Formel 1

Udbrud fyldte i Renaults overvejelser – har lagt plan for at styre Alonso

Fernando Alonso har flere gange i løbet af sin karriere raset offentligt over sine kollegaer og chefer. Hamad I Mohammed / Ritzau Scanpix

Fernando Alonso gør i 2021 Formel 1-comeback for Renault, hvor han vandt verdensmesterskabet i 2005 og 2006.

38-årige Fernando Alonso vender i næste sæson tilbage til motorsportens øverste klasse, hvor han har tidligere har vundet 32 grandprixer og to mesterskaber.

Spanieren har dog også oplevet flere nedture i Formel 1, hvor han talrige gange har svinet hans hold og andre kørere til offentligt.

I 2017 sagde han eksempelvis, at han ville forlade McLaren, hvis ikke de i efteråret ville have en forbedret og konkurrencedygtig bil.

Tilbage i 2013 fik han flere gange den daværende Ferrari-chef Luca Di Montezemolo op i det røde felt, blandt andet ved at sige at han ønskede sig en andens bil i fødselsdagsgave, og at Ferraris bil skulle blive bedre for at ende i toppen.

Hans ry for at have sådanne udbrud havde Renault da også in mente under kontraktforhandlingerne.

- Vi diskuterede det. Det er også en af grundene til, hvorfor det var vigtigt for ham at tage et år ude og forlade sporten.

- Lad os ikke undervurdere, hvor hensynsløs og hvor giftig Formel 1 kan være, siger Cyril Abiteboul til BBC.

Fernando Alonso fik sin Formel 1-debut i 2001 for Minardi, mens han var testkører for Renault året efter. Fra 2003 til 2018 var var han en fast bestanddel af motorsportens kongeklasse, inden han trak stikket.

- Jeg vender tilbage til Formel 1, fordi jeg er vild med at køre. I 2018 besluttede jeg at forlade Formel 1, for jeg havde virkelig brug for at trække vejret. 18 år på det niveau tager meget energi, siger Fernando Alonso til Marca.

Spanieren har dog ikke holdt sig helt væk fra biler de seneste to år. Her har han blandt andet vundet Le Mans, ligesom han har kørt Indianapolis 500.

Tidligere teamchef skal være inspiration

Renault vil lære af Fernando Alonsos offentlige udbrud over for både teamkollegaer og -chefer, så de undgår, det sker hos dem.

Derfor har de en plan: Holdets teamchef vil læne sig op ad Flavio Briatore. Han var teamchef for Renault i en årrække, blandt andet i 2005 og 2006, hvor Fernando Alonso vandt verdensmesterskabet. Han er ifølge Cyril Abiteboul den eneste, der har håndteret Fernando Alonso med succes.

- Jeg lader mig inspirere af, hvad jeg skal gøre næste år i forhold til at håndtere Fernando. Men igen, jeg tror, at den nye Fernando – frisk efter et år væk fra Formel 1 – er en bedre Fernando, siger Cyril Abiteboul til Autosport.

Med tilgangen af Fernando Alonso er begge kørere på plads hos Renault i næste sæson, da Esteban Ocon også repræsenterer teamet næste år.