden

Sabine Kehm, Michael Schumachers manager

Hvorfor har hans tilstand været hemmelig?

Der har ikke været meget nyt omkring Schumachers tilstand, og det er helt bevidst. Det fortalte Sabine Kehm i 2016.

- Michaels helbred er ikke et offentligt problem, og vi vil fortsætte med ikke at give nogen kommentarer vedrørende hans tilstand, fortalte hans manager.

Det har gennem hele tyskerens karriere været hans ønske at holde privatlivet adskilt fra sin professionelle karriere, og det vil Kehm efterkomme.

- Det har altid været klart, at Michael er et privat menneske. På et tidspunkt sagde han til mig: "Du behøver ikke ringe til mig det næste år. Jeg forsvinder".

- Jeg tror, det var en hemmelig drøm for ham at kunne forsvinde fra offentligheden. Det er derfor, jeg ikke har ladet oplysninger komme ud. Jeg ønsker at respektere hans ønske, sagde hun ifølge The Sun.

Sabine Kehm er talsperson for Michael Schumachers familie. Hun er ligeledes manager for sønnen Mick Schumacher (billedet), som spås en plads i Formel 1 inden for de kommende år.

Det er også derfor, at ingen journalist i løbet af hans aktive karriere fik hans telefonnummer, ligesom ingen fotografer fik lov til at besøge hans hjem. Kehm fortæller, at han aldrig er gået på kompromis med disse skillelinjer.

Det bakkes op af familiens nylige meddelelse fra 2. januar 2019.

- Hav venligst forståelse for Michaels ønske om altid at håndtere et følsomt emne som helbredet diskret. Ligesom det altid har været, skriver familien i et Facebook-opslag.

Det er dog ikke alle, der forstår beslutningen om at holde oplysningerne hemmeligt. Det gav Schumachers tidligere manager Willi Weber udtryk for i 2017.

- Jeg synes, det er yderst uheldigt, at Michaels fans ikke ved noget om hans helbred. Hvorfor får de ikke sandheden at vide?

Det har familien sagt

Sabine Kehm viderebragte i marts 2018 en meddelelse fra familien:

- Familien sætter stor pris på empatien fra fansene. Folk forstår virkelig, at tilstanden på hans helbred ikke bliver delt med offentligheden.

2. januar 2019 kom familien med yderligere tak til offentligheden. Denne gang via Michael Schumachers officielle Facebook-side.

- Vi er glade for at fejre Michaels 50-årsfødselsdag i morgen sammen med jer, og vi er dybt taknemmelige for, at vi kan gøre det sammen.

- Vi vil sige tusind tak for jeres venskab og ønsker jer et sundt og lykkeligt 2019.

Michael er meget speciel, og han er speciel for hele motorsporten

Jean Todt, tidligere Ferrari-chef

Den tyske musiker Sascha Herchenvach har skrevet en sang om Schumacher med titlen 'Born to fight'. I den forbindelse skrev Corinna Schumacher, Michael Schumachers hustru, et brev til musikeren som tak.

I brevet stod der blandt andet: "Vi ved alle, at Michael er en fighter. Og han nægter at give op".

Det siger vennerne

Det er ganske få personer, som har fået lov til at besøge Michael Schumacher i hjemmet.

Det måtte tyskerens holdkammerat gennem seks år hos Ferrari, Rubens Barrichello, sande.

- Jeg har spurgt, om jeg kan få lov at se ham, men jeg fik svaret, at "det gør ikke noget godt for hverken dig eller ham", sagde Barichello.

Rubens Barrichello nåede at køre 104 grandprix hos Ferrari sammen med Michael Schumacher. Det er længere end noget andet makkerpar i Formel 1's historie.

Sabine Kehm forklarede op til 50-årsfødselsdagen, hvad årsagen er til afvisningen af blandt andre Barrichello.

- Den bedste gave for Michael og hans familie, mens han nærmer sig sin fødselsdag, er, at folk husker ham som den bedste racerkører og den rekordsætter, han er, siger Kehm.

To af dem, der har fået lov til at besøge Schumacher, er hans tidligere chefer hos Ferrari, Ross Brawn og Jean Todt.

72-årige Todt har tidligere fortalt, at han har billeder af Michael Schumacher hængende på sit kontor. Da han blev indlemmet i sportens Hall of Fame i december 2017, fortalte han i sin tale også om venskabet med sin tidligere kører.

- Vi savner Michael. Han er der og kæmper stadig. Det er en kamp, der stadig er i gang. Michael er meget speciel, og han er speciel for hele motorsporten. Han er speciel for mig, han er min ven, sagde Jean Todt, som stod i spidsen for Ferrari fra 1994 til 2007.

Jean Todt har sammen med Michael Schumacher kunnet fejre flere VM-titler.

Han respekterer familiens ønske om at holde informationerne tæt, men han har dog fortalt til The Times, at han besøger Schumacher to gange månedligt. Ligesom han også fortalte til Auto Bild, at han så Brasiliens grandprix i 2018 med Schumacher i hjemmet i Schweiz.

Ross Brawn kender Schumacher både fra tiden hos Benetton og Ferrari. Ligesom Todt er han en af den håndfuld mennesker, som har fået lov til at komme på besøg.

- Vi besøger ham og håber og beder for, at han en dag vil blive rask, siger Brawn til The Guardian.

Over for Press Association Sport fortæller han, at han respekterer familiens ønske om at holde tilstanden privat.

- Jeg er konstant i kontakt med Corinna (Michael Schumuachers kone, red.), og jeg er totalt enig med beslutningen.

- Michael har altid været en meget privat person, og det har været gennemgående i hans karriere og hans liv. Familien har altid været enige i det valg, siger Brawn.

Ross Brawn og Michael Schumacher nåede at udvikle et tæt venskab gennem årene i Formel 1.

Hvilke ubekræftede og bekræftede rygter har der været?

"Michael Schumacher kan gå".

Sådan stod der på forsiden af det tyske magasin Bunte i julen 2015. Tidligere havde Schumacher-familien ikke kommenteret på konkrete rygter, men i dette tilfælde valgte familien at sagsøge magasinet.

- Desværre er vi på grund af nylige skriverier i pressen om, at Michael kan gå, tvunget til at gøre klart, at det ikke er sandt, siger Sabine Kehm.

- Sådan nogle spekulationer er uansvarlige, fordi det er vigtigt at holde hans privatliv intakt på grund af de alvorlige skader, han er plaget af, siger Sabine Kehm til Bild.

Retten i Hamborg gav familien medhold i 2017. Artiklen blev fjernet, og Bunte skulle betale 50.000 euro for at bringe den falske nyhed.

Forkert var det også, da det tyske magasin Bravo i september 2017 skrev, at Schumacher skulle fragtes til USA for at få behandling nær familiehjemmet i Dallas. Sabine Kehm afviste over for L’Equipe, at det var sandt.

Flere rygter er dog ikke blevet kommenteret på af familien.

Rygter, som at han efter ulykken kun vejede 40 kilo. At han kunne give tegn til familien eller græde, når han blev sat i sin rullestol og kunne se ud over Genevesøen.

Angiveligt skulle hans personlige døgnpleje også have rundet en pris på 20 millioner euro.

Ligesom han ikke længere skulle være sengeliggende.

Et af de nyere rygter er, at Schumacher og familien skal flytte til et luksushjem på Mallorca, der er tidligere ejet af Real Madrid-præsidenten Florentino Perez. Grunden skulle være på 3000 kvadratmeter med nok plads til, at der kan lande en helikopter.

Hyldes med udstilling

Mens fans af Michael Schumacher venter på nyt om den tidligere kørers tilstand, har de mulighed for at mindes de store bedrifter, han opnåede i løbet af sin karriere.

Ferrari åbner på Schumachers 50-årsfødselsdag en midlertidig udstilling med navnet 'Michael 50' for at mindes hans glorværdige karriere.

- Det skal ses som både en hyldest og et tegn på taknemmeligheden til den mest succesfulde 'stejlende hest'-kører nogensinde, skriver Ferrari i en pressemeddelelse med henvisning til bilfabrikantens logo.

Udstillingen vil være at finde i Maranello i det nordlige Italien frem til Formel 1-starten i marts.

Schumachers familie oplyser desuden, at der torsdag lanceres en app, der vil indeholde materiale fra tyskerens succeser som racerkører.