Omdiskuteret straf er en tabersag for Formel 1, siger ekspert

16x9
Sebastian Vettel blev tildelt en straf på fem sekunder under søndagens grandprix i Canada. Det kostede ham sejren. Foto: Charles Coates / Ritzau Scanpix

Bølgerne gik højt, da Sebastian Vettel søndag fik en straf, der kostede ham sejren. En tabersag for Formel 1, siger TV 2 SPORTs ekspert Jens Winther.

Var det den rigtige beslutning at straffe Sebastian Vettel under det canadiske grandprix?

Det er det helt store spørgsmål dagen derpå. Tyskeren modtog en tidsstraf på fem sekunder midtvejs i søndagens løb for at have skabt en farlig situation i en tæt kamp med Lewis Hamilton.

Her var det Hamilton og Mercedes, der vandt, og alle andre tabte

Jens Winther

Sebastian Vettel lavede en fejl i udgangen af sving tre og røg en tur i græsset. Han kom hurtigt tilbage på banen i sving fire, men den noget alternative rute var tæt på at forårsage en kollision med Lewis Hamilton, der var på vej forbi.

Ferrari-køreren fastholdt føringen og kom i mål som første mand, men Hamilton fulgte lige efter og krydsede stregen 1,3 sekunder senere og blev derfor tildelt sejren.

En situation, som kunne være undgået, mener TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther.

- De kan sagtens dømme den, og det gjorde de. Men man skal også vurdere, hvem der er vinder, og hvem der er taber. Her var det Hamilton og Mercedes, der vandt, og alle andre tabte. Jeg synes, at Formel 1 tabte.

- Man kan vælge, om man vil være flueknepper på regler, eller om man vil have en sport, hvor folk går til den, og det ikke skal afgøres på skrivebordet. I det her tilfælde valgte de skrivebordet, siger Jens Winther.

Afstemning

Tyskeren lagde ikke skjul på sin utilfredshed i minutterne efter løbet. I stedet for at deltage i det obligatoriske interview valgte han at gå direkte ned mod Ferraris base.

Da han vendte tilbage var det for at bytte om på resultattavlerne, så andenpladsens tavle stod foran Hamiltons bil og vindertavlen på den plads, hvor Vettels bil skulle have stået.

- Vi lyder lidt som advokater, når vi bruger det officielle sprog, og jeg tror bare ikke, det giver noget til menneskerne eller til sporten. Det er i hvert fald ikke den sport, jeg blev forelsket i, da jeg så det som barn, siger tyskeren ifølge Planet F1.

Tidligere Formel 1-stjerner uenige i straf

Hele situationen udspillede sig i løbet af ganske få sekunder, så Sebastian Vettel havde ikke lang tid til at overveje, hvad han skulle gøre.

Det er noget af det, som flere tidligere Formel 1-kørere hæfter sig ved, da dommen skulle vurderes.

- Er der nogen af dommerne, der nogensinde har kørt forrest i Formel 1? Vanvittig straf, siger Mark Webber, der bakkes op af den tidligere verdensmester Jenson Button.

- For mig virker det som en løbshændelse. Du kan ikke bare stoppe bilen og blive uden for banen, siger briten ifølge BBC.

Løbets hoveddommer var italienske Emanuele Pirro, og han stod altså bag afgørelsen, der siger, at Vettel kørte tilbage på banen på "usikker vis" og efterfølgende tvang Lewis Hamilton af banen.

Sebastian Vettel langede efter løbet kraftigt ud efter dommerne. Det skulle han ikke have gjort, mener Mercedes' teamchef, Toto Wolff.

- Mit syn på situationen er, at det er meget svært for dommerne at fortolke reglerne, så alle er tilfredse. Vi må ikke sætte dommerne under pres på en måde, så de kommer til at have det endnu sværere i fremtiden, siger Wolff ifølge Autosport.

Lewis Hamilton har nu vundet fem ud af syv løb i sæsonen og fører suverænt kampen om det individuelle verdensmesterskab.