Formel 1

Samtale i privatfly grundlagde Formel 1-stjernes kontrakt med Sauber

Kimi Räikkönen sikrede sidste sæson Sauber-teamet deres første top 4-placering siden 2013. Benoit Tessier / Ritzau Scanpix

Efter mange års forsøg lykkedes det Saubers manager, Beat Zehnder, at få Kimi Räikkönen tilbage til teamet, da Ferrari ikke forlængede ham i 2018.

Kimi Räikkönen fik sin Formel 1-debut hos Sauber tilbage i 2001.

Og efter 17 år hos andre teams vendte han for et år siden tilbage til der, hvor det hele startede.

Kimi læser ikke kontrakter

Beat Zehnder

Saubers mangeårige teammanager Beat Zehnder afslører, at det første frø til skiftet blev plantet i en samtale på eks-verdensmesterens privatfly, efter han sluttede som nummer tre på Silverstone i 2017.

- Jeg sagde: 'Hør, hvis du ikke vil køre for Ferrari mere, eller hvis de afskediger dig, så vær venlig at kontakte mig. Vi finder en løsning, hvis du er interesseret og motiveret for at komme tilbage til Sauber', siger Beat Zehnder til Motorsport.

Det var dog langt fra den første gang, Zehnder havde den snak med Räikkönen. Gennem årene har det været et emne, der har været oppe og vende mange gange.

En kort proces

For to år siden kom muligheden så for, at snakken med fra privatflyet kunne føres ud i virkeligheden. En genforening af Sauber og finnen blev mulig, fordi Ferrari meldte ud, at Charles Leclerc skulle overtage verdensmesterens sæde.

Meldingen kom før løbet på Monza i Italien, og straks så Zehnder sit snit til at genoplive samarbejdet. Räikkönen, Zehnder og Saubers teamchef, Frederic Vasseur, holdt møde om tirsdagen efter løbet.

Og det tog ikke lang tid at blive enige om fremtiden.

- Vi lavede dybest set en kontrakt inden for to timer. Eller ikke en kontrakt - vi lavede en aftale, fordi Kimi læser ikke kontrakter.

En kører med meninger

Fra finnen første gang kørte for Sauber, til han vendte retur, kan Zehnder mærke, hvor meget han er vokset med opgaven. Selvom han altid har set ham som en kører, der har god føling med Formel 1-raceren, er han blot blevet bedre med tiden.

- Hvis du har møder, og det er ingeniørernes opgave at forbede tingene, så vil Kimi nogle gange sige: 'Nej, nej, nej, tro mig, den måde er ikke den rigtige, vi er nødt til at gå en anden retning'.

Og at han ikke er bange for at sige sin mening. Det er noget, manageren især sætter pris på igen at have på teamet.

Da Räikkönen vendte tilbage til Sauber, det nuværende Alfa Romeo Racing, sidste sæson, kørte han en rigtig god første halvdel, hvor han inden sommerpausen sluttede på en ottendeplads. Og da sæsonen sluttede, havde han sikret teamet deres bedste placering siden 2013 - nemlig en 12.-plads.

Kontrakten med teamet løber frem til slutningen af denne sæson.