Formel 1

Nyt Formel 1-reglement godkendt – her er de vigtigste ændringer

Formel 1-bilerne kommer til at se anderledes ud, hvis de skal leve op til reglementet om aerodynamik. Albert Gea / Ritzau Scanpix

Det internationale motorsportsforbund, FIA, har godkendt en række regelændringer, hvor flere allerede træder i kraft fra i år.

De har været undervejs i et stykke tid, men nu er de endelig godkendt.

Det internationale motorsportsforbund, FIA, har onsdag aften godkendt de ændringer, som Formel 1-holdene har foreslået. Det betyder blandt andet, at budgetloftet de kommende år vil blive kraftigt reduceret, imens holdene heller ikke må bruge så mange penge, som de kunne tidligere, til at udvikle på bilerne.

Nogle af de største ændringer i regelsætter er:

  • Budgetloftet falder til 145 millioner dollar i 2021, 140 millioner dollar i 2022 og 135 millioner for 2023-2025 – baseret på en sæson med 21 løb
  • Det bliver indført et såkaldt ’aero handicap’ i 2021, hvilket betyder, at holdene bliver mere begrænset i at udvikle på deres aerodynamik, jo højere de slutter i mesterskabet
  • Der kommer et nyt pointsystem fra 2021, så teams kun kan lave et begrænset antal ændringer på deres 2020-bil til 2021-sæsonen

Derudover er der ændringer i forhold til dækvalg, træninger og flere andre økonomiske rettelser. Du kan se hele listen af ændringer på det internationale motorsportsforbunds hjemmeside.

'Formel 1 vinder i dag'

Ændringerne bringer stor glæde hos Formel 1-teamet McLaren, der længe har håbet på forandringer.

- Formel 1 vinder i dag. Dette er et afgørende øjeblik for vores sport, siger McLarens teammanager, Zak Brown, til Sky Sports.

- Formel 1 har været finansielt ustabilt i noget tid, og passivitet ville have bragt fremtiden for sporten i fare. Deltagerne skal roses for at have løst dette problem kollektivt og beslutsomt.

Fra 2021 var der for længst indført et budgetloft på 175 millioner dollar svarende til 1,2 milliarder kroner i et forsøg på at mindske afstanden mellem holdene i toppen og bunden af Formel 1.

Som følge af coronakrisen har de ti hold i motorsportens kongeklasse i lang tid talt om at skære yderligere 30 millioner dollar - sværende til 204 millioner kroner - af loftet i næste sæson. Og dette er nu blevet godkendt.

Formel 1-sæsonen skulle have været startet i marts. Men den er endnu ikke kommet i gang på grund af coronakrisen. Formel 1 planlægger at afholde to løb bag lukkede døre i Østrig i begyndelsen af juli.