Formel 1

Hamilton langer ud efter Grosjean

Kampen mod racisme er ikke hurtigt overstået. Det siger Lewis Hamilton, der kritiserer Formel 1, teams og kørere for ikke at tage det seriøst nok.

Lewis Hamilton vandt søndagens løb i Ungarn, men da bilerne var parkeret i garagen, var britens fokus et helt andet sted.

Kampen mod racisme og for mere diversitet har fyldt meget - også i Formel 1-verdenen efter sæsonen er startet, og flere tiltag er sat i værk.

Blandt andet knælede 14 af kørerne inden første løb. Hamiltons team, Mercedes, ændrede bilens udseende for at gøre opmærksom på sagen, og selve Formel 1 lavede tiltaget #WeRaceAsOne, hvor de vil kæmpe for mere diversitet.

Men den seksdobbelte verdensmester er utilfreds med, at kampen mod racisme ikke fylder nok og bliver forhastet.

Udpeger Grosjean

Forud for løbet på Hungaroring var feltet ellers samlet i pitten inden løbet for at knæle, men da nogle kørere kom for sent, og nationalmelodien begyndte kort efter, var det ifølge Hamilton en noget rodet affære.

- Der er bestemt ikke nok støtte til det. Der mangler lederskab. Fra en kørers synspunkt er mange af den opfattelse, at de har gjort det én gang, og de gør det ikke igen, siger han til BBC.

Lederskabet burde blandt andet komme fra GDPA, der er foreningen for grandprix-kørere, og her sidder Kevin Magnussens teamkammerat, Romain Grosjean, i spidsen som én af tre direktører.

Lewis Hamilton mener, de to andre, Ferraris Sebastian Vettel og den tidligere Formel 1-kører Alexander Wurz, tager sin del af ansvaret.

- GDPA er ledet af tre personer. To, der virkelig kæmper for det og bakker op, og en af dem, der har en tendens til ikke at synes, det er vigtigt at fortsætte med.

Hamilton har simpelthen svært ved at overtale franskmanden til, at der fortsat skal kæmpes mod racisme, udtrykker briten selv.

Sådan så det ud ved sæsonens første løb, hvor 14 kørere knælede. Det er noget af det, Hamilton efterlyser.

Han fornemmer, at det handler om, at nogle af kørerne ikke er vokset op med racisme - som ham selv.

- Men det handler ikke om 'mig', og det handler ikke om 'dig'; det handler om den kamp, ​​som verden og mennesker derude kæmper. Det er det, vi kæmper for. Vi kæmper for ændringer i organisationer.

- Det burde ikke være mit ansvar

Hamilton langer også ud efter Formel 1 og den øverste instans FIA, det internationale motorsportsforbund, som han heller ikke mener tager deres ansvar seriøst nok.

- Jeg ved ikke hvorfor, de kun har gjort det til det første løb. De gjorde det i starten, men har ikke gjort det siden. De har sagt, at de vil kæmpe for mangfoldighed og stoppe racisme, men de giver os ikke platformen til at fortsætte med at gøre det. Det hele er forhastet, siger Hamilton.

Derfor vil han nu selv hive fat i Formel 1 og FIA's præsident, Jean Todt, for at diskutere det manglende fokus på sagen.

- Jeg vil gerne opmuntre dem, men det burde ikke være mig, der skal ringe rundt og rige: "Hej, hvad laver du? Hvad er din plan?" Det skal annonceres eller diskuteres ovenfra og ned - af de kræfter, der kontrollerer og trækker i strengene.

Fokuserede ikke på sejren

Hamilton drømmer om, at alle kørerne viser støtte til kampen for mere diversitet og mod racisme. At de alle sammen knæler ved sæsonens sidste løb og viser, de er forenede.

Selv er han aktiv på sine sociale medier i kampen mod racisme og for at oplyse.

Efter weekendens løb har Formel 1-feltet fri indtil sidste weekend i juli, hvor turen går til den britiske bane Silverstone to uger i træk. Om Hamilton har nået at få ændret noget til den tid, må vi vente med at se.