Formel 1

Han døde, mens mit interview med ham var på vej i avisen

Svenske Ronnie Peterson vandt ti Formel 1-grandprixs, inden han på tragisk vis døde i forbindelse med et løb. AFP/Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs mangeårige kommentator Flemming Toft ser i anledning af coronapausen tilbage på mindeværdige øjeblikke, hvor han var førstehåndsvidne.

Alle sanser er i brug, når der gasses op til Formel 1. Luften er fyldt med en duft - eller lugt - af brændstof og dampende dæk, hørelsen får en på slagtøjet, når motoren bremser ned fra 300 km/t til 60-70 før et sving, og synet kører på overtid, når der bydes på særlige køretøjer, glamour og catwalkende kendisser.

Men den september-dag i 1978 var der en hilsen fra det onde til følelserne. De, der melder om chok, og de, der melder om frygt. Det handlede om verdensstjernen Ronnie Peterson, en ung mand fra Örebro i det svenske.

Udsendt til Monza med bestillingsarbejde

Dengang, i slutningen af 1970'erne, var der fri adgang til de forskellige teams, deres sponsorlounge og til kørerne. Lige noget for en bladsmører som mig, udsendt med blok og kuglepen.

Senere kom den endelig dødsdom - mens jeg sad og skrev på artiklen

Flemming Toft

Stedet var Autodromo Monza, en af de legendariske Formel 1-baner, der knejser i en kongelig fortid omkranset af skov en halv times kørsel nord for Milano.

Ronnie Peterson kvalificerede sig som femmer om lørdagen, og jeg var klar, da han efterfølgende lod sig interviewe på skandinavisk. I en længere form, for han var yderst gæstfri. Det var en bestillingssag til en af dagene efter med håbet om, at han i det mindste klarede en podieplacering.

Monza var stedet for Peterson

Svenske Peterson var en af verdens bedste Formel 1-kørere - med mellemrum. Han blev noteret for syv af karrierens ti grandprix-sejre i årene 1973 og 1974, men havde et par grumme mellemår. I 1976 og 1977 udgik han i 20 af 33 løb og fik blot en enkelt sejr - på Monza.

Ronnie Peterson vandt i 1974 Monacos grandprix. Det var dog på Monza-banen, han triumferede flest gange med i alt tre sejre.

Det var faktisk Ronnie Petersons yndlingsbane, de 5,8 kilometer med den legendariske kurve Parabolica. Han stod øverst med den overdimensionerede champagneflaske som tegn på triumf tre gange på denne bane. Og Monza blev hans endeligt.

En tragisk afslutning på den unge svenskers liv fyldt med spekulationer og myter. De nøgne facts brænder dog stadig.

Konkurrent hev ham ud af flammehelvede

Klokken 15 denne søndag rullede bilerne mod startgridden, men før alle var på plads, og bilerne stadig var i bevægelse, blev startflaget aktiveret. Kaos ned gennem rækkerne. Riccardo Patrese snittede James Hunt, hvis McLaren røg ind i Ronnie Petersons Lotus, som kom i spin og hamrede frontalt ind i barrieren.

Billedet af Ronnie Peterson er taget kort inden løbet på Monza i 1978, der endte med at koste ham livet.

Vittorio Brambilla, der var startet bagerst, forsøgte at undgå Peterson, men bragede direkte ind i svenskeren, hvis bil nærmest eksploderede i flammer.

James Hunt sprang ud af sin McLaren, hev Peterson ud af den brændende Lotus, og svenskeren blev hastigt tilset med svære skader på begge ben. Men der gik alt for lang tid, inden en ambulance nåede frem og bragte ham til Monza-banens Medical Centre.

Her blev det konstateret, at han havde 27 brud på ben og fødder, men var i stabil tilstand. En helikopter bragte ham til Ospedale Maggiore, hvor lægerne gentog, at han var hårdt kvæstet, men dog stabil.

Dødsdommen kom ud på natten

Alle var i chok og mindedes ulykken to år tidligere, hvor Niki Lauda i sin brændende Ferrari på Nürnburgring blev hårdt kvæstet og fik vansiret store dele af kroppen.

Mit interview med Ronnie Peterson skulle stadig i avisen, nu hvor vi havde fået godt at vide om hans ellers kritiske tilstand. Men så kom meldingen i den sene nattetime, at han først blev erklæret hjernedød, og senere kom den endelig dødsdom - mens jeg sad og skrev på artiklen.

Mine fingre stivnede over min skrivemaskine. Farvebåndet og jeg løb tør. Papiret blev kastet, og alle tanker samlede sig om den sympatiske svensker og den snak, jeg havde haft med ham blot to dage forinden.

Hans ord blev de sidste og ikke mit punktum.

Svenske Ronnie Peterson blev erklæret død den 11. september 1978. Grandprixet på Monza var sæsonens tredjesidste, og selvom det blev Petersons sidste løb, sluttede han som nummer to i VM-stillingen det år - kun overgået af sin teamkammerat hos Lotus, Mario Andretti.