Formel 1

Verstappen tangerede sin far i Formel 1: - Intet kan gøre mig nervøs

Her fejrer Max og Jos Verstappen sønnikes sejr i Østrig i 2018.  Andrej Isakovic / Scanpix Denmark

Hollandske Max Verstappen står foran sit Formel 1-grandprix nummer 107. Dermed når han op på siden af sin far.

Søndag var en god dag for hollandske Max Verstappen.

Ikke nok med at hollænderen vandt sit niende Formel 1-grandprix i karrieren, så tangerede Verstappen junior også Verstappen senior med løb nummer 107.

Max Verstappen har - i en alder af bare 22 år - nu kørt med i præcis lige så mange Formel 1-grandprixer som sin far, Jos Verstappen, der lige fra den spæde start har haft stor indflydelse på Max’ motorsportsoplevelser.

- Han bad mig ofte om at servicere min gokart, og det var ikke kun rengøring af den. Han ville have, jeg selv skulle se, om noget var brækket eller revnet. Jeg skulle tjekke alle dele grundigt, og hvis noget ikke var gjort ordentligt, ville min far snavse det til, så jeg blev nødt til at ordne det igen.

- Alt handler om detaljer, og man skal være opmærksom på det hele – og selvfølgelig tjekkede min far gokarten efter senere, men han ville have, at jeg gjorde det først, fortæller Max Verstappen til Telegraaf.

Max Verstappen lærte med andre ord at dedikere sig til motorsporten på den hårde måde. Det er for eksempel en kendt historie, at Jos Verstappen ikke talte til sin søn efter et løb i Italien. Tavsheden mellem faren og den dengang 15-årige søn varede ikke bare et par timer eller et par dage. Den stod på i en hel uge.

Far, ven og coach

Den slags kan være hårdt for et ungt menneske, men ifølge Max Verstappen har det også været med til at forme ham til den verdensklassekører, han er i dag.

- Jeg har været igennem så mange ting, at intet kan gøre mig nervøs.

Her sidder Max Verstappen som 16-årig og taler med sin far inden Formel 3-løbet Zandvoort Masters i 2014.

I 2020 er spillet mellem far og søn naturligvis et andet. Jos Verstappen har dog stadig stor indflydelse på Max Verstappen.

- Vi taler sammen hver eneste dag. Om alting og ingenting, om de ting jeg gør og om bilens setup. Jeg ser ham som min far og min ven. Sådan har jeg altid set ham, og sådan vil det fortsætte. Han er min far, min ven og en rigtig god coach.

I dansk kontekst er der også et enkelt far/søn-par, der har kørt Formel 1. Det er dog længe siden, Kevin Magnussen overhalede sin far Jan Magnussen, hvad angår både point og antal løb – 108 og 25 grandprixer har de kørt hver især.

Allerede i næste uge kan Max Verstappen overgå sin far, når det spanske grandprix løber af stablen på Circuit de Catalunya.