Coronavirus

Formel 1 udsætter løb i Holland og Spanien - Monaco aflyser

Det ikoniske grandprix i Monaco bliver ikke afviklet som planlagt. Benoit Tessier / Ritzau Scanpix

Yderligere tre Formel 1-løb bliver afblæst for at undgå spredning af covid-19.

Holland, Spanien og Monaco kommer ikke til at lægge asfalt til de planlagte Formel 1-løb i maj 2020.

Det oplyser Formel 1 på sin hjemmeside.

Det betyder, at sæsonen tidligst starter i juni måned. I den seneste weekend blev årets første grandprix i Australien aflyst, og senere valgte man at udsætte løbene i Kina, Bahrain og Vietnam.

Aflysningerne og udsættelserne sker som følge af den aktuelle situation, hvor adskillige lande er hårdt ramt af covid-19-udbruddet.

- Formel 1, den internationale motorsportsunion FIA og de tre arrangører har taget beslutningen for at sikre sundheden og sikkerheden for det omrejsende personale, deltagere og fans, skriver Formel 1 i et statement.

Det oplyses også, at planen er, at man arbejder videre på at placere løbene på andre datoer senere på året. Løbet i Monaco, der skulle være kørt for 78. gang, bliver dog ikke afviklet senere på året. Det skriver Automobile Club de Monaco i en pressemeddelelse:

- De to events (Formel 1 og Grand prix de Monaco Historique) kan ikke udsættes, og under ingen omstændigheder kan de reorganiseres og afvikles senere på året, lyder det blandt andet.

Lewis Hamilton vandt grandprixet i Monaco i 2019.

Formel 1 og FIA forventer at tage hul på sæsonen 'så snart, det er sikkert efter maj måned'.

Tre specielle løb

Torsdagens udsættelser rammer tre nøgleløb i årets kalender:

  1. Det hollandske grandprix skulle køres på Zandvoort for første gang siden 1985
  2. Det spanske grandprix er interessant, fordi vinterens testkørsler finder sted på samme bane - dermed har holdene en unik mulighed for at sammenligne tidligere præstationer i bilen
  3. Grandprixet i Monacos smalle gader er mytisk - et højdepunkt for mange, selvom der næsten ikke er plads til overhalinger. Det er første gang siden 1954, at grandprixet ikke køres.
Her ses racerbanen i Zandvoort, der skulle have været hjemmebane for Max Verstappen.

Udsættelserne betyder, at sæsonens første Formel 1-løb skal køres i Baku den 7. juni - i hvert fald som det ser ud i skrivende stund.

Udsætter også reglementet

Formel 1, FIA og de ti hold er også blevet enige om at udskyde de regler om ændringer på racerbilerne, der var planlagt til at blive introduceret i 2021. Det betyder, at de nye regler først skal implementeres fra 2022.

I 2021 kører man i stedet hovedsageligt videre med de materielle regler, der også gælder i 2020-sæsonen. Med andre ord kan man fortsat køre i de nuværende biler.

Beslutningen er taget for at lette den økonomiske byrde på holdene, der kan se frem til færre penge i kassen på grund af færre løbsindtægter i år. Dog vil der stadig introduceres nye finansielle regler i 2021, oplyser Formel 1.