Formel 1

Formel 1-chefer i offentligt skænderi - beskylder hinanden for bullshit

Racing Point er igennem hele sæsonen blevet anklaget for at have designet dele af deres racer præcis som Mercedes' vindende bil fra 2019. Bryn Lennon/ Pool / Ritzau Scanpix

McLarens direktør stiller spørgsmål ved hele Racing Points racer, efter holdet på ulovlig vis har kopieret dele af Mercedes' bil fra 2019.

I denne sæson har Formel 1-fans skullet vænne sig til et nyt tophold, da Racing Point pludselig kører med om podieplaceringerne.

Igennem hele sæsonen har holdet måttet høre for, at bilen minder meget om den vindende Mercedes fra sidste år. Holdet erkender da også, at de er inspireret af denne, men de hævder, at det er foregået på lovlig vis.

Han har ingen anelse om, hvad han taler om. Ingen

Racing Point-chefen Otmar Szafnauer om McLarens CEO, Zak Brown

Renault indgav dog efter andet grandprix en protest, og den har det internationale motorsportsforbund, FIA, givet medhold i.

Kendelsen siger, at Racing Point ikke selv er den primære designer af de såkaldte brake ducts (bremsetragte, red.). Det er derimod Mercedes, hvilket strider imod reglerne.

Det betyder, at Racing Point skal betale 400.000 euro - knap tre millioner danske kroner - i bøde og fratrækkes 15 VM-point i konstruktørmesterskabet.

Men kendelsen fra FIA giver ikke konkurrenterne ro i sindet. Omvendt smider det mere brænde på bålet, for eksempel hos McLarens administrerende direktør, Zak Brown.

- I forhold til al den her kopiering hævder de selvfølgelig, at de har kopieret bilen via fotografering.

- Det er tydeligt ved at læse dokumentet, at det er bullshit, og derfor bliver man nødt til at sætte spørgsmålstegn ved alt andet ved den bil, lyder det fra Zak Brown til Autosport.

Hverken Sergio Perez (på billedet) eller Lance Stroll bliver fratrukket point i kørernes VM-stilling. De 15 strafpoint bliver derimod trukket fra i konstruktørmesterskabet.

Den opsigtsvækkende udmelding går ikke ubemærket hen hos Racing Point, der skyder skarpt tilbage imod McLarens administrerende direktør.

- Det er bullshit, for han (Zak Brown, red.) er ikke mekaniker, siger Racing Point-chefen Otmar Szafnauer ifølge mediet F1i og tilføjer:

- Han har ingen anelse om, hvad han taler om. Ingen.

- Jeg er overrasket over, hvor lidt han ved om reglerne i Formel 1. For mig virker det som om, at han ved mere om historiske løb end om Formel 1.

Flere hold vil protestere - heriblandt Racing Point

McLaren har ikke desto mindre tænkt sig at protestere over dommen til Racing Point, og det er de angiveligt ikke alene om.

Ifølge Autosport vil også hold som Ferrari og Renault til at protestere over FIA’s kendelse. Det skyldes, at ’den lyserøde Mercedes’, som Racing Point-raceren er blevet kaldt i løbet af sæsonen, blot vil få reprimander, hvis de fortsætter med at bruge de såkaldte brake ducts.

Det er med andre ord ikke ulovligt for holdet at beholde dem, som det ser ud nu.

Lørdag eftermiddag har Racing Point bekræftet, at de vil appellere den oprindelige dom, der gav dem en bøde og 15 strafpoint i konstruktørernes mesterskab.

Senere lørdag skal Racing Point og resten af Formel 1-feltet i aktion igen, når det gælder tredje træning og kvalifikationen til grandprixet i England. Det er anden weekend i træk, at Formel 1 bliver kørt på Silverstone. Du kan følge træningen her.