Formel 1

Hamilton slår alarm efter Formel 1-farce

Lewis Hamilton (tv.) diskuterer kvalifikationen til Monza med Ferraris Charles Leclerc. Daniel Dal Zennaro / Ritzau Scanpix

Tre kørere blev undersøgt for deres kørsel i kvalifikationen til det italienske Formel 1-grandprix, efter det hele endte i en parodi.

Ser man på startrækkefølgen til Formel 1-grandprixet på Monza, er der intet unaturligt i, at Ferrari og Mercedes sidder på de første fire placeringer.

  1. Charles Leclerc (Ferrari)
  2. Lewis Hamilton (Mercedes)
  3. Valtteri Bottas (Mercedes)
  4. Sebastian Vettel (Ferrari)

Kvalifikationen udviklede sig dog til en farce, hvor syv kørere ikke nåede at komme over startstregen i forsøget på at sætte en sidste og formentlig endnu bedre tid end de foregående.

- Det ser ikke godt ud for Formel 1. Jeg er sikker på, det bliver ved med at være et problem. Specielt når du har brug for at blive trukket frem af bilen foran, og din position er altafgørende. Men det bliver ikke før, at nogen kører galt, at de ændrer det, lyder kritikken fra Mercedes' verdensmester, Lewis Hamilton, ifølge The Telegraph.

Satte farten ned og blokerede hinanden

Med få minutter tilbage af Q3 i kvalifikationen var de resterende kørere trillet ud på banen for at jagte den perfekte omgang.

Ingen af dem ville dog træde hårdt på gaspedalen og sætte i gang først, da konkurrenterne i så fald kunne drage fordel af slipstrømmen. Det har ekstra stor betydning på Monza, der er løbskalenderens hurtigste bane.

Alle lignede idioter. Det var ikke engang et juniorløb værdigt

Toto Wolff, Mercedes-chef

Derfor endte det med, at Formel 1-racerne kørte ud og ind imellem hinanden, mens flere gassede op for efterfølgende at bremse. Til sidst nåede kun Charles Leclerc og Carlos Sainz over stregen, så de havde mulighed for at forbedre deres tider.

- Alle satte farten helt ned og blokerede vejen, så man ikke kunne komme igennem. Det var farligt og risky business. Jeg kørte næsten galt flere gange i forsøget på at undgå kørerne foran mig, mens andre prøvede at overhale mig samtidig, siger Lewis Hamilton videre, mens hans chef Toto Wolff også var skarp i kritikken:

- Alle lignede idioter. Det var ikke engang et juniorløb værdigt. Problemet er, at alle prøver at få slipstrømmen, og det er et nervespil, hvem der kører ud først, sagde Wolff ifølge GPfans.com.

Rødt flag medvirkende til kaos

Hele kaosset startede, da Alfa Romeos Kimi Raikkonen bragede i barrieren, så løbet blev sat på pause af det røde flag. Da bilen var fjernet, og kvalifikation var klar til at blive genoptaget, gik der taktik i den for samtlige hold.

Efterfølgende blev situationen undersøgt af løbets stewards, og Nico Hülkenberg, Carlos Sainz og Lance Stroll blev kaldt til samtale.

De slap dog alle tre med en reprimande efter farcen, selvom de kørte ”unødvendigt langsomt” og dermed ”spillede en stor rolle i, at kørerne lå samme til sidst," som stewards beskrev det ifølge Sky Sports.

Red Bull-bossen Christian Horner var i hvert fald ikke i tvivl om, at Renaults Nico Hulkenberg havde stor andel i farcen.

- Renault-bilen, der kørte helt ud, forårsagede alle problemerne. Der er ingen, der ønsker at være forrest i køen. Det var tydeligt, han gjorde det med vilje. Det hele ender som et komplet orgie-scenarie.

- Løbsafviklerne vil helt sikkert have et problem med det. Det hele var bare lidt fjollet, sagde Horner.

Charles Leclerc forblev hurtigste mand og starter for anden weekend i træk i pole position.

Du kan følge søndagens Formel 1-løb her på sport.tv2.dk, hvor vi liveblogger fra klokken 15.