Formel 1

Vi kan ikke tvinge folk til at knæle, siger Formel 1-præsident

Det er ikke alle Formel 1-kørere, der weekend efter weekend knæler før et grandprix i kampen mod racisme, og det er helt okay ifølge FIA-præsidenten.

Før nationalsangen ved søndagens løb på Silverstone knælede 13 kørere, mens 7 blev stående.

Inden hvert Formel 1-grandprix i denne sæson har alle 20 Formel 1-kørere deltaget i markeringen for Black Lives Matter-bevægelsen, men måden, de hver især har deltaget på, har været forskellige.

Vi ønsker at bidrage så meget, som vi kan

Jean Todt, FIA-præsident

Kevin Magnussen har indtil søndag været blandt de knælende, men det er tilsyneladende slut nu. Ifølge det engelske medier Daily Mail skulle Magnussen have sagt, at "han støtter formålet om at stoppe racisme og stoppe diskriminationen af sorte personer." Han er dog ikke enig i alt, hvad organisationen fortager sig.

Handlingen blev søndag arrangeret af det internationale motorsportsforbund, FIA, og ifølge forbundet er det helt okay, at alle ikke knælede.

- Jeg føler, at det ville være vildt upassende at presse folk til at gøre noget, de ikke føler for, siger han til Autosport og uddyber:

- Jeg føler, at vi er nødt til respektere alle. Vi har mennesker, der går i kirke, der går i tempel, og nogen som går i synagoge. Det er vi nødt til at respektere.

Efter dén udmelding spurgte motorsportsmediet om Jean Todt med "mennesker" mente kørere.

- Mennesker uanset hvad. Jeg vil respektere hver troende. Og for mig, hvad der betyder noget, er livet.

- Min kone er kinesisk. Jeg synes, hun fortjener den samme opmærksomhed som hvide og sorte - alle har brug for opmærksomhed. Farve, religion, vi har brug for alle. Livet betyder noget.

Vi vil gøre det, så længe folk føler, at der er et behov for det

Jean Todt om at sætte opmærksomhed på sagen

Nye retningslinjer

Før det første løb i Østrig var racisme-protesten arrangeret af Formel 1, men i de efterfølgende har det været op til kørerne selv at arrangere.

Det fik den seksdobbelte verdensmester Lewis Hamilton til at råbe op.

- Der skal være lederskab fra toppen, sagde Mercedes-køreren tidligere til Autosport.

- Det skal annonceres eller diskuteres ovenfra og ned. Det burde komme fra de højere magter, der kontrollerer og trækker i alle trådene.

I samme forbindelse sagde Hamilton, at han ville tale med Jean Todt og Formel 1-direktøren Chase Carey forud for det britiske grandprix.

Efterfølgende har FIA givet kørerne 10 minutter ekstra til at udvise en form for gestus før løbet, mens de samtidigt har udsendt en guide til, hvordan kørerne kan vise deres støtte.

- Selvfølgelig sætter vi med glæde opmærksomhed på, at racismen skal slutte, og det vil vi gøre så længe folk føler, at der er et behov for det, siger Jean Todt.

FIA-præsidenten sagde desuden, at de nye retningslinjer var beregnet til at tackle situationen på en mere struktureret måde.

Beundrer Hamiltons engagement

Hamilton har været den førende frontfigur blandt Formel 1's antiracistiske budskaber de seneste måneder og har oprettet sin egen kommission med det formål at forbedre mangfoldigheden inden for sporten.

Og selvom den britiske kører har løftet pegefingeren over for Jean Todt, beundrer franskmanden Mercedes-kørerens engagement i kampen.

- Jeg respekterer folk, der har en tro, og som prøver at bruge sit image, sin stemme og sin ledelse til at beskytte noget.

- Jeg beundrer mennesker, der engagerer sig i noget, hvor de føler, at de kan bringe noget. Vi ønsker at bidrage så meget, som vi kan, siger præsidenten.

Lewis Hamilton vandt søndagens løb på Silverstone, hvilket var britens syvende sejr på den bane.

Den 35-årige Formel 1-stjerne og forsvarende verdensmester udbyggede dermed sin føring i VM-stillingen, så han nu er 30 point foran holdkammeraten Valtteri Bottas og 36 point foran Red Bulls Max Verstappen.

Sæsonens næste løb køres ligeledes på Silverstone i den kommende weekend.