Formel 1

Hamilton er modstander af, at han selv skal være med til at lave nye regler

Lewis Hamilton fører VM-stillingen komfortabelt efter sejren i Frankrig. Boris Horvat / Ritzau Scanpix

Lewis Hamilton var med ved sidste møde om nye regler i Formel 1, men mener, at den salgs kun bør være forbeholdt neutrale aktører.

Formel 1-holdene burde ikke have noget at skulle have sagt i forbindelse med de nye og omfattende Formel 1-regler, der skal gælde fra 2021.

Det mener den femdobbelte verdensmester, Lewis Hamilton, der deltog ved det seneste møde om de nye regler tidligere i juni. Og han ikke er begejstret for måden, beslutningsprocessen fungerer.

- Det er, som jeg ser det, ikke en god måde, det foregår på. Slet ikke. De kommer nok ikke til at synes om, at jeg siger det, fortalte Hamilton til ESPN i kølvandet på Frankrigs grandprix.

- Jeg mener grundlæggende, at den internationale motorsportsunion (FIA) bør træffe alle beslutninger, da de har autoriteten. Holdene burde ikke være involveret, for de vil alle have, hvad der der bedst for dem selv, og det er naturligt nok.

På mødet deltog FIA og repræsentanter fra Formel 1, men også teamchefer og tekniske direktører fra alle ti team, dækproducenten Pirelli, Renault-køreren Nico Hülkenberg, formanden for kørernes forbund, Alexander Wurz - og altså Lewis Hamilton.

Og her blev det til sidst vedtaget at udsætte de endelige beslutninger til oktober.

- Hvis fodboldhold satte sig sammen og skulle bestemme, hvordan sporten skulle være, ville de også jagte deres egne interesser. Men hvis en central aktør - som eksempelvis FIA - siger, at deres job er at bestemme, så skal de også have magten til det. De skal træffe beslutningerne, mener verdensmesteren.

F1-chef glæder sig

Mens Hamilton er kritisk over sin og holdenes deltagelse, glæder Formel 1-chefen Ross Brown sig over, at briten har sagt ja til at være med i arbejdet.

- Vi kan ikke vente med at arbejde sammen med ham, især på de tre planlagte møder. Alle interessenter - os selv, FIA og holdene - er enige om målene, og der er bred enighed om de store principper, såsom et budgetloft og en mere ligelig fordeling af indtægterne, siger Ross Brown ifølge Autosport.

- Det bliver fantastisk at få input direkte fra kørerne.

Fraråder sin egen chef til toppost

Det er ikke kun beslutningerne om de nye Formel 1-regler, der fylder meget i verdens største motorsportsserie i øjeblikket. Lewis Hamiltons chef hos Mercedes, Toto Wolff, er i den seneste tid blevet nævnt flere gange som en bejler posten som chef for Formel 1.

Men det er ikke den ideelle løsning ifølge Hamilton, da man i så fald ikke kan garantere, at seriens øverste chef er hundrede procent uvildig.

- Hvis det er et spørgsmål om ledelse, ville han være den bedste, men jeg tror stadig, at det bedste ville være at finde en, der er neutral, hvis det er muligt. Men selv i det tilfælde, vil personen sikkert udse sig et ynglingshold, og sådan er vi bare som mennesker.

- Jeg mener ikke, at der findes en bedre teamchef end Toto Wolff i hele Formel 1. Men som fan og menneske kan man godt være farvet, når man skal sidde i et rum med andre og træffe afgørende beslutninger, siger Mercedes-stjernen.

I FIA er der allerede et lignende tilfælde, da det er den tidligere teamchef og direktør i Ferrari, Jean Todt, der er præsident.

Det har han været i ti år, og selvom han er populær på posten, kan det tidligere tilhørsforhold ifølge Hamilton stadig godt være et problem.

- Jeg ved, hvad er dygtig. Men faktum er, at han har været hos 'det røde hold' (Ferrari, red.) i så lang tid, at hvis han vågner og ser en rød og en sølvfarvet t-shirt, så vælger han helt sikkert den røde.

- Hvis jeg står op ser nummer 44 (Hamiltons bilnummer, red.) og nummer 6, tager jeg 44, og Toto har været hos Mercedes så længe, at jeg ikke ved, om han også vil være påvirket af det, siger Hamilton.

De nye regler vil medfører ændringer i både de tekniske, sportslige og økonomiske dele af Formel 1 fra 2021 med henblik på at gøre serien mere konkurrencevenlig og seværdig.