Cykling

Miljøhensyn bringer hollandsk Formel 1-løb og Vuelta-start i fare

En lov, der skal nedbringe udledningen af kvælstof i Holland, sår tvivl om det hollandske Formel 1-grandprix samt Vuelta a España-starten næste år.

Miljø er et de mest varme debatemner i verden i øjeblikket, og nu kan det øgede fokus på miljøet få konsekvenser for to af de største hollandske sportsbegivenheder i 2020.

I maj vedtog statsrådet i Holland en lov, der skulle ændre landets kvælstofpolitik, da den var i strid med EU’s naturlovgivning.

Lovgivningen har blandt andet forbudt bevillinger til byggeprojekter nær naturområder, og som konsekvens heraf er flere byggerier sat i bero.

Et af de projekter, der er truet, er udvidelsen af racerbanen Circuit Zandvoort, hvor det første hollandske Formel 1-løb siden 1985, stod til at skulle køres.

- Jeg ser en 50/50 chance for at dette event bliver aflyst, siger den hollandske miljølovsekspert Sander Lely ifølge Reuters.

- Det vil være utroligt vanskeligt for arrangørerne at få alle de nødvendige tilladelser til tiden. De bliver nødt til at bevise, hvordan de vil begrænse kvælstofudledningen, i stedet for blot at love at udsende mindre i resten af året.

Miljøorganisationen ’Mobilisation For The Environment’ har meddelt, at de vil gå til kamp mod udvidelsen af Zandvoort-banen, der endnu ikke har indhentet en tilladelse til at gå i gang med projektet om at udvide.

Banen, der ligger helt ud til Nordsøen, skulle efter planen være klar til at afholde Formel 1-grandprix 3. maj næste år. Efter udvidelsen vil der være plads til 200.000 tilskuere langs banen.

Vuelta a España-start også truet

Hollandske Utrecht står også over for et stort event, når starten på Vuelta a España er sat til at begynde i byen.

Den hollandske politiker Hanke Bruins Slot har udarbejdet en liste over projekter i Utrecht-provinsen, der kan blive truet af de nye miljøforanstaltninger.

På den liste figurerer altså starten på Vuelta a España, der finder sted i Utrecht 14. august.

- Det forventes, at kvælstofudledningen ikke vil påvirke starten af ​​Vueltaen i Holland. Vi afventer i øjeblikket nye retningslinjer og politikker fra centralregeringen for endeligt at kunne afgøre, at det ikke får nogen indflydelse på cykelbegivenheden i Utrecht, siger talsmand for den hollandske Vuelta-organisation Annelieke Dijkstra ifølge AD.

I alt skal tre etaper af Vuelta a España afholdes i Holland. Første etape i Utrecht bliver skudt i gang med en holdtidskørsel.