Formel 1

- Kun når jeg havde min hjelm på, følte jeg mig fri, siger Hamilton

Lewis Hamilton har oprettet The Hamilton Commission, som gennem uddannelse skal give unge sorte muligheden for en vej ind i Formel 1.  Isabel Infantes / Ritzau Scanpix

Lewis Hamilton tager kampen op mod racisme og ulighed. Det er det, han vil huskes for fremfor sin sportslige succes.

Lewis Hamilton er den første og stadig eneste sorte racerkører i Formel 1.

Han er en af de mest succesfulde i nyere tid, men vejen til seks verdensmesterskaber har været fuld af modbydelige oplevelser.

I en artikel i The Times åbner Hamilton for racismeemnet med udgangspunkt i egne oplevelser.

- Hvem er værst? Mobberen, der tæsker og piner dig, eller tilskuerene, der vender ryggen til, når deres ord eller handlinger kunne gøre en forskel?, starter Lewis Hamilton.

Efter George Floyds død var Hamilton ude med et opråb sine kolleger, som forblev tavse.

- Jeg så folk, jeg respekterede, vælge ikke at sige noget, og det knuste mit hjerte. Derfor blev jeg nødt til sige noget, skriver Hamilton.

Ikke nogen ny kamp

Selvom Hamilton i kølvandet på hændelserne i USA har adresseret problemerne i højere grad end normalt, er det ikke nogen ny kamp for ham.

Han har selv oplevet racisme på nærmeste hold - fra folk der kastede ting efter ham, mens han kørte i sine unge år, til folk med sortmalede ansigter, som hånede ham under et Formel 1-løb.

Han mener, problemerne stikker langt dybere end de helt åbenlyse racistiske handlinger.

- Som nation er vi hurtige til at fordømme abelyde og bananer kastet mod sorte fodboldspillere, men når det kommer til at adressere strukturelle racistiske problemer, forbliver folk ved magten stille. Uretfærdigheden hersker, når man forbliver neutral, skriver Hamilton.

Floyds død bragte ubehagelige minder om racisme frem i Hamilton.

- Du er ikke britisk nok, ikke ydmyg nok, ikke elsket nok af samfundet.

Følte sig kun fri, når han var havde hjelmen på

Hamilton tog i en ung alder sin fars råd til sig: at arbejde dobbelt så hårdt, holde hovedet nede, munden lukket og lade præstationerne på banen tale.

- Det var kun, når jeg havde min hjelm på, jeg følte mig fri til at være mig selv, skriver Hamilton.

Men i takt med den større succes lærte han at omfavne sin forskellighed og bruge sin platform til at adressere problemer, som han bekymrer sig dybt om, allermest kampen mod racisme og for større mangfoldighed.

Lewis Hamilton vandt senest verdensmesterskabet i Formel i 2019.

Ønsker en sport med mere diversitet

Indenfor Formel 1 efterlyser han større repræsentation af samfundet.

Derfor har han i samarbejde med 'Royal Academy of Engineering' lavet 'The Hamilton Commission', som skal forske i at engagere flere unge sorte inden for videnskab, teknologi, ingeniørarbejde og matematik med henblik på at bane en vej ind i blandt andet Formel 1, hvor han mener, der er en stor barriere, der forhindrer dem i en karriere.

- Vi vil høre fra de unge, som er udsat for de her udfordringer hver dag, og vi arbejder på at få samarbejdspartnere ind, som er en del af samfundet, de kommer fra, for at bringe et førstehåndsperspektiv.

Derudover vil de involvere politiske ledere og forretningsfolk, som er engageret i problemet. Hamilton håber, det for alvor kan rykke rundt på tingenes tilstand.

- Jeg håber, at The Hamilton Commission muliggør en reel, håndgribelig og målbar ændring. Når jeg ser tilbage om 20 år, vil jeg se en sport med lige så meget diversitet og kompleksitet som den multikulturelle verden, vi lever i.

Den seksdobbelte verdensmester er glad for sine titler, men det er sit arbejde for at skabe et mere lige samfund, han gerne vil huskes for.

- Det er det, der driver mig.