- Hamilton har evnerne og teamet til at slå Schumachers rekord, siger ekspert

16x9
Lewis Hamilton efter USAs grandprix, hvor han sikrede sin sjette Formel 1-titel. Foto: Mark Thompson / Ritzau Scanpix

Lewis Hamilton er kun én VM-titel fra at udligne Michael Schumachers rekord i Formel 1, og ifølge en ekspert er tronen indenfor rækkevidde.

Lewis Hamilton er verdensmester for sjette gang efter en andenplads i USA's grandprix søndag aften.

Englænderen har vundet 10 løb og er endt på podiet 16 gange indtil videre i sæsonen, hvor han endnu engang har vist, hvorfor han er den mest dominerende kører i Formel 1 i øjeblikket.

Det mener TV 2 SPORTs motorsportsekspert Jens Winther.

- Han har haft en sæson, hvor han beviser, at han er værd at have siddende i den stærkeste bil hos det stærkeste team. Han hiver jo nogle ting frem fra skuffen, som man kun kan gøre, når man er så god som ham. Til sidst har det ikke været et spørgsmål, om han bliver verdensmester, men bare om hvornår.

- Man kan se det i forhold til Valtteri Bottas (teamkollegaen, red.), som har lige så meget erfaring, og som sidder i nærmest det samme materiel. Selvfølgelig er Hamilton førstekører, men han formår også at leve op til favoritværdigheden, siger Jens Winther.

Med to løb tilbage har Lewis Hamilton 381 point og kan derfor ikke længere indhentes af netop Bottas på andenpladsen med 314.

- Han udnytter sine muligheder

Foruden i år har englænderen har vundet Formel 1 i 2008, 2014, 2015, 2017 og 2018.

Den første titel vandt han hos McLaren, hvor han kørte fra 2007 til 2012, men de seneste fem er kommet i hus med Mercedes i ryggen. Ifølge motorsportseksperten skal netop Mercedes' styrke regnes med i Hamiltons sejrstogt.

- Der har aldrig rigtig været tvivl om hans styrke. Selvfølgelig er han hjulpet af sidde i den bedste bil, og taktisk er Mercedes sindssygt dygtige. Og nogle gange har han måske vundet mod oddsene på grund af bilen.

Men det ændrer ikke på, at Mercedes' fans - og Formel 1-fans generelt - er blevet forkælet med et unikt talent i de seneste mange sæsoner.

- Han er vanvittig dygtig til at udnytte de muligheder, han får. De kalder det jo ’hammer-time’, når han eksempelvis får at vide, at han skal køre tre hurtige omgange, mens de andre laver pitstop, for der leverer han stort set hver gang. Han er afhængig af, at teamet ligger den rigtige strategi, men de er også afhængige af, at han kan udføre det, de tænker, forklarer Winther.

- Han laver nogle gange nogle kvalifikationsomgange, der er fantastiske, hvor man tænker, at det er vanvittigt, det kan lade sig gøre. Han er meget, meget dygtig.

Nærmer sig Schumacher

2019-mesterskabet sender Hamilton alene på andenpladsen over flest titler i Formel 1, kun overgået af Michael Schumacher, der har vundet syv gange.

Og selvom antallet af titler vejer tungest, når regnskabet skal gøres op historisk set, er det efterhånden en af de eneste statistikker, tyskeren stadig fører over Lewis Hamilton.

Dertil hører det, at 34-årige Hamilton fortsat har nogle år at gøre med, hvilket også får Jens Winther til at spekulere i et tronskifte på den front.

- Jeg kan godt se Hamilton blive nummer et på statistikken. Det har han både evnerne og teamet til lige nu, så det kan han godt komme til.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Lewis Hamilton
VS
Michael Schumacher
Verdensmesterskaber
6
7
Grand prix-sejre
83
91
Podieplaceringer
150
155
Pole positions
87
68
Antal grand prixer
248
308
Point
3.399
1.566
Point per løb
13,70
5,08
Hurtigste omgange
46
77
Sæsoner i Formel 1
12
18

Hvem synes du er den bedste af de to?

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Lewis Hamilton
0%
Michael Schumacher
0%

ifølge Winther er statistikken dog også det eneste, man kan vurdere kørerne ud fra, da forskellige biler, teknologi og tidsperioder gør det umuligt at udpeger 'den bedste kører'.

- Vi vil nok tale om Hamilton som den, der har nået mest. Men Schumacher har jo både slået Juan Manuel Fangio (fem titler i 1950'erne, red.) og Ayrton Senna (tre titler i 1980'erne og 90'erne, red.) og på trods af det, vil rigtig mange mennesker stadig pege på Senna som den bedste racerkører. Det er meget subjektivt, for de var store i hver deres periode.

Michael Schumacher stoppede karrieren i 2012 hos Mercedes, for hvem han genoptog karrieren i 2010. Tyskeren stoppede oprindeligt sin aktive karriere i 2006 efter 15 år, hvoraf han i de sidste ti kørte hos Ferrari.

Hos Mercedes blev han afløst af netop Lewis Hamilton, og selvom der er sket meget i Formel 1 siden, er de to køreres storhedstid ikke helt usammenlignelig.

- Schumacher var også fantastisk, men han var også i et team, der gav ham en bil, en taktik og en strategi, der gjorde, at han kunne gøre nogle ting mod oddsene. Han vandt engang efter fire pitstop, hvor alle tænkte, at det ikke kunne lade sig gøre. Men det virkede, og det er lidt den samme situation, Hamilton er i.

Kan udligne næste år

Formel 1 går en ny æra i møde, når der fra 2021 bliver indført en række nye regler og økonomiske restriktioner, der skal skabe et tættere felt og mere konkurrence i serien.

Men inden da ligger Lewis Hamilton lunt i svinget til at udligne Michael Schumachers titelrekord med feltets stærkeste team i ryggen.

- 2020 ser også rigtig godt ud for Hamilton og Mercedes, fordi de kører videre i samme spor, men når der kommer helt nye biler og motorer i 2021, bliver posen rystet. Så skal Mercedes også regruppere og er ikke nødvendigvis bedst.

- Men lige nu skal de bare forbedre den bedste bil en lille smule hvert år, og umiddelbart ligger den til ham og Mercedes igen næste år, siger Jens Winther.

Formel 1-feltet har to grandprix tilbage i sæsonen i Brasilien og Abu Dhabi.