Formel 1

- Kørerne brænder ud hos Ferrari, siger Formel 1-kørernes formand

Sebastian Vettel forlader Ferrari efter denne sæson. Alejandro Garcia / Ritzau Scanpix

Sebastian Vettel er seneste eksempel på, at kørerne brænder ud hos Ferrari, påpeger Alex Wurz, der er formand for Formel 1-kørernes fagforening.

Nogle af tidens bedste Formel 1-kørere har kørt rundt i den ikoniske røde racer. Så der følger både prestige og pres med, når man kører for Ferrari.

Og måske også mere end hvad godt er.

Måske er kærligheden der ikke længere, og det så også ud til at ske her

Alex Wurz

Det er i hvert fald hvad Alex Wurz, der er formand for Formel 1-kørernes fagforening er ude og sige.

- Ferrari kræver virkelig meget af deres kørere. De elsker dig, hvis du bringer dem frem, men hvis succesen udebliver, begynder de pludselig at slå tilbage. Og de vil beskytte deres arv, arbejde og kvalitet, siger han til Sky F1 vodcast, ifølge planetf1.

Hos et team som Ferrari handler det om mere end blot passionen for racerverdenen. Teamet er italiensk og holder til dels fast i gamle traditioner og regler. Samtidig med der medfølger et nationalt pres og stolthed, der skal leves op til.

- Der er altid gnidninger, og ikke kun for kørerene. De har også ændret holdets principper gennem årene. Og jeg tror, det kommer med indflydelse udefra, men også livsstilen. Den blanding virker til at være vanskelig.

Når et team kræver så meget af sine kørere, så er der fare for at de bliver udkørte og ikke leverer resultater, og det mener Wurz, der er flere eksempler på gennem tiden - senest med Sebastian Vettel.

En æra er forbi

For når den firedobbelte verdensmeser Vettel ved udgangen af 2020 forlader teamet efter seks år, bliver det uden nogen titler fra sin tid i den røde racer.

- Hvis du ser på Ferraris historie, har du de første par år og måneder med en stor kærlighed og alle de her radioopkald, alle følelser, der kommer ud af det, hvilket gør Ferrari så smukt.

- Men på et tidspunkt, selv med Fernando Alonso, ser det ud til, at hele systemet får dig til at blive udbrændt. Måske er kærligheden der ikke længere, og det så også ud til at ske her (med Vettel red.).

Ifølge Wurz var tiden med kørere som Michael Schumacher, Ross Brawn og Jean Todt de sidste generationer af kørere, der formåede at blive ved med at få succes og kunne skubbe det italienske pres væk. Og siden dem har Ferrari ikke formået at indfri deres egne forventninger.