Formel 1

Lewis Hamilton følte sig tvunget til at lære karate som barn

Lewis Hamilton har været en af sportens helt store stemmer i racismedebatten, og nu deler han også sine egne oplevelser.    William West / Ritzau Scanpix

Den britiske racerkører Lewis Hamilton, der er den eneste sorte i Formel 1, deler nu oplevelser med racisme fra sin barndom.

Den seksdobbelte verdensmester i Formel 1, Lewis Hamilton, har været en af de helt store stemmer fra sportens verden i den seneste tids racismedebat, og nu deler han flere af sine personlige oplevelser.

- Jeg har læst med hver dag for at holde mig opdateret på, hvad der foregår i vores kamp mod racisme, og det har bragt så mange smertefulde minder fra min barndom frem, skriver Lewis Hamilton på sin Instagram-profil og fortsætter:

- Levende minder om de udfordringer, jeg stod overfor, da jeg var barn, og som jeg er sikker på, at mange af jer, der har oplevet racisme eller diskrimination, har stået overfor.

- Jeg har talt så lidt om mine personlige oplevelser, fordi jeg blev lært at holde det inde, ikke at vise svaghed, slå dem med kærlighed og vind over dem på banen. Men uden for banen blev jeg mobbet og slået, og den eneste måde jeg kunne bekæmpe det på var at lære at forsvare mig selv, så jeg gik til karate. De negative psykologiske virkninger kan ikke måles.

- Derfor kører jeg, som jeg gør. Det er langt mere end bare en sport. Jeg kæmper stadig.

Den eneste sorte racerkører

Den britiske racerkørers mor er hvid, mens faren er sort, og selv har Lewis Hamilton altid sagt, at han føler sig sort.

- Jeg takker Gud for, at jeg havde min far, en stærk sort figur, som jeg kunne se op til, som jeg vidste forstod og som ville stå ved min side uanset hvad. Ikke alle af os har det, men vi er nødt til at stå sammen med dem, der måske ikke har en helt at læne sig op ad, skriver Lewis Hamilton.

Den 35-årige Mercedes-kører er den eneste sorte i Formel 1, og det mærkede han tydeligt for en uge siden, da han som den første kører tog bladet for munden i racismedebatten.

Efterfølgende var han ude med kritik til sine racerkører-kollegaer for deres tavshed i forbindelse med amerikanske George Floyds død.

- Jeg ser dem af jer, der forbliver stille. Selv nogen af jer, de største stjerner, forbliver stille midt i uretfærdighederne. Ikke en lyd fra nogen i min branche, som selvfølgelig er en sport domineret af hvide. Jeg er en af de eneste farvede i sporten og står alene. Jeg havde troet, at I nu ville se, hvorfor det her sker og sige noget til det, men I kan ikke stå sammen med os. I skal vide, jeg ved, hvem I er, og jeg ser jer, skrev Hamilton i en Instagram Story.

Screendumps fra Lewis Hamiltons story på Instagram.

Kort tid efter opråbet kom flere af Formel 1-stjernerne på banen og viste deres støtte.