Formel 1

Formel 1-team får millionbøde og mister 15 VM-point

I Formel 1-kredse betragtes Racing Points racer som en Mercedes-racer klædt i lyserødt. Bryn Lennon/ Pool / Ritzau Scanpix

Renault har fået medhold i sin protest, hvor det franske team hævder, at Racing Point på ulovlig vis har kopieret dele fra Mercedes' 2019-bil.

En længe ventet afgørelse er kommet fredag - kort tid inden første træning til weekendens grandprix på Silverstone.

Formel 1's løbsdommere, de såkaldte stewards, har givet Renault medhold i det franske teams protest mod Racing Point-bilens design.

Dermed skal Racing Point betale en bøde på 400.000 euro - knap 3 millioner kroner - og samtidig fratrækkes teamet 15 VM-point.

Det fremgår af kendelsen fra det internationale motorsportsforbund, FIA.

Døbt 'The Pink Mercedes'

Allerede under vintertesten i Barcelona blev det bemærket, at årets Racing Point-bil ligner sidste års Mercedes-bil. Den blev således døbt 'The Pink Mercedes' - den lyserøde Mercedes.

Racing Point erkendte i februar at have ladet sig inspirere af Mercedes, men insisterede hårdnakket på, at de havde gjort det inden for reglerne.

Renault indgav sin første protest efter sæsonens andet løb, og franskmændene fortsatte med at indgive protester efter Ungarns grandprix og det første grandprix på Silverstone.

Specifikt gik protesten på, at Racing Point skulle have kopieret Mercedes' brake ducts (bremsetragte, red.), som teamene selv skal designe i år.

Og det har løbsdommerne altså nu givet Renault ret i.

- Den grundlæggende designer af Racing Points bremsetragte var Mercedes, ikke Racing Point, konkluderer løbsdommerne i den 14 sider lange kendelse.

Derudover er løbsdommerne af den opfattelse, at Racing Point ved at bruge Mercedes' design har fået en konkurrencemæssig fordel, fordi teamet så har haft mulig for at kaste designkræfter efter andre områder på bilen.

Racing Point-kørere mister ikke VM-point

Med de 15 fratrukne VM-point ryger Racing Point ned på 27 point i konstruktørmesterskabet.

Racing Point-kørerne Sergio Perez og Lance Stroll bliver ikke fratrukket VM-point, fordi sagen regnes som et brud på det sportslige reglement og ikke det tekniske, hvorfor diskvalifikation ikke har været på tale.

Perez har 22 VM-point. Stroll har to point færre.

Ved brug af de omtalte bremsetragte i resten af sæsonen vil Racing Point få reprimander. Det har teamet fået for at bruge dem i Ungarn og i det første grandprix på Silverstone.

Racing Point og de øvrige Formel 1-teams har 24 timer fra kendelsens offentliggørelse til at beslutte, om de ønsker at appellere afgørelsen.