Formel 1

Hamilton langer ud efter tavse kolleger: - Jeg ved, hvem I er, og jeg ser jer

Lewis Hamilton er frustreret over den manglende støtte fra sine kolleger efter George Floyds død. Nu giver han dem klar besked.

Da amerikanske George Floyd døde i politiets varetægt, fik det kendte personligheder verden over til tage bladet fra munden.

Men kernen af Formel 1-industrien forbliver tavs, hvilket har fået en vred Lewis Hamilton til tasterne.

I en story på sin Instagram-profil holder han sig ikke tilbage og retter skarp kritik mod sine kolleger, der ifølge Hamilton burde udnytte muligheden for at tage klar afstand til racisme.

Først med et repost af et opslag af Jamie Foxx, som skriver: "Vi kan ikke forblive stille...", hvorefter han giver klar besked til Formel 1-industrien.

- Jeg ser dem af jer, der forbliver stille. Selv nogen af jer, de største stjerner, forbliver stille midt i i uretfærdighederne. Ikke en lyd fra nogen i min branche, som selvfølgelig er en sport domineret af hvide. Jeg er en af de eneste farvede i sporten og står alene. Jeg havde troet, at I nu ville se, hvorfor det her sker og sige noget til det, men I kan ikke stå sammen med os. I skal vide, jeg ved, hvem I er, og jeg ser jer...

Screendumps fra Lewis Hamiltons story på Instagram.

- Jeg står ikke sammen med dem, der plyndrer og brænder bygninger, men med dem, der demonstrerer i fred. Der kan ikke skabes fred, før vores såkaldte ledere skaber forandring. Det er ikke kun USA, det er Storbritannien, Spanien, Italien og alle vegne. Måden, som minoriteter bliver behandlet, bliver nødt til at ændre sig, samt hvordan man lærer folk i sit land om lighed, racisme, klassicisme, og at vi alle er lige! Vi er ikke født med racisme og had i vores hjerter, det kommer fra dem, vi ser op til, skriver Hamilton.

Ar for livet

Nu er den succesfulde racerkører selv en, som mange ser op til. Men han har i en ung alder oplevet racismen selv.

I et interview med The Guardian i oktober sidste år fortalte Mercedes-holdets teamchef, Toto Wolff, om Hamiltons hårde opvækst.

- Da Lewis var yngre, var han den eneste sorte dreng mellem de hvide, og jeg ved, at han blev racemishandlet på banen, sagde Wolff.

Toto Wolff og Lewis Hamilton. Sidstnævnte har vundet verdensmesterskabet de seneste fem ud af seks år for Mercedes.

Det efterlod en ung Hamilton mærket for livet, mener Wolff.

- I dag har Lewis et godt og modent perspektiv, men arene er der helt sikkert stadig. Det er ikke kun en motiverende faktor for ham - de ar, de er et bevis på at have overlevet. Vi bliver nødt til at anerkende, at vi ikke er særligt mangfoldige i Formel 1, og jeg har helt sikkert lært gennem Lewis at acceptere, at det er svært at overkomme diskrimination, sagde Wolff.

'Situationen er værre end nogensinde før'

Lewis Hamilton er den første og hidtil eneste sorte racerkører til at slå igennem i Formel 1. Han fik i 2007 debut for McLaren-holdet.

- Sandheden er, at det var utroligt svært for mig at komme ind i Formel 1-industrien. Jeg ville ønske, jeg kunne sige, det var bedre i dag, men jeg synes, situationen er værre end nogensinde før. Motorsport er så dyrt, at arbejderklassen og folk med lavere indkomst er ekskluderet fra starten, sagde Hamilton i et stort interview med Style Magazine for en måned siden.

Hamilton har som en af tidens bedste Formel 1-kørere mulighed for at vise børn, at det kan lade sig gøre. Og det vil han gøre brug af.

- Der er en talemåde i Storbritannien: "You can't be it if you can't see it" (Du kan ikke blive det, hvis du ikke kan se det, red.). Børn mangler at se succesfulde folk, der ligner dem, for at vide at deres drømme er opnåelige. Desværre er der i Formel 1 i dag mangel på diversitet. Ikke kun kørere, men også hele holdet omkring. Hvis vi ikke gør et forsøg på at lave stier til at give dem fra anderledes baggrunde en chance, vil vi alle stå skyldige tilbage, sagde Hamilton.

Hamilton kommer selv fra en arbejderfamilie i Stevenage, England. I dag er han seksdobbelt verdensmester i Formel 1.